menu Menu
Kirjabloggaajien joulukalenteri 2022: 16. luukku
Erlandsson Karin, Kustantamo S&S, Suomi, Tietokirjallisuus, Yleinen 16/12/2022 8 kommenttia
Eeva Turunen: Sivistynyt ja miellyttävä ihminen Edellinen Fernanda Trías: La azotea Seuraava

Kirjabloggaajien joulukalenterin eilinen luukku avautui Tuulevin lukublogissa, huomenna joulun tunnelmaan virittää Kirjaimia-blogi. Lista kaikista joulukalenteriluukuista löytyy Ankin kirjablogista. Tänään ollaan Kirjaluotsin jo perinteeksi muodostuneessa käsityöaiheisessa joulukalenteriluukussa. Koska kirjablogista on kuitenkin kysymys, esittelen tänä vuonna julkaistun kirjan, joka käsittelee neulomista. Karin Erlandssonin Sininen lanka – Mitä tiedän neulomisesta on viehättävä esseemäinen tietokirja neulomisen kulttuurihistoriasta ja sen merkityksestä meille neulojille.

Yksikään neuloja ei tarvitse enempää lankaa. Piste. Teoriassa on mahdollista mennä lankaliikkeeseen, ostaa paitalangat eikä yhtään enempää, neuloa paita valmiiksi, päätellä langanpäät ja vasta sitten ostaa langat seuraavaan työhön. Kukaan ei tee niin.

Lankakerä lupaa että kaikki on mahdollista, ja jos minulla on enemmän lankaa, kaikki on vielä enemmän mahdollista. Siksi hamstraan varastoon.

Karin Erlandsson: Sininen lanka: Mitä tiedän neulomisesta

Tuo yllä oleva on niin totta. Nyökyttelen ja naurahtelen usein lukiessani Erlandssonin ajatuksia neulomisesta. Tätä kirjaa oli kiva lueskella pienissä pätkissä iltateen ääreellä. Lyhyistä katkelmista koostuva kirja on kokoelma mietteitä ja anekdootteja neulomisen ympäriltä. Osa on hyvin henkilökohtaisia, osassa valotetaan jotain kulttuurihistoriallista yksityiskohtaa. Opin itse uutta esimerkiksi neulomisen historiasta ja erilaisista neulemuodin suuntauksista. Nyt esimerkiksi tiedän, miksi englantilainen silmukointitekniikka kitchener stitch on nimetty sodanaikaisen ministerin lordi Kitchenerin mukaan. Ennen kaikkea viihdyin vertaiskokemuksen äärellä. Ilahduin siitä rentoudesta, jolla Erlandsson neulomiseen suhtautuu, vaikka välillä purkaakin pitkiä pätkiä neuleistaan, sillä väärin neulominen on inhimillistä ja purkaminen jumalallista. Minäkään en mallitilkkuja ole jaksanut koskaan tehdä, mutta ihan pidettäviä ja sopivankokoisia vaatteita on syntynyt (katso vaikka👇).

Pohjanmaalla syntynyt ja nykyisin Maarianhaminassa asuva Erlandsson on kirjoittanut kirjan alun perin ruotsiksi ja sen on käsikirjoituksesta suomentanut Ulla Lempinen. Ymmärrettävistä syistä kirjassa keskitytään paljon suomenruotsalaiseen ja ruotsalaiseen neulemaailmaan ja pitkässä lähdeluettelossakin suurin osa on ruotsiksi julkaistua kirjallisuutta, jota ei ole suomennettu. Ruotsinkielisillä paikkakunnilla tuntuu monilla olevan omat perinneneuleensa. Jussi-paitakin toki mainitaan, mutta jäin miettimään onko neulontakulttuuri ollut aikoinaan vahvempi ruotsinkielisessä Suomessa. Kirjassa myös pohditaan, miten neuleet näkyvät esimerkiksi Astrid Lindgrenin kirjoissa tai kuka neuloi August Strindbergin kirjoitusmyssyt. Erlandsson tuo kirjassa esiin myös neulomisen yhteisöllisiä, yhteiskunnallisia ja poliittisia puolia. Käsityöihmiset ovat aina etujoukoissa hereillä myös kriisiaikoina. Villasukkia neulotaan vastasyntyneille, vanhuksille ja pakolaisille.

Sininen lanka on kiva lahjaidea neulomista harrastavalle. Neuleohjekirjoja on hankala hankkia toiselle, jos ei tunne hyvin lahjansaajan mieltymyksiä. Lankaakaan en suosittele hankkimaan, sillä lankakaupassa hypistely on ihan parasta ja sitä iloa ei toiselta kannata riistää. Neuloja varmasti ilahtuu tästä kirjasta, jonka äärellä voi inspiroitua rakkaasta harrastuksesta uudella tavalla. Se, mitä jäin kaipaamaan tästä kirjasta, on kuvat. Neulominen on niin visuaalista, että siitä kertovassa kirjassakin olisi toivonut jotain katseltavaa. Vaikka sitten kuva siitä ensimmäisestä neulotusta paidasta tai historiallisia valokuvia neulemuodista eri aikakausina. Tai vaikka lampaita tai alpakoita, noita ihania langantuottajia.

Karin Erlandsson:
Sininen lanka: Mitä tiedän neulomisesta
Det blå garnet: En bok om att sticka
suom. Ulla Lempinen
Kustantamo S&S 2022

Koska Erlandssonin kirjasta tosiaan puuttuivat kuvat, tarjoan tähän bloggaukseen kuvia omista neulomuksistani. Niitähän te kuitenkin odotitte 😘 Ja annetaan sittenkin vielä vinkki ihanasta neuleohjekirjasta. Olen tänä vuonna tehnyt jo useamman neuleen Leeni Hoimelan kirjasta Urban Knit – Moderni neulekirja (Cozy Publishing 2020). Upeasti kuvitetussa, tyylikkäässä kirjassa on ihania ajattomia perusneuleita, sellaisia jokaisen vaatekaapin luottoneuleita. Tämä on yksi niitä harvoja neulekirjoja, josta voisin neuloa vaikka kaikki mallit omaan käyttöön. Tänä vuonna Hoimela julkaisi myös uuden neulekirjan Urban Knit iisi – Helpot modernit neuleet, jossa on myös aloittelijoille sopivia moderneja skandinaavisia neuleita. Alla siis joitakin tänä vuonna neulomiani vaatteita ja asusteita. Niiden myötä toivotan kaikille oikein lämmintä joulunodotusta!

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

joulu Karin Erlandsson käsityöt kirjabloggaajien joulukalenteri kulttuurihistoria neulonta Sininen lanka


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Onpas kyllä hämmentävää, ettei tuollaisessa kirjassa ole kuvia! Onneksi paikkasit puutetta omilla luomuksillasi, joita on aina ihana katsoa. 🙂

    1. Kuvia jäin tosiaan kaipaamaan, kun on niin visuaalisesta asiasta kyse. Tuli kyllä lukemisen lomassa googleteltua erilaisia kirjassa mainittuja neulemalleja. Minulla ei näköjään pakkoneuloosi ota laantuakseen, kun hellekesäkin meni neuloessa. 😅

  2. Vaikka itselläni ei ole mitään halua alkaa neuloa, tällaiset esseetyyppiset kirjat joissa joku kertoo innostuksen kohteestaan voivat olla hyvinkin kiinnostavia, voisipa siis tämänkin lukea…

    1. Tuo on niin totta ja onhan se myös tapa tutustua asiaan, joka ei ole itselle niin tuttua. Tämä on aika nopealukuinen kirja. Itse tosiaan luin pienissä pätkissä muiden kirjojen ohella. Eihän sitä tiedä, jos vaikka innostuisitkin neulomaan. 😉

  3. Minuun on tänä syksynä iskenyt pitkästä aikaa neuloosi ja samaan aikaan oireilen lievää lankahamstrausta, ihan sama vaikka olisi yksi työ kesken ja seuraava suunniteltuna, mutta jos tulee ihanaa lankaa vastaan niin vaikea sitä on ohittaa… Molemmat vinkkaamasi kirjat kuulostavat houkuttelevilta, tosin Erlandssonin kirjan kuvattomuus kieltämättä hämmästyttää. Kiva kun esittelit omia töitäsi, näyttävät upeilta!

    1. Pahoitttelut, kommentointi laahaa vähän perässä, kun en viikonloppuna avannut konetta lainkaan. Minullakin tuli taas välipäivinä haettua lankaa uusiin töihin, aloitin pitkän villatakin neulomisen. Siinä taitaa taas vierähtää tovi, ehtii monta äänikirjaa kuunnella samalla. Hyvää uutta vuotta ja onnea neuloosin kanssa!

keyboard_arrow_up