menu Menu
Michelle Gable: The Bookseller’s Secret
Gable Michelle, Harlequin Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 26/09/2021 2 kommenttia
Laura Malmivaara: Vaiti Edellinen Deborah Levy: Elämisen hinta Seuraava

Following the meal, the group usually moved to the small Tapestry Room to discuss the latest news: the bombing of Pearl Harbor, Virginia Woolf’s suicide, Nancy’s brother-in-law who was missing in action. After thoroughly covering the topics of the day, they’d turn to savagely reviewing books and friends. The nights ended with Eddy and Helen playing piano in the long, draughty hallway, after which they’d all retire to bed.

“I hadn’t wanted to come,” Nancy said, looking back toward her friends. “But leaving makes me want to cry buckets.” Three months before, Nancy had been at her lowest, yet this rickety manse was the perfect salve.

“But leave you must,” said Jim. “Heywood is waiting for you in London. If you tarry, he’s apt to give the job to somebody else.”

“Then I’d really be up a tree!” Nancy said. “You know how desperately I need the money.”

“He’s not going to give it to anyone else,” Helen said, and motioned for her butler to ferry Nancy’s things to the car. “No one could be better for that ratty bookshop than a bona fide writer who’s read practically everything!”

“Bona fide feels a stitch strong, given my recent failures,” Nancy said. “Though I’m thrilled to prove my father wrong. There is some use for a girl who’s well-read, especially in the face of financial ruin.”

Michelle Gable: The Bookseller’s Secret

Nancy Mitfordin tunnetuimman romaanin The Pursuit of Love julkaisusta tuli viime joulukuussa kuluneeksi tasan 75 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Mitfordin kirjoista on tehty uusintapainoksia ja myös BBC:n kehuttu minisarja, josta kirjoittelinkin jo tuon kirjajutun yhteydessä. Mitford-huuma on tarttunut minuunkin, tuon romaanin lisäksi olen lukenut Nancyn siskon Jessica Mitfordin muistelmateoksen Hons and Rebels ja nyt tämän Michelle Gablen uuden romaanin The Bookseller’s Secret, joka sukeltaa siihen aikaan ja paikkaan, jossa Nancy kirjoitti kuuluisan romaaninsa. Mitfordin sisarusten elämään perustuva The Pursuit of Love syntyi toisen maailmansodan keskellä ja Nancy kirjoitti sitä työskennellessään lontoolaisessa Heywood Hill -kirjakaupassa. Tuon kirjakaupan ympärille Michelle Gable on punonut kahdessa aikatasossa kulkevan historiallisen romaaninsa.

Nancy Mitfordin romaanit ammensivat hänen omasta elämästään ja hän tuli tunnetuksi myös elämäkerturina. Omaelämäkertaa hän ei kuitenkaan julkaissut. The Bookseller’s Secret leikittelee ajatuksella, että Nancy olisikin kirjoittanut muistelmateoksen ennen menestysromaaninsa julkaisua, mutta päättänyt syystä tai toisesta olla julkaisematta sitä. Tätä kadonnutta käsikirjoitusta romaanissa jäljittää amerikkalainen kirjailija Katie Cabot, joka on tullut ystävänsä luo Lontooseen vetämään henkeä. Julkaistuaan ihan hyvin menestyneitä historiallisia romaaneja, kirjoittaminen on nyt alkanut tökkiä ja epävarmuus nakertaa mieltä. Hän on myös eronnut pitkäaikaisesta poikaystävästään. Lontoossa hän päätyy Heywood Hill -kirjakaupan ovelle ja näkee seinässä kyltin: Nancy Mitford työskenteli täällä 1942-1945. Mitfordista gradunsa tehnyt Katie on haltioissaan. Kaupassa hän törmää komeaan Simon Bailey -nimiseen mieheen, joka jäljittää Mitfordin muistelmien oletettua käsikirjoitusta. Hän uskoo kirjakaupan omistajan Felixin tietävän asiasta enemmän kuin tämä suostuu myöntämään. Simon ja Nancyn kadonnut käsikirjoitus saavat Katien mielikuvituksen laukkaan ja hän tarjoutuu auttamaan Simonia mysteerin selvittämisessä. Ehkä käsikirjoitus tarjoaisi lääkettä myös Katien valkoisen paperin kammolle.

Katien ja Simonin kirjallisen mysteerin ja orastavan romanssin lomassa seurataan itse Nancy Mitfordia, joka ottaa työn vastaan ystävänsä Heywood Hillin kirjakaupassa vuonna 1942. Nancy on rahapulassa ja masentunut kolmannen keskenmenon jälkeen tehdystä kohdunpoistosta. Aviomies Peter Rodd on sotimassa, mutta ei Nancy häntä oikeastaan kaipaa. Kesken mennyt lapsikin oli itse asiassa ranskalaisen rakastajan André Royn, mutta nyt on Andrékin lähtenyt. Kirjoittaminenkin takkuaa, mutta työ kirjakaupassa tarjoaa ainakin inspiroivan ympäristön. Nancysta tulee pian kirjakaupan sielu ja hänen laaja kirjallinen ystäväpiirinsä alkaa kokoontua kaupassa, myös kaikkien mielestä ärsyttävä Evelyn Waugh. Nancy tekee myös sivutoimista vakoojanhommaa Lontooseen sijoitettujen ranskalaisten klubilla. Raportit jäävät kylläkin tekemättä, kun hän rakastuu tulisesti ranskalaiseen everstiin Gaston Palewskiin, presidentti Charles de Gaullen luottomieheen.

Lontoon Blitzin aikaan Nancy asui perheensä omistamassa Rutland Gaten talossa, jossa hän auttoi sinne majoitettuja turvapaikkaa tarvitsevia juutalaisia perheitä. Gablen romaanissa nostetaan näistä juutalaisista esiin eräs nuori raskaana oleva tyttö, joka varastaa Nancyn huomion. Nancy haluaisi kirjoittaa kokemuksistaan tuolta ajalta ja pyytää tytön apua muistelmiensa kirjoittamiseen. Paljastuu kuitenkin tiettyjä asioita, jotka tekevät muistelmista tulenarat. Samalla Palewski ei saa tarpeekseen Nancyn kertomista lapsuustarinoista ja innostaa Nancya kirjoittamaan perheestään. The Pursuit of Love alkaa löytää muotoaan.

Michelle Gable herättää kirjassaan eloon Nancy Mitfordin sota-ajan Englannissa ja tuo esiin kiinnostavia puolia The Pursuit of Love -romaanin taustoista. Oli kiinnostavaa poimia lisää yhtäläisyyksiä Nancyn elämän ja hänen kirjoittamansa romaanin välillä. Englantilaiset varmasti tietävät, että Gaston Palewski oli esikuva romaanin Lindan suurelle rakkaudelle Fabrice de Sauveterrelle, mutta minulle Palewski oli uusi tuttavuus. Tämä kirja antaa hyvän johdatuksen muidenkin Mitfordien elämään. Sen sijaan romaanin nykyaikatasosta en niin välittänyt, se muistutti minun makuuni liikaa romanttista viihdehöttöä ja tapahtumat olivat ennalta-arvattavia. Odotin aina malttamattomana milloin päästään taas Nancyn luo.

Tämä romaani toimii varmasti loistavana mainoksena Heywood Hill -kirjakaupalle, joka on siis edelleen olemassa Lontoon Curzon Streetilla. Jos joskus vielä Lontooseen pääsen, siellä on ehdottomasti käytävä. Nyt myös tiedän mikä on tämän vuoden joululahjatoiveeni. Heywood Hill on tunnettu räätälöidystä A Year in Books -tilauspalvelustaan, jossa tilaaja saa joka kuukausi kirjakauppiaan juuri hänelle valitseman kirjan kotiin toimitettuna. Tilaus sisältää alkuhaastattelun, jossa määritellään lukijaprofiili ja toiveet. Saatavilla on tietysti myös Nancy Mitford -lukupaketti. Splendid, indeed!

Michelle Gable: 
The Bookseller’s Secret
Harlequin Audio 2021
Äänikirjan lukija: Eleanor Caudill
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Englanti Heywood Hill historiallinen romaani Michelle Gable Nancy Mitford The Pursuit of Love toinen maailmansota


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Onpas pitkäikäinen kirjakauppa! No, Lontoossa toki riittää eri tavalla asiakkaitakin. Tuo tilauspalvelu kuulostaa ihanalta! Voisikohan sellainen toimia myös Suomessa?

    1. Samaa pohdin. Olisi itselleni ihan unelmaduuni pyörittää tuollaista räätälöityä kirjatilauspalvelua. Heywood Hill etsii juuri työntekijää tilauspalveluunsa, mutta perhe ei taida suostua muuttamaan Lontooseen 😅

keyboard_arrow_up