menu Menu
Lara Prior-Palmer: Rough Magic - Riding the World's Wildest Horse Race
Ebury Digital, Elämäkerta, Iso-Britannia, Prior-Palmer Lara 07/07/2019 4 kommenttia
Adam Kay: This Is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor Edellinen Roope Lipasti: Jälkikasvukausi Seuraava

If the fashion in which I applied to and signed on for the Mongol Derby was characteristically thoughtless, the event itself would, perversely, leave me deep in thought. Grasses and a blue-domed sky. Bodies and wind and rain and pain. Wide, open prairies, and 25 ponies saying, ’Who are you?’ and ’Who are we?’

By the time I took the return planes to London, words were tumbling out of me. In the writing I could mull the matter over, as a cow ruminates the grass. We had been given ten days to ride 25 semi-wild ponies a long way around Mongolia. Why the need to go all that way and do such thing?

Lara Prior-Palmer: Rough Magic: Riding the World’s Wildest Horse Race

Elämäkertahaasteeni on saanut minut tutustumaan mitä ihmeellisempiin elämäntarinoihin ja olen jäänyt koukkuun varsinkin omaelämäkertoihin ja muistelmiin äänikirjamuodossa. Nyt kuuntelussa oli nuoren naisen muistelmateos, joka keskittyy yhteen hevoskisaan. Englantilainen Lara Prior-Palmer osallistui vuonna 2013 hetken mielijohteesta maailman rankimmaksi tituleerattuun ratsastuskilpailuun, Mongol Derbyyn, jossa kilpailijat ratsastavat puolivilleillä hevosilla kymmenen päivän aikana yhteensä 1000 kilometriä Mongolian tasangoilla. Prior-Palmer oli 19-vuotiaana kisan historian nuorin voittaja sekä ensimmäinen nainen, joka on voittanut tämän äärimmäisen rankan kestävyysratsastuksen. Samalla hän oli myös ensimmäinen, joka vei voiton Englantiin.

En ole juurikaan kiinnostunut kilpaurheilusta tai kestävyyslajeista, heppatyttövaihekin kuuluu kaukaiseen lapsuuteen. Jokin tässä Mongolian aroille suuntautuneessa kisamatkassa veti kuitenkin puoleensa. Kuka kumma haluaa altistaa itsensä tuollaiseen koitokseen ja miksi ihmeessä? Kirjan alusta saakka oli selvää, ettei Lara Prior-Palmer ole varmastikaan se tyypillisin osallistuja. Ihastuin välittömästi tähän huolettoman ja mutkattoman asenteen omaavaan nuoreen naiseen, joka suhtautuu tähän fyysisesti ja henkisesti rankkaan reissuun aivan kuin olisi lähdössä puistopiknikille. Yleensä kilpailijat valmistautuvat koitokseen treenaamalla vähintään kuukausia, Lara ilmoittautuu kaksi viikkoa ennen kisan alkua eikä ehdi treenata ollenkaan saati ottaa vaadittavia rokotuksia. Muut ovat miettineet tarkkaan tarvitsemansa varusteet, Laran reppu painaa vain puolet sallitusta viiden kilon rajasta. Hänellä ei ole vaihtovaatteita, telttaa eikä vessapaperia, ja suurimman osan eväistäänkin hän syö tylsyyteen jo ennen kisan starttia. Sen sijaan hänellä on mukanaan Shakespearen Myrsky sekä rakas Nalle Puh -päiväkirjansa, johon hän rustaa ajatuksiaan kisan edetessä. Tätä naista ei voi olla rakastamatta!

Mongol Derby jäljittelee Tšingis-kaanin vuonna 1224 kehittämää postihevosjärjestelmää. Kilpailijat ratsastavat puolivilleillä mongolialaisilla poneilla, joita vaihtavat 40 kilometrin välein huoltopisteillä, joista huolehtivat paikalliset nomadit. Kilpailijat myös usein majoittuvat nomadien luona perinteisissä teltoissa. Jokaisella tarkastuspisteellä kisan eläinlääkäri mittaa hevosen sykkeen. Jos se on noussut liian korkeaksi, kilpailija saa kahden tunnin rangaistuksen ja joutuu odottamaan sen aikaa ennen kuin pääsee jatkamaan matkaa. Puolivilleys tarkoittaa sitä, että hevoset eivät aina suostu yhteistyöhön. Ne saattavat heittää ratsastajan selästään, kieltäytyä ravaamasta tai lähteä yllättäen kiitolaukkaa väärään suuntaan. Yleensä vain puolet kilpailijoista pääsee maaliin saakka. Larallakin oli omat haasteensa hevosten kanssa, yksi niistä mm. astui murmelin kaivamaan koloon ja kaatui. Onneksi Lara ei jäänyt pahasti hevosen alle. Ratsastajien joukossa riehui myös vatsaflunssaa, joka tiputti monet pois kisasta. Laralla oli paljon onnea mukana.

Laralla ei ole kisan alkaessa voitto lainkaan mielessään. Hän naureskelee mielessään kanssakilpailijoilleen, joista osa tuntuu ottavan kisan turhankin vakavasti. Varsinkin yhdysvaltalainen Devan julistaa tulleensa voittamaan ja onkin varsin ylivoimainen koko kisan läpi. Devan on nuori nainen itsekin, 20-vuotias ja hyvin kilpailuhenkinen ja määrätietoinen. Kun Lara huomaa olevansa kisan toisena, häneen iskee yhtäkkiä kova voitonhimo. Varsinainen kisan voitto ei niin houkuttele, vaan voitto Devanista, joka on alkanut ärsyttää Laraa yhä enemmän. Amerikkalaisen ABC-kanavan kisan tuoksinassa tekemässä haastattelussa Lara uhoaa, että kisa on nyt ”Britit vastaan Texas, muu Amerikka on ihan ok”. Kisa päättyykin dramaattisesti Devanin osalta. Hän saapuu ensimmäisenä maaliin ja ehtii jo riemuita voitostaan, kunnes eläinlääkäri ilmoittaa hänen saaneen kahden tunnin aikasakon hevosen kohonneen sykkeen vuoksi. Laran saapuessa maaliin muutamaa minuuttia myöhemmin yllätysvoittajana, Devan itkee katkeria kyyneliä. Laran eduksi on sanottava, että hän hoitaa vaivaannuttavan tilanteen tyylikkäästi ja onnittelee Devania moraalisesta voitosta. Saattaa kyllä olla, ettei Devania pahemmin lämmittänyt Laran välinpitämätön suhtautuminen voittoonsa.

Rough Magic on omalaatuinen muistelmateos. Prior-Palmer kirjoittaa tarinaansa lakonisen hauskalla brittityylillä, tempautuen välillä filosofisiin sfääreihin, joista osa on briljanttia ja osa melko naiiviakin pohdintaa. Kuuntelin äänikirjaa lentomatkalla ja muuten iltaisin sängyssä. Usein nukahdin kesken kuuntelun mongolialaiselle arolle tähtitaivaan alle. Pidin kirjan alusta ja lopusta eniten, keskivaiheella ehdin hieman puutua samankaltaisina jatkuviin etappeihin. Lara on kyllä persoonana todella kiinnostava. Hän on älykäs oman tiensä kulkija kuorrutettuna aimo annoksella luovaa hulluutta ja rentoa hälläväliä-asennetta. Ei tämä mikään maailmaa mullistava teos ole, mutta juuri sellaista yllättävää ja virkistävää luettavaa, jota tältä lukuhaasteelta odotinkin!

Lara Prior-Palmer: Rough Magic – Riding the World’s Wildest Horse Race
Ebury Digital 2019
Äänikirjan lukija: Tamaryn Payne
Kuunneltu Storytelista

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#elämäkertakaikkiaan äänikirja Lara Prior-Palmer Mongol Derby muistelmat Rough Magic


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Tämä putkahti juuri lukulistalleni, kiitos 🙂 .
    Itsellä viimeaikoina on iskenyt Sheryl Strayed: Wild, Dion Leonard: Gobi – Tositarina pienen koiran uskomattomasta matkasta ja Anatoli Boukreev & Weston DeWalt: The Climb – Tragic Ambitions on Everest. Kaikissa on luonto läsnä tiiviisti, niin kuin tässä sinunkin lukemassasi vaikuttaa olevan.

    1. Mainiota, uskon että pidät tästä. Nuo mainitsemasi kirjat kuulostaa myös tosi kiinnostavilta. Luontoelementti varmasti kaikissa keskeinen. Harmi, ettei tuota Strayedin kirjaa löydy äänikirjana ainakaan Storytelista, suomenkielisenä e-kirjana näytti olevan.

      1. Itse kuuntelin Strayedin Audiblesta. Siellä saa ensimmäisen kirjan myös ilmaiseksi.

keyboard_arrow_up