menu Menu
Nancy Mitford: The Pursuit of Love
Iso-Britannia, Mitford Nancy, Penguin Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus 26/08/2021 4 kommenttia
Marilynne Robinson: Home Edellinen Hanna Weselius: Sateenkaariportaat Seuraava

We had never learnt to dance, and, for some reason, we had supposed it to be a thing which everybody could do quite easily and naturally. I think Linda realized there and then what it took me years to learn, that the behavior of civilized man really has nothing to do with nature, that all is artificiality and art more or less perfected.

The evening was saved from being an utter disillusionment by the Merlinford house party. They came immensely late, we had all forgotten about them in fact, but, when they had said how do you do to Aunt Sadie and taken the floor, they seemed at once to give the party a new atmosphere. They flourished and shone with jewels, lovely clothes, brilliant hair and dazzling complexions; when they danced they really did seem to float, except when it was the Charleston, and that, though angular, was so accomplished that it made us gasp with admiration. Their conversation was quite evidently both daring and witty, one could see it ran like a river, splashing, dashing, and glittering in the sun. Linda was entranced by them, and decided then and there that she would become one of these brilliant beings and live in their world, even if it took her a lifetime to accomplish.

Nancy Mitford: The Pursuit of Love

Seikkailen edelleen brittikirjallisuuden loputtomassa labyrintissa. Nyt olen päätynyt Nancy Mitfordin pariin, niin monet merkit viittasivat siihen suuntaan. Esimerkiksi Barbara Pym -elämäkerrassa sivuttiin myös Mitfordin siskosten uskomattomia käänteitä ja Cathy Rentzenbrink suositteli Nancy Mitfordia kirjassaan Dear Reader. Audiblea selatessa huomasin tuoreen äänikirjajulkaisun Mitfordin romaanista The Pursuit of Love ja kävi ilmi, että tämä alkujaan vuonna 1945 julkaistu romaani on hyvinkin ajankohtainen. BBC on nimittäin tehnyt kirjan pohjalta minisarjan, joka sai ensi-iltansa tämän vuoden toukokuussa. Emily Mortimerin ohjaaman sarjan pääosissa on mm. Lily James, Emily Beecham ja ihana Andrew Scott. Ikävä kyllä sarjaa ei taida vielä pystyä Suomessa katsomaan, mutta löytämieni videopätkien perusteella sarja vaikuttaa aivan mahtavalta.

EDIT 3.1.2022: Sarja nähdään 24.1.2022 alkaen Yle TV1 maanantaisin klo 19 sekä Yle Areenassa.

Esimerkiksi yllä lainaamani tanssiaiskohtaus näyttää sarjassa tältä:

The Pursuit of Love on ensimmäinen osa trilogiasta, joka kertoo yläluokkaisen englantilaisperheen edesottamuksista. Jatko-osissa Love in A Cold Climate (1949) ja Don’t Tell Alfred (1960) päähenkilöt vaihtuvat, mutta kertoja on kaikissa sama. Tässä ensimmäisessä osassa Fanny Logan kertoo serkkunsa ja parhaan ystävänsä Linda Radlettin vaiherikkaasta elämästä, jota määrittää täydellisen rakkauden etsintä. Fanny viettää lomansa Radlettien luona Alconleigh’n kartanossa. Matthew-eno, Sadie-täti ja heidän seitsemän lastaan tarjoavat vauhtia ja viihdykettä Fannylle, joka normaalisti majailee tätinsä Emilyn hoteissa. Fannyn äiti tunnetaan pelkällä lempinimellä The Bolter johtuen hänen vinhaan vaihtuvista suhteistaan. Siihen elämään ei tytär mahtunut. Onneksi sukulaiset kohtelevat Fannya kuin omaa lastaan ja erityisesti Linda on Fannylle kuin oma sisar.

Romaanin alkupuoli kuvaa Radlettin lasten varsin erikoista kasvuympäristöä. Matthew-enon mielestä tytärten kouluttaminen on turhaa ja hän piikittelee kouluja käynyttä Fannya. Radlettien elämä pyörii metsästyksen, lemmikkien kanssa puuhailun ja tanssiaisten ympärillä. Tytöillä on myös oma salaseura The Hons, jonka puitteissa he kokoontuvat liinavaatekomeroon juoruilemaan ja keskustelemaan tärkeistä asioista – eli lähinnä rakkaudesta ja seksistä. Lindalla on pienestä asti valtava romantiikan ja rakkauden nälkä, mutta täydellisen rakastajan ja aviomiehen löytäminen osoittautuu odotettua vaikeammaksi. Lindalla riittää kyllä karismaa ja kauneutta, hän on vain auttamattoman naiivi ja sopeutumaton kodin ulkopuoliseen maailmaan. Ensimmäinen aviomies Tony on pankkiirisuvun poika, jonka saksalaiset juuret aiheuttavat närää vanhemmissa. Tonyn kanssa Linda saa tyttären, josta ei pahemmin välitä. Tytär saa mennä miehen vanhempien hoitoon ja mies vaihtoon. Seuraava aviomies on komea kommunisti, joka osoittautuu pian tylsäksi ja liian vakavamieliseksi. Hänen perässään Linda lähtee Ranskaan auttamaan Espanjan sisällissodan pakolaisia, mutta kyllästyy ja pakenee Pariisiin. Viimein Pariisista löytyy todellinen rakkaus ranskalaisen herttuan muodossa, kunnes sota sotkee kaiken.

The Pursuit of Love on herkullisen satiirinen kuvaus brittiläisen yläluokan kotkotuksista. Kirjassa riittää värikkäitä henkilöitä ja hulvatonta dialogia. Emily-tädin aviomies Davey on luulosairas terveysintoilija ja harrastaa mitä erikoisempia ruokavalioita, esimerkiksi syö tiettyinä päivinä ainoastaan tietyn värisiä ruokia. Mainio on myös Radlettien naapurissa asuva lordi Merlin, eksentrinen taiteilija ja mesenaatti, joka järjestää aina parhaat bileet. Erikoinen on myös Matthew-eno, jonka jouluperinteisiin kuuluu takaa-ajo, jossa hän päästää ajokoirat metsään jahtaamaan omia lapsiaan. Humoristisessa ja romanttisessa tarinassa on myös traagiset ja surulliset puolensa, etenkin kirjan lopetus on dramaattisuudessaan yllättävä.

Romaanin on sanottu sisältävän paljon omaelämäkerrallista ainesta, ja etenkin Lindan hahmossa tuntuu olevan yhdistettynä useampia Mitfordin sisaruksia. Mitfordin sisarukset olivat tunnettuja skandaalinkäryisistä suhteistaan ja ideologisista erimielisyyksistään. Yksi siskoista oli fanaattinen natsi ja kuului Hitlerin lähipiiriin, toinen avioitui salaa kommunistin kanssa, kolmas jätti aristokraattimiehensä ja lapsensa avioituakseen brittiläisen fasistijohtajan kanssa. Nancylla riitti siis materiaalia kirjoihinsa omassa perheessään, myöhemmin hän tosin siirtyi muiden historiallisten henkilöiden elämäkerturiksi. Sisko Jessica (se kommunistin vaimo) kirjoitti Mitfordin perheestä kovasti kehutun ja kohutun elämäkerran Hons and Rebels, jota juuri aloin kuunnella äänikirjana. Uskoisin, että sen jälkeen tulen suhtautumaan uudella tavalla myös tähän romaaniin, jossa Mitfordin sisaruksista annetaan fiktiivisessä muodossa ilmeisen siloiteltu kuva. Pirullisen viihdyttävä tämä romaani on, vaikka tietäisikin sen taustalla olevista synkemmistä virtauksista.

Nancy Mitford:
The Pursuit of Love
Penguin Audio 2021
(alun perin julkaistu 1945)
Äänikirjan lukija: Bessie Carter
Kuunneltu Audiblesta

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja BBC minisarja Mitfordin sisarukset Nancy Mitford The Pursuit of Love


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Kivaa lukea näitä sinun esittelyjäsi brittikirjailijoista! Onpa ollut kyllä värikäs tuo Mitfordien perhe.

    1. Kiva kuulla, että näistä kirjoituksistani on iloa 😊 Nuo Mitfordit olivat kyllä omalaatuinen perhe. Juuri kuuntelen Jessica Mitfordin elämäkertaa Hons and Rebels ja täytyy kyllä todeta, että tässä tapauksessa fakta on vielä fiktiotakin ihmeellisempää.

  2. Harmi että ei näytä suomennetun. Sen sijaan löysin Nancy Mitfordin kirjoittaman Madame de Pompadour ja Mary S Lovellin elämäkerran Mitfordin tytöt: sodassa ja rakkaudessa. Näyttää että heistä on todella irronnut materiaalia, kuten lukemasikin todistaa 🙂

    1. Tosiaan tästä trilogiasta on suomennettu jostain syystä vain viimeinen osa, Älä kerro Alfredille (Karisto 1963). Nuo ovat kyllä itsenäisiä romaaneja, mutta jännä että vain viimeinen on suomennettu. Noita nancy Mitfordin kirjoittamia elämäkertoja taitaa olla useampi suomeksi. Lovellin Mitfordin tytöt on varmasti myös kiinnostava. Minä kuuntelen juuri Jessica Mitfordin kirjoittamia muistelmia ja on kyllä uskomaton perhesaaga 😊

keyboard_arrow_up