menu Menu
Kira Jarmysh: Naisten selli nro 3
Aula & co, Jarmysh Kira, Käännöskirjallisuus, Venäjä 18/11/2022 2 kommenttia
John Bayley: The Iris Trilogy Edellinen Roope Sarvilinna: Osuma Seuraava

Anja mietti, että vielä pari päivää sitten hän oli ollut hirvittävän kaukana kaikesta tällaisesta: poliiseista, syyttäjistä, tuomioistuimista ja vankiloista. Nyt hän osasi itsekin päätellä syyttäjän viis veisaavan valituksista, ja valittaminen tuntui ylipäätään turhalta ja vaaralliselta – jos siitä ei kostoksi aiheutettaisi hankaluuksia, ei kyllä taatusti autettaisikaan. Mistä tämä hiljainen tieto oli peräisin? Anja vihastui itselleen. Hänellä ei ollut aikomustakaan alistua moiseen avuttomuuteen. Kymmenen vuorokautta oli lyhyt pätkä, ja Anja aikoi suhtautua siihen loppuikänsä kuin hupaisaan väärinkäsitykseen. Hän oli pidätyskeskuksessa muista pidätetyistä poikkeava outolintu.

Omahyväisyys alkoi tosin pian nolottaa. Jos hän muka oli liian hyvä tähän paikkaan, niin entä muut? Oli pakko tunnustaa, ettei hänellä ollut kovin korkeaa käsitystä muista. Olivatpa he joutuneet tänne miten pienestä rikkeestä tahansa, mielessään Anja piti heitä sen tyyppisenä porukkana, joka saattaa joutua poseen. Hän itse taas oli joutunut tänne aivan sattumalta, olihan hän hyvästä perheestä, hänellä oli hyvä koulutus ja cv. Siksi istuminen ei häntä nolottanutkaan; kuka tahansa ymmärtäisi, että hänen tapauksessaan oli kyse absurdin huonosta tuurista eikä väistämättömyydestä.

Kira Jarmysh: Naisten selli nro 3

Aleksei Navalnyin tiedottaja Kirja Jarmysh on julkaissut romaanin perustuen omiin kokemuksiinsa venäläisissä pidätyskeskuksissa. Romaani julkaistiin syksyllä suomeksi nimellä Naisten selli nro 3 ja sen on suomentanut Arja Pikkupeura. Suomen kautta Venäjältä pakoon lähtenyt Jarmysh vieraili lokakuussa myös Helsingin Kirjamessuilla. En päässyt häntä paikan päällä kuulemaan, mutta seurasin etänä tehdyn haastattelun, jossa hän keskusteli toimittaja Iida Simeksen kanssa. Haastattelussa Jarmysh kertoi, että hänen romaaninsa tavoite on tuoda esiin venäläisten naisten näkökulma ja voimaannuttaa naisia uskomaan omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Romaanin sellissä on kuulemma edustettuna koko Venäjä.

Romaanin päähenkilö Anja passitetaan kymmeneksi päiväksi moskovalaiseen pidätyskeskukseen. Samassa sellissä on Anjan lisäksi viisi naista – Maija, Diana, Irka, Katja ja Nataša – jotka istuvat lyhyitä sellituomioitaan erilaisista pienistä rikkeistä, kuten kortitta autolla ajamisesta, elatusmaksujen laiminlyönnistä tai pään aukomisesta poliisille. Anja huomaa eroavansa muista vangeista sekä taustansa vuoksi että pidätyksen syyn takia. Hän on korkeasti koulutettu ja pidätetty osallistumisesta korruption vastaiseen mielenosoitukseen. Kirjamessujen haastattelussa Jarmysh totesi, että vaikka valtaosa venäläisistä on pettyneitä yhteiskunnalliseen tilanteeseen, kaikki eivät näe yhteyttä korruption ja omien elinolojensa välillä. Tämä tulee kirjassa hyvin esiin, kun Anja keskustelee muiden vankien kanssa. He eivät ymmärrä, miksi Anja on ylipäätään halunnut osallistua miekkariin. Sellitovereiden tarinat ovat toisesta todellisuudesta. Alkoholisoitunut Irka myy itseään yhdestä kaljahuikasta, plastiikkakirurgin rakentama Maija ottaa kalliita lahjoja vastaan rikkailta miehiltä, mutta ei pidä itseään prostituoituna.

Anjalle sellituomio on ensimmäinen ja hän ei oikein tiedä mitä odottaa. Pidätyskeskuksen henkilökuntaa leimaa passiivisuus ja mielivaltaisuus. Eri päivinä saattaa saada erilaista kohtelua ja eriasteisia vapauksia riippuen siitä, kuka on työvuorossa. Osa on korostetun tylyjä ja virkaintoisia, osa selvästi vain suorittaa työtään, joku on salaa oppositiomielinen, mutta noudattaa silti ylhäältä tulevia sääntöjä. Vankilan ruoka on ihan syötävää ja pienelle pihalle pääsee jaloittelemaan päivittäin. Suihkuvuoro on kuitenkin vain kerran viikossa eikä aina ole lämmintä vettä saatavilla, petivaatteet ovat kirppuisia ja radio huutaa lakkaamatta koko päivän. Puhelinta saa käyttää vartin päivässä. Sellin ikkunasta diilataan miesvankien kanssa tupakkaa ja joskus vähän tyjympiäkin nautintoaineita. Aikaa kulutetaan juttelemalla ja pelaamalla erilaisia arvauspelejä, joita Anja tyytyy lähinnä seuraamaan vierestä. Anja myös yrittää lukea Dostojevskia, sellikaveri Maija taas Jo Nesbøn dekkaria.

Välillä kerronta siirtyy kuvaamaan Anjan menneisyyttä, johon kuuluu opiskelua elitistisessä yliopistossa ja harjoittelupaikka ulkoministeriössä, jonka käytännöt ovat varsin sovinistisia ja kaksinaismoralistisia. Anjan menneisyyttä värittää myös kolmiodraama, kun hän rakastuu molempiin kämppäkavereihinsa, Sonjaan ja Sašaan. Kaikki kolme ovat onnettomasti rakastuneita toisiinsa ja jokainen särkee toistensa sydämet vuoron perään. Yhteisasumisen paljastuttua he aiheuttavat myös pienen skandaalin yliopistolla.

Romaanin yleistunnelma ei ole niin ahdistava kuin voisi kuvitella eikä niin läpeensä poliittinenkaan kuin putinismia kritisoivalta oppositiomielenosoittajalta voisi odottaa. Kerronta on sujuvaa ja sellitovereiden välinen jutustelu paikoin humorististakin. Arja Pikkupeuran suomennos toimii hyvin. Kerronta hyödyntää myös kansansatuja ja myyttejä, sillä Anja alkaa huomata sellitovereissaan outoa käyttäytymistä ja etenkin yöllä tapahtuvia muodonmuutoksia. Onko vankina olo saanut hänet kuvittelemaan hulluja vai ovatko hänen sellitoverinsa lainkaan sitä mitä he väittävät olevansa? Anjalla on kymmenen päivää aikaa ottaa selvää, mikä häntä uhkaa.

Kira Jarmysh:
Naisten selli nro 3
Невероятные происшествия в женской камере № 3 (2020)
suom. Arja Pikkupeura
Aula & Co 2022

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

kansansadut Kira Jarmysh mielenosoitukset Naisten selli nro 3 oppositio vankila Venäjä yhteiskuntakritiikki


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

    1. Tämä oli kiinnostava romaani, ilman tuota tosielämän kytköstäkin. Itse asiassa Navalnyia tässä ei mainita sanallakaan. Sellissä vallitsee aivan omalakinen ja reaalimaailmasta irrallinen todellisuus. Jännällä tavalla Jarmysh tuo myös myyyttisiä elementtejä tarinaan.

keyboard_arrow_up