menu Menu
Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia
Gaiman Neil, Iso-Britannia, Käännöskirjallisuus, Like 19/11/2019 0 kommenttia
Haruki Murakami: Tanssi tanssi tanssi Edellinen Jussi Nikkilä: Näyttelijä Seuraava

Muspelheimissa, liekkien laitamilla, jossa sumu palaa valossa, jossa maa päättyy, seisoo Surtr, joka oli olemassa ennen jumalia. Hän seisoo siellä nytkin. Hän pitelee palavaa miekkaa, ja kupliva laava ja jäinen sumu ovat hänelle yhdentekeviä.

Sanotaan, että kun maailmanloppu Ragnarök koittaa, vasta silloin Surtr jättää paikkansa. Hän lähtee liekehtivine miekkoineen Muspelheimista ja polttaa maailman tulellaan, ja yksi kerrallaan jumalat kaatuvat hänen edessään.

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia

Englantilainen, nykyään Yhdysvalloissa asuva Neil Gaiman on tunnettu mielikuvituksellisista sarjakuvistaan ja fantasiaromaaneistaan. Itselleni on jäänyt mieleen hänen romaaninsa American Gods (Unohdetut jumalat, 2002 Otava), jonka muistan lukeneeni aikoinaan siksi, että olin lukenut jo kaiken rakastamaltani Jonathan Carrollilta ja arvelin Gaimanin tarjoavan jotain samantyylistä. Ainakin Gaiman ja Carroll vierailevat usein toistensa kirjojen kansissa kehumassa toisiaan 😄 Nyt Gaiman on tarttunut pohjoisen myyttisiin taruihin ja tekee niille suunnilleen saman kuin Stephen Fry teki kreikkalaisille taruille kirjassa Mythos. Pohjoisen mytologia on kuitenkin Mythosiin verrattuna hieman kevyempi kokoelma tarinoita ja paljon nopeammin luettu. Jos haluaa viihdyttävällä tavalla tutustua Euroopan eri kolkkien tarustoon, suosittelen lämpimästi tutustumaan näihin molempiin kirjoihin.

Pohjoisen mytologia viittaa siis skandinaaviseen tai muinaisnorjalaiseen mytologiaan eli viikinkien taruihin. Lähteenä Gaiman on käyttänyt Edda-runoja, erityisesti Snorri Sturlusonin Proosa-Eddaa vuodelta 1220. Gaiman on valinnut kiinnostavia taruja ja kirjoittanut ne uudelleen helposti lähestyttäviksi ja viihdyttäviksi tarinoiksi maailman synnystä ja Asgårdin jumalten toilailuista jättiläisten ja kääpiöiden kanssa, aina siihen asti kun koittaa jumalten kohtaloksi koituva Ragnarök ja uuden alku.

Kreikan taruihin verrattuna Pohjoisen mytologian hahmogalleria on hieman helpommin omaksuttavissa. Pääjehut ovat kaikkien isä Odin, hänen poikansa ukkosjumala Thor sekä kiero jumala Loki. Heidän lisäkseen on tietysti joukko muita jumalia sekä jättiläisiä, haltioita, kääpiöitä, hirviöitä ja ihmisiäkin, jotka yleensä ovat jumalten palvelijoita. Kirjan lopussa oleva sanasto auttaa henkilöiden hahmottamisessa tai vaikka sen selvittämisessä mikä olikaan Gleipnir (kääpiöiden takoma maaginen ketju, jolla jumalat kahlitsevat Fenririn) tai Sleipnir (Odinin ratsu, hevosista nopein, kahdeksanjalkainen, Lokin ja Svadilfarin jälkeläinen).

Odin ja varsinkin Thor melskaavat ja rellestävät läpi kirjan. Lukija oppii miten jumalat saivat aarteensa, miten Thor hukkasi ja sai takaisin kuuluisan vasaransa Mjölnerin, ja miten jättiläisiä kukistetaan. Erityisen meheviä tarinoista tekee kuitenkin Loki, jonka ovelat juonittelut ja petollisen hurmurin luonne saavat kaikki hermoromahduksen partaalle. Häntä paheksui silloinkin, kun oli syytä olla kiitollinen, ja hänelle oli kiitollinen silloin, kun häntä olisi pitänyt vihata. Kun jotain on pielessä, katseet kohdistuvat Lokiin niin hyvässä kuin pahassa. Lokilla on kahdet kasvot, ystävän ja petturin. Hän on myös kolmen hirviön isä; Fenrir-susi, maailmankäärme Jörmungandr ja manalan hallitsija Hel taistelevat viimeisessä taistelussa isänsä puolella Asgårdin jumalia vastaan.

Gaimanin tarinointia on hauska lukea, mutta hieman harmittaa etten tajunnut kuunnella tätä äänikirjana hänen itsensä lukemana. Gaiman sanookin esipuheessaan, että nämä tarinat toimivat parhaimmillaan kerrottuina ja se on totta. Luin tarinoita ääneen pojalleni, joka alkoi iltaisin oikein kinuta voidaanko lukea vielä yksi pohjoisen satu. Erityisen hauskaa oli, kun poika löysi kirjasta isänsä etunimen, jota harvoin tulee vastaan missään. Meillä on siis kotona myyttinen hahmo!

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 27 – Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja.

Neil Gaiman: Pohjoisen mytologia
Norse Mythology (2018),
suom. Jouko Ruokosenmäki
Like 2019
Kirjastolaina

Muissa blogeissa:
Lukupino

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

helmethaaste kansantarut Like mytologia Neil Gaiman Pohjoisen mytologia


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up