menu Menu
Kirjablogit ja 101 kirjaa
Yleinen 03/01/2017 0 kommenttia
Michael Cunningham: Villijoutsenet ja muita kertomuksia Edellinen Vuoden 2016 kirjapoiminnat Seuraava

Kotimainen kirjallisuus on vahvasti esillä Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Yksi upeimmista Suomi100-hankkeista on tänään käynnistynyt YLEn Kirjojen Suomi, jossa suuri joukko meitä kirjabloggaajia on myös mukana. Kirjojen Suomi tutkii, mitä itsenäisyyden ajan kirjat kertovat maastamme ennen ja nyt ja miten asiat ovat muuttuneet aikojen saatossa. Millainen Suomi välittyy kaunokirjallisuudestamme sadan vuoden ajalta?

Kirjojen Suomi on juhlavuoden 2017 suuri kirjallisuushanke, joka tarjoaa kaikille suomalaisille yli 100 radio-ohjelmaa, 111 tv-ohjelmaa, joukon kirjallisuus-podcasteja sekä suuren nettisivuston yle.fi/kirjojensuomi. Kirjojen Suomen sisarussarjoissa Sadan vuoden kirjat ja 101 kirjaa käsitellään yksi mielenkiintoinen kirja jokaiselta itsenäisyyden vuodelta. 101 kirjaa nähdään Ylen Aamu-tv:ssä 10.1. alkaen ja samoja kirjoja käsitellään vähän eri näkökulmalla Yle Radio 1:ssä ohjelmassa Sadan vuoden kirjat, joka alkaa myös 10.1. Molemmat ohjelmat tulevat pääosin tiistaisin ja torstaisin ja jokaisessa jaksossa käsitellään yksi kirja lähtien vuodesta 2016 ja päättyen vuoteen 1917. Lisäksi viimeinen 6.12.2017 lähetettävä erikoisjakso käsittelee vuoden 2017 kirjaa. Yle Areenassa on jo katseltavissa ja kuunneltavissa 50 ensimmäistä jaksoa, loput 50 julkaistaan Yle Areenaan 30.6.

Ja mikä parasta, kirjabloggaajat ovat mukana tässä hienossa hankkeessa! Samassa tahdissa viikoittaisten ohjelmien kanssa, jokainen kirja arvioidaan jossakin kirjablogissa. Kaikki kirjat kertovat jotakin kiinnostavaa Suomesta itsenäisyyden aikana, ja joukossa on paljon yllätyksiä. Kirjat/vuodet arvottiin bloggaajien kesken. Minulle osui vuosi 1928 ja voin ilokseni todeta, että kirja kuulostaa todella kiinnostavalta: Aino Kallaksen Sudenmorsian. Koko kirjalista ja myös linkit blogikirjoituksiin löytyvät tuolta yle.fi/kirjojensuomi -sivustolta. Koska minun kirjani on vanhemmasta päästä, blogivuoroni on vasta marraskuussa. Hyvin on siis aikaa tutustua kirjaan 🙂

Kirjat ovat Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin valitsemia. Tässä kirjan valitsijoiden perustelut minulle osuneesta kirjasta:

Aino Kallas: Sudenmorsian. Heittäydy riivatun rakkauden syövereihin

Aino Kallaksen Sudenmorsian pohtii modernin ajan naiseuden muutosta menneisyyteen sijoittuvan tarinan kautta.

Vaikka Aino Kallas sijoitti kirjansa tapahtumat 1600-luvun Viroon, peilaa teos sitä ajattelua, mistä 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa naiskirjailijat keskustelivat. Kallas kuvaa naisen roolin muuttumista ja naisen oikeutta haluamaansa.

Kirjan päähenkilön persoona jakautuu yö- ja päivähahmoon. Asetelma kuvastaa minuuden erilaisia puolia, jotka pyrkivät esiin. Ihminen ei ole yksiselitteinen.

Eikö kuulostakin kiinnostavalta! Tuolta Kirjojen Suomi -sivustolta voi muuten klikata suoraan Kansalliskirjaston Kirjojen Suomi -verkkokirjastoon lukemaan ohjelmissa käsiteltyjä verkkokirjoja. Kirjojen Suomi käsittää runsaasti myös muuta sisältöä, kannattaa käydä tutustumassa tänään avattuun sivustoon. Ihan mahtava hanke, ihan tässä innosta tärisee 🙂

PS. Uudenvuoden arvonnassa sarjaliput Baba Lybeck, kirja vieköön! -tilaisuuksiin voitti Tuulevi ja Hande, olen teihin suoraan yhteydessä. Onnittelut!

#kirjojensuomi #suomi100 101 kirjaa kirjablogit


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up