Polly was now dancing with her uncle, Boy. She did not look radiant and happy as such a spoilt darling should at her coming-out ball, but tired and pinched about the mouth, nor was she chattering away like the other women.
‘I shouldn’t care for one of my girls to look like that,’ Aunt Sadie said, ‘you’d think she had something on her mind.’
And my new friend Mr Wincham said, as we danced round before going to supper, ‘Of course she’s a beauty, I quite see that she is, but she doesn’t attract me, with that sulky expression, I’m sure she’s very dull.’
I began to deny that she was either sulky or dull when he said ‘Fanny’ to me, the first time he ever had, and followed this up with a lot of things which I wanted to listen very carefully so that I could think them over later on, when I was alone.
Mrs Chaddesley Corbett shouted at me, from the arms of the Prince of Wales, ‘Hullo, my sweet! What news of the Bolter? Are you still in love?’
‘What’s all this?’ said my partner, ‘Who is that woman? Who is the Bolter? And is it true that you are in love?’
‘Mrs Chaddesley Corbett,’ I said. I felt that the time was not yet ripe to begin explaining about the Bolter.
‘And how about love?’
‘Nothing,’ I said, rather pink, ‘just a joke.’
‘Good. I should like you to be on the verge of love but not yet quite in it. That’s a very nice state of mind, while it lasts.’
But of course, I had already dived ovet that verge and was swimming away in a blue sea of illusion towards, I supposed, the islands of the blest, but really towards domesticity, maternity and the usual lot of womankind.
Nancy Mitford: Love in a Cold Climate
Love in a Cold Climate on jatkoa Nancy Mitfordin rakastettuun romaaniin The Pursuit of Love, johon minäkin rakastuin viime kesänä. Veikkaan, että vuoden aikana muutama muukin on löytänyt tuon Mitfordin klassikon, sillä sen pohjalta tehtyä BBC:n minisarjaa esitettiin myös Ylellä. Rakkauden lumo löytyy Yle Areenasta edelleen. Kannattaa tutustua, jos olet onnistunut missaamaan tämän mainion brittisarjan. Ja erityisesti suosittelen tutustumaan Mitfordin kirjoihin. Jostain syystä vain trilogian viimeinen osa Don’t Tell Alfred on suomennettu (Älä kerro Alfredille, Karisto 1963). Kaikissa kirjoissa on kertojana sama Fanny Logan, mutta muuten kirjat keskittyvät eri henkilöihin. Love in a Cold Climate kertoo aristokraattisesta Hamptonin perheestä, joka viettää ylellistä seurapiirielämää upeassa Montdoren kartanossaan. Fanny pääsee seuraamaan läheltä perheen edesottamuksia, sillä Lady Montdore uskoo Fannyn läsnäolon tekevän hyvää heidän tyttärelleen Pollylle, joka ei tunnu kiinnostuvan oikeista asioista: sopivan aviomiehen löytämisestä.
Polly Hampton on kaunis, rikas ja arvokkaasta suvusta, mutta äitinsä riesaksi hän ei tee elettäkään edistääkseen avioitumistaan. Pollyn tympeä käytös lukuisissa tanssiaisissa ja juhlissa alkaa olla yleinen puheenaihe, tyttöä ei kerta kaikkiaan kiinnosta nuorten miesten miellyttäminen. Todellinen shokki tulee kuitenkin vasta, kun Polly viimein ilmoittaa avioitumisaikeistaan: hän aikoo naimisiin itseään vuosikymmeniä vanhemman ‘Boy’-sedän kanssa, jonka vaimo – Fannyn täti – kuoli vasta äskettäin. Järkyttyneet vanhemmat julistavat Fannyn perinnöttömäksi ja Fanny ja Boy karkaavat skandaalia ulkomaille. Lady Montdore unohtaa nöyryytyksensä yllättävän nopeasti, kun näyttämölle astuu kaukainen sukulainen Cedric, joka tulee perimään tilan tyttären sijasta. Eksentrinen Cedric saa kaikki pauloihinsa, etenkin Lady Montdoren, joka kokee Cerdricin itsevarmassa käsittelyssä täydellisen muodonmuutoksen.
Ökyrikkaiden aristokraattien kuvaamisessa Mitford yliampuu niin hulvattomilla tykeillä, että lukija pökertyy kaiken kimalluksen ja pöyhkeilyn edessä. Näillä ihmisillä on kaikkea mitä toivoa sopii, paitsi ehkä järkeä päässään. Lady Montdore on hävyttömän pöyhkeä ja itsekeskeinen, mutta kuten Fanny toteaa, silti jotenkin rakastettava kaikessa karismaattisuudessaan. Fanny itse päätyy järkeviin naimisiin ihanan Alfredinsa kanssa ja muuttaa Oxfordiin, vaikka Lady Montdoren mielestä on aivan järjetöntä mennä naimisiin tylsän professorin kanssa. Fanny kuitenkin nauttii viihtyisästä kodistaan ja arjestaan professorin vaimona, kunhan välillä pääsee tirkistelemään hienostoseurapiirien elämää.
Lukiessa kaipasin joitain edellisen romaanin henkilöitä, esimerkiksi Lindaa ja Lord Merliniä, joihin viitataan vain sivulauseissa. Kirjan tapahtumat sijoittuvat aikaan, jolloin Linda oli ensimmäisessä liitossaan Tony Kreusigin kanssa, mutta tähänkin viitataan vain ohimennen. Sen sijaan kirjan alussa vilahtaa Lindan suuri rakkaus Sauveterre, joka ei tuossa vaiheessa ole Lindaa vielä tavannutkaan. Lindan perheenjäseniä kirjassa onneksi vilahtelee useammin, Matthew-eno ja Sadie-täti sekä vielä kotona asuvat nuoremmat siskot, joiden uteliaisuudella ja kekseliäisyydellä ei ole rajoja. Tässä kirjassa erityisen paljon äänessä on myös maanmainio Davey, Fannyn Emily-tädin mies, jolla on aina joku uusi jännittävä luontaishoito tai kuuri meneillään. Näissä kirjoissa eksentrisiä henkilöitä riittää ja Fannyn sarkastisen kuivakat kommentit heistä kruunaavat koko ilon. Äänikirjan lukijan kuiskaileva ääni ärsytti alkuun, kunnes yhtäkkiä se kävi täysin järkeen. Juuri tuolla tavalla, kuin juoruja ystävän korvaan kuiskien, tämä älytön ja älyttömän hauska romaani tulee lukea! Toivottavasti tästäkin kirjasta tulee sarjasovitus. Haluaisin nähdä kaikki ne järjettömät juhlat ja pelkkiin timantteihin verhoutuvan Lady Montdoren.
Nancy Mitford:
Love in a Cold Climate
Penguin Audio 2021
(alun perin julkaistu 1949)
Äänikirjan lukija: Zoe Telford
#naistenviikko2022 aateli aristokratia avioliitto englanninkielinen kartanoromantiikka Love in a Cold Climate Nancy Mitford seurapiirit
Mitfordia en ole lukenut yhtään, mutta tämä kirja on kyllä persoonallisella nimellään jo houkutellut, ja kuvauksesi lisää houkuttavuutta.
Mitfordiin kannattaa tutustua, niin hänen kirjoihinsa kuin Mitfordin siskojen uskomattomaan elämäntarinaan. Vuosi sitten hurahdin tähänkin ja tuli luettua myös Nancyn siskon Jessican kirjoittama muistelmateos Hons and Rebels. Ehkä aloittaisin kirjasta The Pursuit of Love, vaikka tässä trilogiassa ei kai niin ole väliä järjestyksellä. Ja seuraavan kerran, kun menen Lontooseen, on pakko vierailla Heywood Hill -kirjakaupassa, jossa Mitford oli joskus töissä. 😄