menu Menu
Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi
Bazar, Espanja, Käännöskirjallisuus, Sánchez Mamen 30/07/2015 2 kommenttia
Kamila Shamsie: Poltetut varjot Edellinen Eowyn Ivey: Lumilapsi Seuraava

Kirja, jossa yhdistyy kaikki intohimoni: tee, kirjallisuus ja flamenco. Pakkohan se oli lukea. Kaiken lisäksi espanjalaisen Mamen Sánchezin On ilo juoda teetä kanssasi oli paljon yllätyksellisempi kuin osasin odottaa. Se sisältää vanhanaikaisen dekkarin tuntua, lämminhenkistä huumoria ja yllättävän kipakkanakin leiskuvaa, todellisuuden rajatkin ylittävää rakkautta. Mutta miten ihmeessä tee liittyy Espanjaan? Itse Madridissa asuneena tiedän, että sieltä on todella vaikea löytää kunnon teetä, yleensä tarjolla on vain yrttihaudukkeita, infusiones. Ja niinhän se oli, että kirjan kannessakin ollut tee liittyikin englantilaisen päähenkilön tottumuksiin – tämä aristokraattisuvun vesa kun ei liiku mihinkään ilman Earl Grey -teetään.

Rikkaan englantilaisen kustantajasuvun 30-vuotias perijä Atticus Craftsman on kadonnut. Hänet on viimeksi nähty Madridissa, jonne hän on isänsä pyynnöstä matkustanut lakkauttamaan kannattamatonta Librarte-kirjallisuuslehteä. Lehden viisi työntekijää, kaikki naisia, eivät ota “mister Crasmania” ilolla vastaan, vaan alkavat punoa juonia työpaikkansa säilyttämiseksi. Näiden viiden naisen – Bertan, Soleán, Marían, Asunciónin ja Gabrielan – elämää valaistaan hieman poukkoillen, mutta kaikilla on oma roolinsa juonen rakentumisessa. He ovat kehittäneet Atticus-raukan päänmenoksi sellaisen suunnitelman, josta ei ihan helpolla selvitä. Soppaan heitetään ainakin kuuma Granada, flamencokitaran kiivaat rytmit, Remedios-rouvan mystiset rohdot sekä Federico García Lorcan runous. Ja tietenkin intohimoinen rakkaus.

Atticus Craftsman ei ollut hautonut minkäänlaista strategiaa. Hän oli yksinkertaisesti ajatellut esittäytyä vanhukselle ja tehdä sitten tarjouksen, josta tämä ei voisi kieltäytyä. Hän oli aikonut vain neuvotella Granadassa muodollisesti pari tuntia, puristaa sitten kättä ja hyvästellä kohteliaasti. Tilanne oli kuitenkin muuttunut kokonaan sen jälkeen, kun hän oli tullut Soleán lapsuudenkotiin. Musiikin salaperäinen lumo, josta kaikki puhyuivat, oli vallannut hänet niin voimakkaasti, että hän oli alkanut epäröidä alkuperäisiä aikeitaan. Granadassa flamencoesitykset olivat alkaneet vetää häntä puoleensa, eikä hän ollut kyennyt tarttumaan härkää todetessaan, että varsinainen aarre ei ollutkaan Lorcan runous vaan mustalaiskansan suonissa virtaava veri.

Kolmantenakymmenentenä toukokuuta Atticus Craftsman seisoi Alhambran palatsia vastapäätä ja ymmärsi, että siihen asti hän oli vasta maistellut ruokaa kielenkärjellään, vaikka halusi ahmia kaiken viimeistä tippaa myöten, nuolla sormet, upottaa leivän kastikkeeseen.

– Ensimmäiseksi minä ostan itselleni espanjalaisen kitaran, Atticus Craftsman sanoi.

Atticusin aristokraatti-isä Marlow ja neuroottinen vaimo Moira joutuvat turvautumaan hieman höppänän mutta sydämellisen konstaapeli Manchegon apuun löytääkseen kadonneen poikansa. Pelkän poliisin avulla homma ei kyllä hoituisi, sen verran amatöörimäistä sähläystä Manchegon työskentely on. Onneksi sopan keittäneet naiset tulevat katumapäissään hätiin. Koko värikäs porukka lähtee Granadaan etsimään Atticusia ja samalla nappaamaan moottoripyörällä viilettävän pahiksen César Barbosan. Mutta tunnistavatko vanhemmat enää lähes mustalaiseksi itsekin muuttunutta poikaansa?

Kirja sisältää myös runsaasti kirjallisia viitteitä, mm. kummittelevan J.R.R. Tolkienin muodossa. Kirjaa on vaikea laittaa minkään genren alle, ehkä lähimmäksi osuisi romanttinen jännityskomedia mystisillä espanjalaisilla mausteilla. Tämä olisi varmasti toimiva keitos myös elokuvana, sen verran mehukkaita henkilöhahmoja ja vauhtia tarinasta löytyy. Esimerkiksi Almodóvarin omintakeinen tyyli voisi antaa lisäpotkua. On ilo juoda teetä kanssasi on ehdottomasti viihdyttävää ja kevyen kipinöivää kesälukemista, mutta ei kyllä pärjää vertailuissa omille suosikeilleni Espanjan kirjataivaalla: Carlos Ruiz Zafón, Ildefonso Falcones, Arturo Pérez-Reverte. Jos muuten espanjalaiset dekkarit kiinnostavat, suosittelen Alicia Giménez Bartlettin Petra Delicado -sarjaa.

Mamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasiMamen Sánchez: On ilo juoda teetä kanssasi
La felicidad es un té contigo (2013), suom. Satu Ekman.
Bazar Kustannus 2015.

Teetä espanjalaisittain ovat kesän aikana maistaneet myös mm:
Kirjakko ruispellossa
Mari A:n kirjablogi
Hemulin kirjahylly
Mummo matkalla

dekkari Espanja flamenco huumori intohimo Mamen Sánchez On ilo juoda teetä kanssasi rakkaus


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Etsin tietoja tästä kirjasta. Haluaisin sen nopeasti luettavaksi. Kuinka ollakaan, olit kirjoittanut juuri siitä! Olen lumoutunut LaPromesasta ja aloitin juuri espanjan opiskelun.
    Kiitos, että suosittelit muutakin Espanjan kirjallisuutta!

keyboard_arrow_up