menu Menu
Kim Thúy: Em – Rakasta
Gummerus, Käännöskirjallisuus, Kanada, Thúy Kim, Vietnam 08/11/2021 2 kommenttia
Rosa Liksom: Väylä Edellinen Anthony Doerr: Cloud Cuckoo Land Seuraava

Tâmin muistikuvissa yksi ainoa sotilas muistutti ihmistä. Sotilaalla oli pyöreät posket ja pehmeä iho. Amerikkalainen lentäjä nosti hänet selkä edellä ilmaan, taivasta kohti. Näkymätön käsi tempaisi hänet pyörryttävän nopeasti pois verisestä massasta, maanmiehistä, menneisyydestä. Lennon aikana Tâm tajusi paitsi olevansa elossa myös sen, että pääsisi koskettamaan taivasta. Kiitos siitä kuului sotilaalle, jolla oli yhtä ruusunpunaiset posket kuin hänen isällään Alexandrella.

Kim Thúy: Em – Rakasta

Lapsena venepakolaisena Saigonista paennut ja Kanadaan päätynyt Kim Thúy jatkaa koskettavien tarinoiden kertomista lapsuutensa Vietnamista. Kolmas suomennettu romaani Em – Rakasta pudottaa lukijan keskelle Vietnamin sodan tragediaa. Tâm syntyy kumipuuplantaasilla ranskalaisen siirtomaaisännän ja vietnamilaisen työläisnaisen lapseksi ja on vasta nuori tyttö sodan syttyessä. My Lain verilöyly tekee hänestä yhdessä yössä perheettömän, mutta hän itse pelastuu sen ainoan ihmistä muistuttavan sotilaan toimesta. Tâmin tarina kietoutuu monien muiden sodan nähneiden kohtaloihin. My Laissa tapahtuneen joukkosurman lisäksi kirjassa käsitellään esimerkiksi kasvimyrkkyjen aiheuttamaa tuhoa, epäonnista Operaatio Babyliftia, jossa vietnamilaislapsia evakuoimassa ollut kone räjähti, sekä Yhdysvaltoihin asti päässeiden sopeutumista uuteen elämään.

Thúy ei säästele yhtään kertoessaan sodan julmuuksista, mutta silti romaanin tunnelma kaiken kuoleman keskellä on ihmeen seesteinen, jopa rauhoittava. Viiltävän kauniilla kirjallaan Thúy tuntuu sanovan, että toivolla, hyvyydellä ja rakkaudella on tapana puskea elämänlankansa pintaan pahimpienkin konfliktien keskeltä. Mikä taito Thúylla onkaan välittää niin paljon elämää ja kokonaisia maailmoja niin tiiviissä muodossa. Vain 123-sivuinen kirja muodostuu lyhyistä fragmenteista, jotka yhdessä kattavat monen yksittäisen ihmisen elämän dramaattiset käänteet ja kokonaisen kansakunnan kohtalon historian havinasta nykypäivään. Alkuun oli vaikea huomata yhteyksiä eri ihmisten ja tapahtumien välillä, mutta kaikki nivoutuu kyllä lopulta kauniisti yhteen.

Lopussa myös itse kirjailija astuu tarinan verhon läpi ja vyöryttää faktaa sodan uhriluvuista, kasvimyrkyistä, kylmän sodan valtapelistä ja ikuisista arvista. Tämäkin selonteko on yhtä aikaa napakka ja runollinen. Tiiviiden faktalistojen lomassa Thúy käy myös kuvitteellisia keskusteluja kirjan henkilöiden tai taidemaalari Louis Boudreault’n kanssa. Thúy myös omalla tavallaan pahoittelee, ettei tehnyt tarinasta lukijalle selkeää, vaan antoi elämänlankojen sotkeentua toisiinsa kurittomasti. Hän kuulemma poisti tarinasta tuhansia sanoja, ettei hukkaisi sitä herkkää tasapainoa, joka auttaa pitämään meidät rakastavina ihmisinä. Elossa. Aika pysäyttävästi sanottu.

Em – Rakasta on myös esteettisesti kaunis kirja ja muodostaa yhdessä kahden aiemman romaanin kanssa upean kokonaisuuden. Ilahduin, kun kirjan välissä oli Kirjasuunnittelijoiden killan kampanjalappunen, jossa kansisuunnittelija Sanna-Reeta Meilahti kertoo näiden kirjojen kansien suunnittelusta. Upeaa työtä, kerta kaikkiaan, ja hienoa, että suunnittelijoita nostetaan esiin! Itse kiinnitän kansitaiteeseen paljonkin huomiota ja käytän myös mahdottoman paljon aikaa valitessani näihin blogijuttuihini kirjan henkeen sopivan kuvituskuvan. Kuvaa etsiessä pääsee samalla visuaaliselle matkalle eri paikkoihin ja teemoihin, ja vastaan voi tulla kirjan teemaa syventäviä kuvia. Niin tapahtui myös tämän kirjan kohdalla. Valitsemassani kuvassa on My Lain verilöylyn uhrien muistomerkiltä löytyvä pronssiveistos. Näen siinä romaanin Tâmin pitämässä kiinni elämänlangasta ja kohoamassa hävityksen keskeltä kohti valoa.

Kim Thúy: 
Em – Rakasta
Em (2020),
suom. Marja Luoma
Gummerus 2021
Arvostelukappale

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Gummerus Kim Thúy Vietnam Vietnamin sota


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Nämä Thúyn kirjat ovat jotenkin menneet ohi, liki rekisteröimättä. Voisi joskus tutustua, tulisi luettua vähän erilaista.

    1. Suosittelen lämpimästi. Kannattaa katsoa myös Kim Thúyn ja Silvia Hosseinin keskustelu Helsinki Litissa 2019, jos et ole sitä nähnyt tai ollut paikalla kokemassa. Tapasin silloin Thúyn ja hän teki lähtemättömän vaikutuksen. Keskustelu löytyy Areenasta https://areena.yle.fi/1-50157129

keyboard_arrow_up