menu Menu
Natalie Haynes: Stone Blind: Medusa's Story
HarperAudio, Haynes Natalie, Iso-Britannia, Ulkomainen kaunokirjallisuus 18/05/2023 3 kommenttia
Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva Edellinen Leïla Slimani: Katsokaa kun tanssimme Seuraava

I’m wondering if you still think of her as a monster. I suppose it depends on what you think that word means. Monsters are, what? Ugly? Terrifying? Gorgons are both these things, certainly, although Medusa wasn’t always. Can a monster be beautiful if it is still terrifying? Perhaps it depends on how you experience fear and judge beauty.

Natalie Haynes: Stone Blind: Medusa’s Story

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Women’s Prizen pitkältä ehdokaslistalta löytyi Natalie Haynesin romaani Stone Blind: Medusa’s Story, joka sopii loistavasti Helmet-haasteen kohtaan 38 (Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan). Myyttien ja tarujen uudelleenkerrontaan erikoistunut Natalie Haynes tarttuu tällä kertaa Medusan, Perseuksen ja Andromedan yhteenkietoutuneisiin tarinoihin. Perinteisesti Perseus kuvataan sankarina, joka rohkeasti surmaa hirviömäisen käärmepäisen Medusan, jonka katse voi muuttaa elävät olennot kiveksi. Kuitenkin Haynesin jumalien, puolijumalien, kuolevaisten ja taianomaisten olentojen maailmassa Perseus kuvataan itseriittoisena ja kömpelönä pojankoltiaisena, joka suorittaa tehtävänsä melkein vahingossa.

Merenjumalien Forkyksen ja Keton kuolevainen tytär Medusa kasvaa gorgo-siskojensa Sthennon ja Euryalen kanssa. Hän elää suojattua elämää rakastavien sisartensa huolenpidon alla kuudentoista vuoden ajan, kunnes Poseidon raiskaa hänet Athenen temppelissä. Athene ei temppelinsä häpäisystä tietenkään pidä ja hänen raivonsa ilmenee kirouksen muodossa. Medusa muuttuu yhdessä yössä käärmepäiseksi gorgoksi, jonka katse muuttaa elävät olennot kiveksi. Hänen muutoksensa sinetöi myös hänen kohtalonsa. Perseus saa tehtävän tuoda kuningas Polydekteelle gorgon pää. Athenen, Hermeen ja nymfien avustuksella hän lähtee suorittamaan mahdottomalta tuntuvaa tehtävää pelastaakseen oman äitinsä.

Tarina kerrotaan monien äänien kautta, joskus äänessä on jopa varis, oliivipuu tai Medusan irtopää. Kirjan alussa on henkilögalleria, mutta siihen on äänikirjassa hieman hankala palata. Olen viimeksi perehtynyt Kreikan mytologiaan Stephen Fryn Mythoksen välityksellä, mutta senkin lukemisesta on jo useampi vuosi. Aluksi tuntui siis vaikealta pysyä lukuisten eri henkilöiden matkassa, mutta vähitellen eri kerrontalinjat nivoutuivat yhteen ja kokonaisuus alkoi hahmottua. Samalla oli helppo uppoutua eri henkilöiden ja tarinoiden maailmaan. Kuten Fry, myös Haynes on ottanut kaiken ilon irti kuvatessaan olympolaisten jumalien nokkelaa sanailua, heidän pikkumaisia riitojaan ja keskinäistä kilvoitteluaan. Haynes käyttää taitavasti kuivaa huumoriaan ja stand up -koomikon kykyjään pilkatakseen Afroditen turhamaisuutta, Zeuksen lemmenleikkejä, Poseidonin itsekorostusta, Heran raivoa ja Perseuksen perseilyä.

Stone Blind on lopulta tarina perheestä. Se on romaani, joka haastaa pohtimaan, keitä todelliset hirviöt ovat, ja osoittaa, etteivät kaikki sankarit käytä viittaa eivätkä kaikki pahikset kanna käärmeitä. Pelottavista kynsistään ja torahampaistaan huolimatta Sthenno ja Euryale ovat helliä ja äidillisiä löytösiskoaan kohtaan ja Medusa näkee heidän hirviömäsen ulkomuotonsa läpi vain puhdasta rakkautta. Etenkin Medusan lapsuutta Haynes kuvaa kauniisti, mutta myöhemmin Medusa tuntuu välillä hukkuvan ja unohtuvan lukuisten muiden äänien vallatessa alaa. Äänikirjaversion lukee Haynes itse, omaan makuuni ehkä turhankin voimallisesti eläytyen, vaikka en monotonisen luennan ystävä olekaan. Jos kreikkalainen tarusto yhtään vetää puoleensa, suosittelen tutustumaan tähän viihdyttävään uudelleentulkintaan Medusan tarinasta.

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 38 – Kirjan tarina perustuu myyttiin, taruun tai legendaan.

Natalie Haynes:
Stone Blind: Medusa’s Story
HarperAudio 2023
Äänikirjan lukija: Natalie Haynes

BookBeatin 45 päivän maksuton kokeiluetu uusille käyttäjille!

Kirjaluotsin lukijana pääset kokeilemaan BookBeatin laajaa äänikirjavalikoimaa jopa 45 päivää maksutta. Kokeilujakson aikana saat käyttää BookBeatia 30 tuntia maksutta. Tutustu yli 900 000 e- ja äänikirjaan ja valitse suosikkisi. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa. Etu on voimassa kaikille uusille BookBeat-käyttäjille.

* Hyödynnä tarjous (KAMPANJAKOODI: kirjaluotsi)

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen helmet2023 helmethaaste Medusa's Story mytologia Natalie Haynes Stone Blind uudelleenkerronta Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Jännä, että Antiikin tarut jälleen innoittavat. Madeline Kirkehän on kirjoittanut parikin kirjaa aiheesta. On kyllä hienoa, että tietty historiallisuus kiinnostaa.

    1. Näitä Antiikin tarujen uudelleentulkintoja on tosiaan viime vuosina putkahdellut useampiakin. Tarkoitit varmaan Madeline Milleria, jolla on romaani nimeltä Kirke (Circe). Sekin taisi olla Women’s Prize -ehdokkaana muutama vuosi sitten.

      1. Juu siis ilman muuta piti kirjoittaa, että Madeline Millerin Kirke. 😀

keyboard_arrow_up