menu Menu
Leila Mottley: Nightcrawling
Bloomsbury, Mottley Leila, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 23/09/2022 2 kommenttia
Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa Edellinen Arttu Tuominen: Häväistyt Seuraava

Strut, fly, gallop. There are so many ways to walk a street, but none of them will make you bulletproof. I got back from Mama’s and found myself stuck between street and gutter, Trevor knocking on the door early Sunday morning saying Vern been by again telling them they out if they don’t pay in three days. I know my knock isn’t far off. I gave Vernon every dime I got after Davon and the others, but it’s not nearly enough to make up for Dee’s rent debt or mine, and it doesn’t come close to the way they’re raising it after the sale. It was Trevor’s face staring up at me this morning that did it. Pulled me right out of the pit Mama made of me.

I have a body and a family that needs me, so I resigned to what I have to do to keep us whole, back on this blue street. I’m tilted, half walking, half stumbling. All up and down International: no music, no Tony, just me and a stomach full of tequila.

I’m shuffling and skipping and trying to warm hands in a sky that only breeds cold and real quick my heel snaps off the sole of shoes I stole from the Salvation Army and sidewalk meets cheek. Stings. Glass inside the cut. Blood spill. Blood clot. Voice.

Leila Mottley: Nightcrawling

Booker-palkinnon pitkältä listalta löytyi kaikkien aikojen nuorimman palkintoehdokkaan esikoisromaani. Leila Mottley oli vasta 17-vuotias aloittaessaan romaaninsa kirjoittamista ja Nightcrawling julkaistiin juuri ennen kuin hän täytti 20. Vaikka lyhytlistalle romaani ei päätynytkään, ehdokkuus on tuonut nyt 21-vuotiaalle Mottleylle melkoista nostetta uralle. Nightcrawling on hurja tarina 17-vuotiaasta Kiarasta, joka ajautuu prostituutioon pystyäkseen maksamaan tuplaantuneen vuokransa. Omasta valinnasta öisille kaduille lähtenyt Kiara ajautuu tilanteeseen, jota hänen on enää vaikea hallita. Paikalliset poliisit poimivat hänet kyytiinsä ja auttamisen sijasta aloittavat systemaattisen hyväksikäytön. Tarina pohjautuu todelliseen Oaklandin poliisilaitoksen skandaaliin vuonna 2015, kun joukkoa alueen poliiseja syytettiin alaikäisen tytön pitkään jatkuneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Yksi poliiseista oli kertonut tapahtumista itsemurhakirjeessään.

Kiara asuu isoveljensä Marcusin kanssa Kaliforniassa Oaklandin itäisen kaupunginosan ankeassa vuokratalossa, jolla on mahtipontinen nimi Regal-Hi ja pihalla koirankakkaa täynnä oleva uima-allas. Molemmat ovat koulupudokkaita ja yrittävät tulla toimeen ilman minkäänlaista taloudellista tai sosiaalista turvaa. Isä, entinen Black Panther -aktivisti, on kuollut syöpään vapauduttuaan vankilasta ja äiti on kuntoutuslaitoksessa. Marcus haaveilee rap-artistin urasta ja tähteydestä, eikä naiivien unelmiensa huumassa suostu hankkimaan kunnon töitä. Kiara tuntee olevansa vastuussa itsensä ja veljensä lisäksi myös naapurissa asuvasta 9-vuotiaasta Trevorista, jonka huumeaddikti äiti hylkää usein yksin tai on muuten kykenemätön huolehtimaan pojasta. Trevor on Kiaralle tärkeintä maailmassa, ja vaikka Kiara on vielä lapsi itsekin, hän huolehtii pojasta kuin omasta lapsestaan.

Toimeentulo on tiukassa ja pärjäämiseen on keksittävä luovia ratkaisuja. Kiara kuokkii ystävänsä Alén kanssa vieraiden ihmisten hautajaisissa saadakseen ruokaa. Usein tilaisuuksista tarttuu mukaan myös vaatteita. Hautajaispäivät ovat ilon päiviä, kun saa hengailla Alén kanssa ja saa vatsansa täyteen. Trevorille Kiara yrittää tarjota mahdollisimman tavallisen huolettoman arjen, pannukakkujen paistoa ja uintireissuja. Kun vuokraisäntä ilmoittaa vuokrankorotuksista, Kiaran on pakko etsiä töitä. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä alaikäisellä mustalla tytöllä, jolla ei ole koulutusta eikä työkokemusta. Ketjukahviloissakin katsotaan nenänvartta pitkin ja kysytään cv:tä. Kiaralla ei ole ansioluetteloon mitään laitettavaa eikä edes osaamista sellaisen tekemiseen saati tietokonetta, nettiä tai älypuhelinta. Kiaran elämä on malliesimerkki intersektionaalisesta syrjinnästä ja syrjäytymisestä. Hänen mahdollisuuksiaan rajoittaa ihonväri, ikä, sukupuoli, seksuaali-identiteetti, sosioekonominen asema, perhehistoria. Hän on haavoittuvassa asemassa oleva nuori, joka on helppo kohde hyväksikäytölle.

Mottley vetää lukijan vääjäämättä mukaan Kiaran syvenevään ahdinkoon. Kaikki alkaa suhteellisen viattomasti. Kiara lähtee baarista miehen matkaan, joka antaakin pikapanon jälkeen kouraan setelinipun. Väärinkäsitys johtaa tarkoitukselliseen kokeiluun: voisiko vuokrarahat ansaita näin helposti? Kiara myös tutustuu hyvin ansaitsevaan seksityöläiseen, jonka elämä vaikuttaa ensivilkaisulta jopa hohdokkaalta. Tämä neuvoo kääntymään parittajan puoleen, mutta Kiara haluaa pärjätä omillaan. Alkuun öiset kadut tuntuvat lupaavan jopa jonkinasteista vapautta ja helppoa rahaa, mutta nopeasti todellisuus näyttää rumat kasvonsa. Poliisit pelastavat Kiaran väkivaltaisen miehen kourista, mutta pelastus on vain väliaikaista. Kiara joutuu poliisien omien seksijuhlien vakiovieraaksi ja ihmiskaupan uhriksi. Kun soitto tulee, on pakko mennä. Usein palkkiot jätetään maksamatta ja tyttö uhkaillaan hiljaiseksi. Toisenlaiseen pyöritykseen Kiara joutuu, kun skandaali tulee julkisuuteen ja hän joutuu todistajaksi oikeuteen.

Mottley antaa vahvan kertojaäänen Kiaralle, jota äänikirjan lukija Joniece Abbott-Pratt tulkitsee vakuuttavasti. Vaikka kirja on aiheiltaan raskas, kerronnassa on vastustamatonta imua, joka saa jatkamaan brutaaleista kuvauksista huolimatta. Mottley on voittanut nuorella iällä jo useita runouspalkintoja ja runotausta näkyy myös esikoisromaanin kerronnassa. Suorasukainen realismi ja lyyrisen lennokas kuvailu vuorottelevat tässä rytmiltään omintakeisessa kerronnassa. Nightcrawling on romaani, joka vähitellen ryömii ihon alle ja jättää lähtemättömän muistijäljen. Se on todellisuuteen pohjautuva tarina korruptiosta, rasismista ja hyväksikäytöstä ja ennen kaikkea kasvutarina tytöstä, jota vahva vastuuntunto itsestä ja muista estää heittäytymästä pelkän uhrin asemaan.

Leila Mottley:
Nightcrawling
Bloomsbury Publishing 2022
Äänikirjan lukija:
Joniece Abbott-Pratt

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#booker2022 esikoisromaani hyväksikäyttö ihmiskauppa Kalifornia kasvutarina korruptio Leila Mottley Nightcrawling perhe poliisi prostituutio rasismi


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Toivottavasti saataisiin suomeksi. Kyllähän tuota sitaattia ihan kohtuullisen sujuvasti luki, mutta luulenpa että hyytyisin kokonaisen kirjan äärellä.
    On tosi hyvä, että tällaisista aiheista kirjoittanut kirjailija on päässyt Booker-hohtoon mukaan!

    1. Tämän vuoden Booker-lista olikin mukavan monimuotoinen. Tämän nuorimman ehdokkaan lisäksi listalta löytyy kaikkien aikojen vanhin Booker-ehdokas, ensi kuussa 88 vuotta täyttävä Alan Garner. Hänen kirjastaan Treacle Walker blogissa pian lisää. Se on muuten yksi vaikeimmista ja erikoisemmista kirjoista, joita olen vuosiin lukenut. En edes näe siinä käännöspotentiaalia, sillä on niin vahvasti kulttuuri- ja kielisidonnainen teos. En suoraan sanottuna ymmärtänyt siitä juuri mitään. Kiinnostava bloggaus siis tulossa 😂

keyboard_arrow_up