menu Menu
Louise Kennedy: Trespasses
Bloomsbury, Irlanti, Kennedy Louise, Ulkomainen kaunokirjallisuus 17/04/2023 2 kommenttia
Elisa Shua Dusapin: Sokcho talvella Edellinen Alex Schulman: Kiirehdi rakkain Seuraava

Michael lit a cigarette and smoked it in silence. The others spoke haltingly, in sentences with atrocious syntax, accents so off she hardly recognised some words, but they went on. Aside from the obvious one, this was the real difference between them. They had the confidence to be foolish, to be wrong. She asked Michael a question in Irish and he looked surprised, as if he had forgotten where he was. He picked up her dictionary and she confiscated it. If you’re stuck I’ll translate, she said.
There are lots of words I’d like to know in Irish, said Victor.
Fire away, said Cushla.
Propaganda, said Victor, his eyes on Michael.
Bolscaireacht, answered Cushla.
Internment.
Imtheorannú.
Terrorist.
Sceimhlitheoir.

Louise Kennedy: Trespasses

Onpa monta kiinnostavaa esikoiskirjailijaa tänä vuonna Women’s Prizen pitkällä listalla! Juuri ihastelin Priscilla Morrisin Sarajevon piirityksestä kertovaa esikoisromaania Black Butteflies ja sitten tämä Pohjois-Irlannin konfliktin vuosiin sijoittuva Louise Kennedyn Trespasses suorastaan löi ilmat pihalle. Miten täydellisen upea romaani! Trespasses sijoittuu vuoteen 1975, Pohjois-Irlannin konfliktin levottomiin aikoihin, lähelle Belfastia. Nuori nainen nimeltä Cushla yrittää elää mahdollisimman tavallista elämää kaiken väkivallan keskellä. Päivisin hän toimii opettajana paikallisessa katolilaisessa koulussa ja iltaisin auttelee isoveljeään perheen omistamassa pubissa. Siellä hän tapaa Michael Agnew’n, asianajajan, joka on niittänyt mainetta puolustaessaan IRA:n jäseniä. Michael on huomattavasti 24-vuotiasta Cushlaa vanhempi, hänen edesmenneen isänsä tuttuja, naimisissa oleva perheellinen mies ja vielä protestantti. Täysin väärä valinta intohimon kohteeksi siis, mutta mitäpä rakastumiselle mahtaa. Cushla alkaa pitää Michaelille ja tämän ystäväpiirille iirin kielen tunteja ja aloittaa Michaelin kanssa salasuhteen.

Cushla asuu äitinsä Ginan kanssa, joka suree aviomiehensä kuolemaa ja hukuttaa itseään alkoholiin. Cushlalla on siis kotonakin kädet täynnä töitä, kun hän saa huolehtia äitinsä hyvinvoinnista. Cushla ei aina seuraa hänelle määrättyä reittiä, mutta kokee tekevänsä kaiken rakkauden ja empatian johdattelemana. Michaelin lisäksi hän astuu rajan yli sotkeuduttuaan yhden oppilaansa perheen elämään. Davy McGeownin perhe on katolilais-protestanttinen, mikä tekee hänestä ja hänen perheestään helpon kohteen häirinnälle. Brutaali hyökkäys Davyn isää vastaan ​​ja Cushlan tuki perheelle ja Davylle asettaa hänet epävarmaan asemaan yhteisössä. Hänen suhteensa Michaeliin ja pelko sen paljastumisesta mutkistaa asioita entisestään. Seuraa tapahtumasarja, joka vaarantaa kaikkien hänen läheistensä elämän.

Trespasses on hyvin kirjoitettu, intensiivinen romaani. Tämä ei ole helppoa luettavaa, sillä alusta asti on selvää, ettei kirjan henkilöillä voi olla onnellista loppua. Proosa on suoraa ja rehellistä kuvaillessaan yhteiskunnallisia eroja, väkivaltaa, eripuraisuutta, kiihkoilua ja politiikkaa Pohjois-Irlannissa Troublesin alkuvuosina. Pommit, barrikadit, pidätykset ja kuolemat ovat tapahtumia, joihin ihmiset ovat joutuneet tottumaan osana jokapäiväistä elämää. Koulutuntien kuvailusta ja pubin keskusteluista tulee mieleen vasta lukemani Michelle Gallenin Factory Girls. Kennedy vangitsee kauniisti niiden tavallisten ihmisten elämän, jotka yrittävät elää normaaliin tapaan epävakaina aikoina. Henkilöt ovat inhimillisen epätäydellisiä, realistisia ja vakuuttavia. Kennedyn kerronta on tiivistä ja terävää, ja tunteet välittyvät vahvoina tässä upeaksi kokonaisuudeksi kudotussa tarinassa.

Trespasses tarkastelee kiinnostavalla tavalla yhteisössä tapahtuvaa rajua polarisaatiota. Jos olet yhtään huolissasi nyky-yhteiskunnan lisääntyvästä polarisaatiosta, kannattaa tutustua näihin lähihistorian esimerkkeihin. Tämä romaani myös innosti tutustumaan iirin kieleen ja nyt olen viikon verran opiskellut sitä päivittäin Duolingolla. Toistaiseksi ei ole noita yllä olevassa lainauksessa olevia sanoja tullut vastaan 😅

Louise Kennedy:
Trespasses
Bloomsbury 2022
Äänikirjan lukija: Brid Brennan

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen iirin kieli Louise Kennedy Pohjois-Irlannin konflikti Pohjois-Irlanti salarakkaus The Troubles Trespasses Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Kiitos kiinnostavasta esittelystä! Pohjois-Irlannin konflikti kiinnostaa. Viimeksi törmäsin aiheeseen Kenneth Branagh’n elokuvassa Belfast. Aiheesta huolimatta teoksessa on valoa ja lämpöä, joka tulee pitkälti päähenkilö Buddyn näkökulmasta. Mainio kansi kuvaa mielestäni hyvin sisältöä 😊. Trespasses meni kuuntelulistalle!

    1. Belfast on hieno elokuva. Katsoin sen heti, kun olin lukenut Patrick Radden Keefen tarinallisen tietokirjan Say Nothing, joka kertoo Pohjois-Irlannin konfliktista. Jos et ole sitä vielä lukenut, suosittelen tutustumaan. Se on ilmestynyt myös suomeksi viime vuonna nimellä Älä sano mitään.

keyboard_arrow_up