menu Menu
Patricia Engel: Infinite Country
Engel Patricia, Kolumbia, Simon & Schuster, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 24/03/2021 0 kommenttia
Sarah Moss: Night Waking Edellinen Ragnar Jónasson: Pimeys Seuraava

Mauro was the one who put it in her head that Bogotá was just another pueblo masquerading as a metropolis and there was more to discover. In their mountains and hungry valleys, they were all descendants of massacred Indigenous Peoples, their violated foremothers. They could hate the conquistadores for what they stole, but they couldn’t deny they carried the same genetic particles that pushed the original invaders to wander into the unknown. Los españoles occupied their land, christened it Nueva Granada. Diluted their bloodlines. Killed their tribes. The people they used to be. But instead, Mauro thought, they’d become something else. An adapted people unique to land reconciled by force as the New World; a singed species of birds without feathers who can still fly.

“Maybe,” he once told Elena, “we are creatures of passage, meant to cross oceans just like the first infectors of our continent in order to take back what was taken.”

Elena had more education than Mauro, but she let him believe his ideas were more important.

People say drugs and alcohol are the greatest and most persuasive narcotics – the elements most likely to ruin a life. They’re wrong. It’s love.

Patricia Engel: Infinite Country

Patricia Engel ei ollut minulle ennestään tuttu, mutta olen törmännyt hänen uuteen romaaniinsa monessa yhteydessä. Engelin kolumbialaiset vanhemmat muuttivat aikoinaan siirtolaisina Yhdysvaltoihin ja kasvattivat lapsensa New Jerseyssä. Omaa kokemusta on siis varmasti päätynyt romaaniin, sillä Infinite Country kertoo siirtolaispolitiikan kahtia jakamasta kolumbialaisperheestä. Perheen äiti Elena ja perheen vanhimmat lapset Nando ja Karina asuvat New Jerseyssä, nuorin tytär Talia on kasvanut isoäitinsä ja Yhdysvalloista karkotetun isänsä Mauron luona Bogotássa. Romaani käynnistyy vauhdikkaasti, kun 15-vuotias Talia pakenee Kolumbian vuoristossa sijaitsevasta nunnien ylläpitämästä nuorten rangaistuslaitoksesta, jonne on joutunut heitettyään tulikuumaa rasvaa kissaa rääkänneen nuoren miehen kasvoille. Talian on päästävä Bogotáan, sillä hänellä on varattuna lento Yhdysvaltoihin äidin ja sisarusten luo, joita hän ei ole nähnyt vuosikausiin.

Tiiviiseen romaaniin mahtuu uskomattoman paljon tapahtumia ja teemoja. Fragmentaarinen romaani seuraa vuoroin nykyhetkessä tapahtuvaa Talian vaarallista pakomatkaa sekä Elenan ja Mauron rakkaustarinaa ja niitä valintoja ja olosuhteita, jotka aiheuttavat perheen jakautumisen kahteen maahan. Kolumbian väkivaltainen ja taloudellisesti epävakaa tilanne saa Elenan ja Mauron muuttamaan Yhdysvaltoihin. He tekevät pimeitä töitä ja lähettävät rahaa kotiin, mutta turistiviisumin mennessä umpeen on tehtävä vakavia päätöksiä: ottaako riski ja jatkaa elämää paperittomana. Mauron paheneva alkoholinkäyttö aiheuttaa konfliktin, jonka seurauksena hänet karkotetaan maasta. Nyt on Elenan päätettävä, jäädäkö vai lähteä. Kiinni jäämisen ja karkotuksen uhka on aina niskassa, mutta lapsille haluaisi tarjota parhaat mahdollisuudet hyvään elämään. Bogotáan palanneen Mauron kautta avautuu myös näkymä Kolumbian alkuperäiskansojen historiaan ja mytologiaan. Vanhat tavat ja uskomukset kietoutuvat koskettavasti osaksi nykypäivää ja kirjan kaunista kieltä. Kielen symboliikka on osuvaa, esimerkiksi lapset, jotka kasvavat synnyinmaansa ulkopuolella ovat kuin “uuteen ruukkuun istutettuja kukkia, olentoja joiden on pakko kasvaa väärässä kasvualustassa.”

Äänikirjan lukija Inés del Castillo lausuu täydellisesti niin englantia kuin tekstissä viliseviä espanjankielisiä nimiä, paikkoja ja sanontoja. Tätä romaania oli ilo kuunnella. Romaanin viimeisessä osassa kerrontanäkökulmat vaihtuvat yllättäen, kun Talian sisarukset pääsevät ääneen. Kokonaan Yhdysvalloissa kasvaneet sisarukset toivat mielenkiintoisia näkökulmia teemaan, mutta kerronnallisesti ja etenkin äänikirjan kannalta kertojanäkökulman vaihto niin myöhään tarinassa tuntui sekavalta ratkaisulta. Kokonaisuutena Infinite Country on kuitenkin todella taidokas ja koskettava kuvaus nykypäivän siirtolaisuudesta ja Kolumbian väkivaltaisesta historiasta. Henkilökohtaisesti oli kiinnostavaa lukea Kolumbiaan sijoittuvaa romaania, sillä olen parin vuoden ajan saanut kirjoitella kirjeitä 10-vuotiaan kolumbialaispojan kanssa Planin kummina. Poika on itsekin innokas lukija ja kertoo usein lukemistaan kirjoista. Vaikka tulemme hyvin erilaisista kulttuureista ja lähtökohdista, meitä yhdistää rakkaus tarinoihin.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 11 – Kirja kertoo köyhyydestä.

Patricia Engel:
Infinite Country
Simon & Schuster Audio 2021
Äänikirjan lukija: Inés del Castillo
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen Infinite Country Kolumbia Patricia Engel perheet siirtolaisuus Yhdysvallat


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up