menu Menu
Laline Paull: Pod
Hachette Audio, Iso-Britannia, Paull Laline, Ulkomainen kaunokirjallisuus 25/05/2023 0 kommenttia
Minna Rytisalo: Jenny Hill Edellinen Maggie O’Farrell: Lucrezian muotokuva Seuraava

She knew she was valued for being a good hunter, but what Ea craved was to be normal. To spin like everyone else was the key to fitting in, and if she could only hear the music of the ocean like everyone else, she too would be able to tune in and do it. She was fast, healthy and wanted so badly to succeed – but she had never heard the music. Spinning was the Longi’s art form, it was dance, athleticism, most commonly just for entertainment and sport, but it also held a spiritual element. It was union with the ocean itself and everyone who experienced that state even once, shone with authentic Longi joy. Calves learned by puberty, but by maturity, Ea knew her attempts were empty technique with graceless result.

Laline Paull: Pod

Pari vuotta sitten Helmet-haasteessa piti lukea kirja, jonka päähenkilö on eläin. Olisipa tuo kohta ollut tämän vuoden haasteessa, sillä Laline Paullin romaani Pod olisi juuri täydellinen valinta tuohon haastekohtaan. Tämän vuoden Women’s Prize for Fiction -palkinnon lyhytlistalla oleva Pod vie lukijan valtameren syvyyksiin. Sen päähenkilöitä ovat meressä elävät ihmeelliset olennot, joiden elinpiiriä ihmiskunnan julmuus ja tietämättömyys varjostavat ja uhkaavat.

Ea on Longi-heimoon kuuluva naaraspuolinen pyöriäisdelfiini, joka joutuu tragedian jälkeen eroon omasta parvestaan ja lopulta pakotetaan liittymään aggressiivisen Tursiops-heimon pullokuonodelfiinien joukkoon. Tursiops-heimoa johtavat dominoivat urokset, jotka pitävät haareminsa tiukasti hallinnassaan. Pullokuonodelfiini Google taas on kasvatettu vankeudessa ihmisten toimesta ja koulutettu sotilastehtäviä varten. Hän on onnettomuuden seurauksena nyt yksin ja eksyksissä meressä, josta ei tiedä mitään. Tarinassa esiintyy myös muutama kalalaji, kuten yksinäinen kyhmyhuulikala sekä pelätty remora, joka kiinnittyy delfiineihin imulevyllään ja kirjassa tunkeutuu myös heidän ajatuksiinsa. Kiinnostava on myös hallusinogeeninen sarpa salpa -kala, jota delfiinit käyttävät kirjassa rauhoittavana lääkkeenä kipuun.

Paull kuvaa hämmästyttävän yksityiskohtaisesti merenalaista elämää sen asukkaiden näkökulmasta. Jossain heidän yläpuolellaan väijyvät “demonit”, jotka uhkaavat heidän elintapaansa ja olemassaoloaan. Kirja ei jarruttele puhuessaan siitä, miten ihminen on häirinnyt meriekosysteemiä ja eri lajien elinkaaria ja tapoja. Muovimeren ja öljylauttojen keskellä eri lajit kamppailevat vähenevistä resursseista ja yrittävät löytää turvallisen elinalueen. Vaikka Paull hyödyntää antropomorfismia ja tekee näistä eläimistä ihmisenkaltaisia ajatteluun kykeneviä olentoja, hän ei sorru kaunistelemaan myöskään eläinten kykyä keskinäiseen julmuuteen. Sisältövaroituksena voisikin sanoa, että kirja sisältää useita raiskauksia, raakaa väkivaltaa ja joukkokuolemia. Jos haluaa säilyttää mielikuvan delfiineistä söpöinä ja harmittomina eläiminä, tätä kirjaa ei ehkä kannata lukea.

Kuuntelin kirjan äänikirjaversion. Välillä piti kesken kuuntelua googletella, että sai käsityksen millaisesta eläinlajista milloinkin puhutaan, mikä oli hieman haastavaa, koska aina ei voinut olla varma sanojen kirjoitusasusta. Toisaalta oli kiinnostavaa tutkia lisää faktatietoa kirjan kertomista eläimistä ja ilmiöistä ja huomata, miten tarkkaa taustatyötä Paull on kirjaansa tehnyt. Enpä olisi osannut odottaa, että delfiinien välinen seksi on niin väkivaltaista, mutta tällekin tiedolle löytyi vahvistus internetin ihmeellisestä maailmasta. Mikään kevyt eläinsatu tämä kirja ei muutenkaan ole. Pod on hurja ja ajatuksia herättävä tarina perheestä, uhrauksista ja hengissä selviytymisestä ympäristössä, joka on ihmisen toiminnan seurauksena muuttumassa monille mahdottomaksi paikaksi elää.

Laline Paull:
Pod
Hachette Audio 2022
Äänikirjan lukija: Finty Williams

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja delfiinit eläinten näkökulma Laline Paull meri Pod Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up