menu Menu
Naistenviikkohaaste | Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
Kotimainen kaunokirjallisuus, Runot, Suomi, Tammi, Tikkanen Märta 20/07/2018 0 kommenttia
Naistenviikkohaaste | A. J. Finn: Nainen ikkunassa Edellinen Naistenviikkohaaste | Sally Salminen: Katrina Seuraava

Osallistun Tuijatan lanseeraamaan naistenviikkohaasteeseen. Tänään nimipäiviä juhlivat Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret ja Margareeta ja suomenruotsalaisen kalenterin mukaan Greta, Gretel, Margareta, Margit, Margita ja Marit. Onnittelut kaikille nimipäiväsankareille Märta Tikkasen klassikkosäkeiden ja kotimaisen argentiinalaistangon muodossa. Tänään siis vuorossa Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina.


Alkuun tuntuu hyvältä
ihan käsittämättömän, huimaavan
hyvältä
kun kaikesta huolimatta on niitäkin
jotka näkevät
julkisivun taakse
jotka tietävät
ja ymmärtävät

 

Mutta sitten on kaikki
vain entistä vaikeampaa

 

Sitten tulee kysymys:
Miksi et lähde?

 

Lukemattomia kertoja olen ollut
lähdössä

 

Jos tämä juomakausi ei ole
viimeinen
minä lähden

 

Jos ilkeydet kohdistuvat
lapsiin
minä lähden

 

Jos hän vielä alkaa
valehdella
minä lähden

 

Ja jos hän ikinä käy käsiksi
minuun
minä lähden

 

Kun lapset eivät enää
jaksa
silloin minun on kerta kaikkiaan pakko

 

Ja kaikki tämä tapahtui
enkä minä kuitenkaan lähtenyt

 

Miksi?

Viisitoistatuntisen The Essex Serpentin jälkeen teki mieli kuunnella jotain vähän lyhyempää. Siihen tarpeeseen soveltui loistavasti Märta Tikkasen klassikko Vuosisadan rakkaustarina, jonka Tammi on julkaissut tänä vuonna äänikirjana Sara Paavolaisen lukemana. Tämä aikansa rohkea puheenvuoro mahtuu kahteen tuntiin, mutta sisältää sitäkin kauaskantoisempaa sanottavaa. Olen ollut aikeissa lukea tämän teoksen siitä asti, kun kuulin Märta Tikkasen, Linda Boström Knausgårdin ja Juha Itkosen briljantin keskustelun vuoden 2017 Helsinki Litissä. Onko tämä nyt sitten runoutta vai lyhytproosaa, vaikea sanoa. Kirjaa joskus selatessani se vaikutti taitoltaan runoteokselta, mutta kuunneltuna runollisuus ei niin selkeästi käy ilmi. Oli mitä oli, vahvaa tekstiä Tikkanen suoltaa, vastauksena miehensä Henrik Tikkasen omaelämäkerralliseen romaaniin Mariankatu 26. Olen kirjoittanut todella (häpeällisen) vähän blogissani runoudesta, mutta tämä on niin tarinallista runoutta, että uskallan siihen kajota.

Voin hyvin kuvitella, että Vuosisadan rakkaustarina on ollut tapaus ilmestyessään 40 vuotta sitten. Tämä kirja on muutaman kuukauden minua vanhempi (niin – neljänkympin kriisiä odottelen). Kirjaa on myös käännetty monille kielille – eikä ihme – sen verran universaaleista aiheista ja tuntemuksista on kyse. Kirja jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa alkoholistin vaimon elämä avautuu kaikin aistein, happamine valkoviiniröyhtäyksineen. Erityisesti lasten tilannetta arvaamattomassa perhehelvetissä seuraa sydän syrjällään. Toisessa osassa pääosaan nousevat avioliitto, parisuhde ja rakkaus. Miehen rakkaus on ylitsepursuavaa, mutta samalla se on myös tukahduttavaa, kaiken nielevää, vapautta rajoittavaa. Kolmas osa on voimakkaan feministinen, julistavakin. Naisen oikeutta tehdä työtä, ottaa omaa tilaa, olla vihainen, jopa itsekäs siinä missä mieskin, puolustetaan voimakkain sanoin. Loppua kohden Tikkanen puhuu me-muodossa, osoittaen sanansa muille naisille, valaen rohkeutta ja uskoa huomiseen.

Hitaasti
mutta askel askelelta
mennään
eteenpäin

se täytyy uskoa

Äänikirjana Vuosisadan rakkaustarina toimii loistavasti. Sara Paavolainen tulkitsee Tikkasen henkilökohtaista tilitystä vakuuttavasti. Kuuntelin kirjaa mökillä saaristossa ja astioita tiskatessa voimakkaat sanat saivat tiskiharjan heilumaan kiivaammin. Hyvä etteivät kuulokkeet pudonneet tiskiveteen! Kuuntelin siis feminististä runoutta samalla kun vietin lomapäivää tekemällä samoja arkirutiineja kuin kotonakin. Tuli ihan mieleen tämä The Onionin mainio juttu: Mom Spends Beach Vacation Assuming All Household Duties In Closer Proximity To Ocean. 😉

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 43 – Suomalainen kirja, joka on käännetty jollekin toiselle kielelle.

Helmet-musahaaste:
Musahaasteessa kuuntelin kotimaisen Tango del Norten uutuusalbumin Solos & Duos. Ihan mahtavaa Astor Piazzola -tyylistä tangoa! Sen sijoitan tietysti haastekohtaan 37 – Tangolevy. Kaikki haasteessa kuuntelemani musiikki löytyy Spotify-listalta Helmet-musahaaste 2018.

vuosisadan_rakkaustarina-264x300.jpg

Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
Århundradets kärlekssaga (1978),
suom. Eila Pennanen
2018 Tammi
Äänikirjan lukija: Sara Paavolainen
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa (Kirjaa on luettu ja käsitelty blogeissa paljon. Keräsin tähän joitain blogijuttuja viimeisen vuoden ajalta.):
Hemulin kirjahylly
Järjellä ja tunteella
Pupulandia

#naistenviikkohaaste #runo18 äänikirja helmethaaste klassikko Märta Tikkanen Tammi Vuosisadan rakkaustarina


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up