menu Menu
Kirjabloggaajien joulukalenteri 2021: 17. luukku
Yleinen 17/12/2021 16 kommenttia
Damon Galgut: The Promise Edellinen Doireann Ní Ghríofa: A Ghost in the Throat Seuraava

Kirjabloggaajien joulukalenteri aukesi eilen Kirjojen kuisketta -blogissa ja huomenna joulutunnelmaan saattelee vuorostaan Yöpöydän kirjat. Lista kaikista joulukalenteriluukuista löytyy Kirjamies-blogista. Osallistun itse kirjabloggaajien joulukalenteriin kuudetta kertaa. Viime vuonna esittelin omassa joulukalenteriluukussani vuoden aikana syntyneitä neuleita ja niiden teossa kuunneltuja äänikirjoja. Koska pakkoneuloosini ei ole hellittänyt vieläkään, päätin jatkaa samalla teemalla. Esittelen siis joitain vuoden 2021 aikana valmistuneita käsitöitä sekä niiden pariksi sopivia äänikirjoja. Kuulokkeet päässä näitä käsitöitä nykyään tehdään!

Aloitetaan taas lempparista. Tätä silkkisen pehmeää neuletakkia olen käyttänyt jo useasti ihmisten ilmoillakin ja teatterin väliajoilla sitä on moni halunnut hypistellä. Tästä meinasi tulla murheenkryyni, sillä lanka loppui kesken hihoja tehdessä, eikä lankaa saanut enää mistään. Onneksi teen hihat nykyään magic loop -tekniikalla eli pitkillä pyöröpuikoilla yhtä aikaa. Tämä on suuri apu myös näissä valitettavissa tilanteissa, kun lanka loppuu. Ei tarvitse tehdä toista hihaa erilaiseksi, tein siis vain vähän pidemmät hiharesorit eri langalla. Melkein voisi luulla, että ihan harkittu teko! Tämän neuletakin juju on reunaa kiertävä resori, jossa pienet pallot muodostavat kauniin kuvion. Lanka (se kesken loppunut pirulainen) on merinovillaa ja silkkiä sekoittava Fyberspates Scrumptious 4ply värissä Burnt orange. Hiharesoreihin käytin Sandnes Garn Babyull Lanettia värissä Terracotta. Neuleohjeen löydät täältä: Sidestep Cardigan.

Äänikirjavinkki: Yksi vuoden lemppareita tämäkin. Claire Fullerin Unsettled Ground on vahvatunnelmainen ja myötätuntoa huokuva romaani nykypäivän syrjäytyneistä. Henkilövetoisessa tarinassa on lumovoimaa, joka kumpuaa sen marginaalisista sankareista ja juurevasta miljööstä. Se on sydämeenkäyvä tarina sisaruudesta, köyhyydestä, vanhemmuudesta, vastoinkäymisistä ja selviytymisestä niillä korteilla, jotka itse kullekin on jaettu.

Toinen superpehmeä neuletakki, jossa taas hihat murheenkryyninä. Nyt ei loppunut lanka, vaan päinvastoin. Oli ilmeisesti niin hyvä äänikirja menossa, että vahingossa neuloin liian pitkät hihat ja huomasin asian vasta kun olin päätellyt työn. No, hihojahan voi aina kääriä. Sen verran tuo asia jäi harmittamaan, että olen enimmäkseen käyttänyt tätä neuletta vain kotona. Siihen on kyllä pakkasilla ollut ihana kääriytyä, kuin pilveen. Tämän neulemallin nimi onkin Like a Cloud. Lankoina käytin Garnstudion DROPS BabyAlpaca Silk -lankaa värissä 1706 Gray ja Rowan Kidsilk Haze -silkkimohairlankaa värissä Majestic.

Äänikirjavinkki: Tähän pilvenpehmeään neuleeseen sopii kirjapariksi Anthony Doerrin Cloud Cuckoo Land, joka ilmestyy ensi maaliskuussa suomeksi nimellä Taivaanrannan taa (WSOY). Romaanissa antiikin aikainen utopia taivaalla sijaitsevasta paratiisista yhdistää eri ajoissa elävien henkilöiden elämät kohtalokkaalla tavalla.

Halusin kevääksi jotain piristävää väriä ja löysin tämän ihanan keltavihreän Sandnes Garn Alpakka Silke -langan. Siitä syntyi tämä japanilaistyylinen Kaga cardigan, jossa on laatikkomallinen muoto, kaunis lehtikuvio ja hihoissa pitkät resorit. Tätä oli myös ilo neuloa, mutta niinhän siinä kävi, että neule valmistui vasta kesän jälkeen. Ensi keväänä voin sitten piristää itseäni tällä pirteänvärisellä neuleella.

Äänikirjavinkki: Pirteä keväinen kirja on tietysti Elizabeth von Arnimin klassikko The Enchanted April, jonka pohjalta on tehty myös elokuva. Vuonna 1922 julkaistussa romaanissa neljä toisilleen vierasta englantilaisnaista vuokraa yhdessä linnan Italian Rivieralta. The Enchanted April on lämminhenkinen, hauska ja viihdyttävä romaani. Aivan täydellinen valinta nojatuolimatkailuun ja tietysti neulontaan!

Perusraitaneuleita ei voi koskaan olla liikaa, eihän? Päätin tehdä yhden lempivuodenaikani syksyn väreissä. Lankana Sandnes Garn Babyull Lanett, johon olin tutustunut tuon yhden hihakatastrofin aikana. Siitä löytyi ihania sävyjä, joista valitsin raitoihin kultaa, terracottaa ja poltettua oranssia, pohjana kittivalkoinen. Sataprosenttinen merinovilla on lämmin ja pehmeä. Ohje on suomalaisen Leeni Hoin Rai Rai Sweater.

Äänikirjavinkki: Mihinkäs tiikeri raidoistaan pääsee vai miten se nyt menikään. Tätä tematiikkaa tutkii Brit Bennettin romaani The Vanishing Half, joka ilmestyi syksyllä suomeksi nimellä Mikä meidät erottaa (Tammi). Identtiset kaksoset Stella ja Desiree kasvavat pikkukaupungissa, jonka määräävä tekijä on ihonväri. He ovat kermanvaaleita, mutta saavat jo pikkutyttönä todistaa etteivät valkoisten etuoikeudet kuulu heille. Siskokset päättävät paeta ahdistavilta kotikulmilta avarampaan maailmaan ja päätyvät tekemään erilaisia valintoja. Stella alkaa esiintyä valkoisena ja rakentaa elämänsä valheelle. Desiree taas saa lapsen mustan miehen kanssa. Bennett käsittelee taidokkaasti vaikeita teemoja, romaani on juonellisesti vetävä, henkilökuvaus on monisävyistä ja kerronta ja dialogi elävää ja rikasta. 

Tähän ihanaan shaaliin olen kääriytynyt, kun pakkanen laski sisälämpötilatkin ihan sietämättömiksi. Tätä shaalia oli myös ihana tehdä vaihtelevan kuvion vuoksi ja tietysti lankojen, kun tuli hankittua oikein luksuslankaa: Malabrigo Yarn Mechita värissä glitter ja Sandnes Garn Tynn Silk Mohair värissä Golden Brown. Langat ovat ylellisen pehmeitä ja silkkisiä ja värit hivelevät silmää. Shaalin malli on nimeltään Honey Glow ja ohje löytyi Laine Magazinesta, joka on upea kotimainen neule- ja lifestylelehti. Ohje löytyy myös Ravelrysta.

Äänikirjavinkki: Hunajaiseen huiviin sopii pariksi unenomainen romaani, jonka kertoja asuu labyrinttimaisessa talossa, jonka loputtomia käytäviä huuhtoo meri. Patsaita täynnä oleva talo edustaa hänen tuntemaansa maailmaa ja hän rakastaa taloaan syvästi. Sitten karmea totuus paljastuu. Susanna Clarken Piranesi voitti tämän vuoden Women’s Prize for Fictionin. Kirja ilmestyi syksyllä myös suomeksi.

Olen tehnyt patenttineuleella eli briossitekniikalla joskus pipoja, mutta houkutteli kokeilla isomman neuleen tekoa patentilla. Tässä neulemallissa ihastutti nuo värien vaihtumakohdat, jotka tehtiin kaksivärisellä patenttineuleella. Ohjeessa oli hieman epäselvyyksiä, mutta onnistuin jotenkin ne selättämään. Tässä on myös kivat taskut. Nappeja en ole vielä kiinnittänyt, voi olla että jätän ilman. Lankana on superpehmeä Garnstudion Drops Air, jossa on sekoitus alpakkaa, polyamidia ja merinovillaa. Värit luonnonvalkoinen, vehnä ja ruskea.

Äänikirjavinkki: Tällä neuleella tarkenee vaikka pyydystää haukia Lapin erälammilla. Otetaan siis äänikirjavinkiksi Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys, joka on reaalifantasiaa parhaimmillaan. Nautin tässä romaanissa aivan kaikesta: mielikuvituksellisesta ja otteessaan pitävästä juonesta, persoonallisista henkilöhahmoista ja taruolennoista, koskettavasta rakkaustarinasta, kielellisestä huikeudesta, lappilaisesta ominaishuumorista, hervottoman hauskasta tilannekomiikasta, rikkaasta luontokuvauksesta. Ja tietysti Anna Saksmanin äänestä.

Ystävälle neulominen, uhka vai mahdollisuus? Tämän taivaansinisen paidan neuloin bloggaajakollegalle ja hyvälle ystävälle ❤️ Mitoitus aiheutti pientä stressiä. Olin ihan varma, että neule on liian lyhyt ja hihat liian pitkät (aina ne hihat!!). Mutta se olikin juuri sopiva ja täydellisen kaunis eli kuin tehty kantajalleen 😊. Lankoina on Sandnes Garnin Sunday ja Tynn Silk Mohair yhdessä, molemmista väreinä taivaansininen. Ohje on suositun tanskalaisen PetiteKnitin No Frills Sweater.

Äänikirjavinkki: Toimitin neuleen mukana listan kaikista sen neulomisen aikana kuuntelemistani äänikirjoista ja lainaukset niistä kaikista. Tämän neuleen neulomiseen meni viiden äänikirjan verran. Niistä poimin tähän viimeisen, jota kuunnellessa saattoi tipahtaa pari kyyneltäkin paidan hihaan. Richard Powersin Bewilderment on koskettava romaani yksinhuoltajaisästä, joka yrittää auttaa ympäristöahdistuksesta kärsivää poikaansa selviämään maailmassa, jota ihminen toimillaan tuhoaa.

Star Trek -fanille piti neuloa tietysti Mr. Spock-lapaset. Jotta kuvion sai jollain järkevällä silmukkakoolla mahtumaan, aika isonpuoleiset näistä tuli. Poika kuitenkin rakastaa näitä lapasia. Ulkona niitä ei ole pahemmin käytetty, vaan ne ovat kunniapaikalla esillä pojan huoneessa. Live long and prosper! Ohje löytyy täältä: Star Trek Mittens.

Äänikirjavinkki: Scifitunnelmiin saattelee Kazuo Ishiguron Klara and the Sun, joka ilmestyi syksyllä myös suomeksi nimellä Klara ja aurinko. Nobelistin romaani sijoittuu jonnekin lähitulevaisuuteen nimeämättömään Yhdysvaltalaiseen kaupunkiin. Kirjan minäkertoja Klara on tekoälyrobotti, keinotekoinen ystävä, joita varakkaat vanhemmat ostavat yksinäisille lapsilleen seuralaisiksi. Tekoäly on kiehtova aihe ja Ishiguron käsittelyssä siitä syntyy jotain herkkää ja moniulotteista.

No ei ole neuleita nuo. Itse asiassa neulonnan rinnalle on vuoden aikana tullut myös uusi käsityöharrastus: ompeleminen. Keväällä hankin yllättävän päähänpiston seurauksena ompelukoneen ja aloin tehdä vaatteita ja muita ompeluprojekteja. Sekin on nykyään yllättävän helppoa, kun netti on täynnä kaavoja, ohjeita ja opetusvideoita. Lempparihousukaavan löydyttyä tein kesäksi monet eriväriset housut ihanan viileistä tencel-kankaista. Kesällä pääsin myös viettämään ystäväpariskunnan häitä itse ommellussa juhlamekossa! Flamencoharrastukseen syntyi myös ensimmäinen itse tehty hame. Ystävä ihastui tuohon yhteen kukkapaitaan niin, että halusi ostaa sen itselleen. Se onkin hänelle aivan täydellinen. Vaatteiden lisäksi ompelin mökille verhoja ja istuintyynyjä. Läheskään kaikista ompelutöistä en ole ottanut kuvia. Ompelu on nopeampaa hommaa kuin neulonta ja alkuinnostuksessa tuli tehtyä aika lailla, tyyliin kesähame tunnissa ja niin edelleen. Syksyllä pakkoneuloosin oireet olivat niin kovat, että siirsin ompelukoneen kaappiin ja tartuin taas puikkoihin.

Äänikirjavinkki: Uusia käsityötaitoja on hauska opetella. Sen huomasi myös Joyce Richard Osmanin Torstain murhakerhon toisessa osassa The Man Who Died Twice. Joyce opetteli neulomaan ystävyysrannekkeita, joista oli jopa yllättävää apua murhatutkinnassa. Jos et ole jo tutustunut Osmanin sarjaan, tässä ihan parasta lukemista joululomalle. Ensimmäinen osa Torstain murhakerho julkaistiin tänä vuonna suomeksi ja tämä toinen Mies joka kuoli kahdesti ilmestyy jo tammikuussa.

Toivottavasti viihdyit taas Kirjaluotsin käsitöiden ja äänikirjavinkkien parissa. Ehkä tästä tulee perinne ja esittelen taas vuoden päästä uusia luomuksia. Toivotan kaikille lämminhenkistä joulunaikaa!

äänikirjat käsityöt kirjabloggaajien joulukalenteri ompelu


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

 1. Voi sinua taituri! Kaikkein kaunein on toki tuo taivaansininen. 💚 Ja mulle voit aina myydä tuon neuletakin, jossa just mulle varmaan sopivat hihat! 😄

  1. Yllättävä valinta 😜 Totta, taisinkin tietämättäni tehdä tuon neuletakin sinua ajatellen. On ne kyllä niin pitkät, että Tanjakin joutuu viimein käärimään hihansa 😄

 2. Voi miten hurmaava postaus! Nostan kyllä kaikki hattuni taivaisiin neulomustesi ja ompelustesi edessä 😘 Aivan tajuttoman tehokkaasti käytät aikasi äänikirjoja kuunnellessa. Karilan kirjan olen lukenut, mutta aion sen jossain välissä vielä kuunnella, niin herkku se on. Ihanaa joulun odotusta ja joulua!

  1. Kiitos Riitta, täällä ihan punastelen näistä kehuista 😊 Nykyään on niin hyviä ohjeita netti täynnä, että kuka tahansa onnistuu. Pienen hauen pyydystys on tosiaan mahtava ja erityistä herkkua äänikirjana. Ihanaa joulua myös sinulle!

 3. Uskomattoman taitava olet käsistäsi! Aivan henkeäsalpaavaa! Todella hieno kalenteriluukku. 🙂

  1. Kiitos Nanna! Joo, noita ohjeita tulee hamstrattua samaan tapaan kuin kirjoja. Ja lankoja tietysti myös! Ja kun yksi työ tai kirja on kesken, polttelee jo seuraavat ihanuudet mielessä. 😄

 4. Voi jestas, miten taitava olet! Todella upeita neuleita <3 Muutenkin ihanan persoonallinen joululuukku, mahtavaa!

 5. Ihana luukku! Olen kyllä aika paljonkin kade, olisi ihana osata neuloa muutakin kuin yksiväristä sileää neuletta. Ehkä voisin kokeilla shaalia, meillä on töissä tosi kylmä talvella niin tuossa olisi hyvä lämmike.

  Lämmintä joulunaikaa! 🙂

  1. Kiitos Henna 😊 Tuota shaalia oli ihana neuloa ja siinä voi oppia uusia juttujakin, kun on niin vaihteleva kuvio. Kannattaa panostaa laadukkaisiin lankoihin, niin tuohon on ihana kääriytyä töissä ja kotona. Tunnelmallista joulua!

 6. Upeitä käsitöitä ja loistava idea joulukalenteriluukun toteutuksessa! Oma neuloosini on kadonnut täysin, mutta rakastan pukeutua ja kääriytyä pehmeisiin ja lämpöisiin neuleisiin, huiveihin yms.

  Ihanaa joulun aikaa!

  1. Kiitos! Onnittelen sinua neuloosin selättämisessä. Minullakin oli monta oireetonta vuotta, mutta sitten iski entistä kovempana. Ehkä tällä eristäytymisen aikakaudella on ollut myös osuutta asiaan. 😅 Lämmintä joulunaikaa sinulle!

  1. Kiitos Jonna ❤️ Ei tuossa paljon muuta tarvita kuin hyvät ohjeet ja paljon kärsivällisyyttä 😅
   Tunnelmallista joulunaikaa sinulle!

keyboard_arrow_up