menu Menu
Katja Kärki: Eeled
Bazar, Kärki Katja, Kotimainen kaunokirjallisuus, Suomi 21/12/2021 Kommentti
Ragnar Jónasson: Saari Edellinen Damon Galgut: The Promise Seuraava

Mietin, millainen joulu ja keskitalven juhla meille tulisi. Torvald vetäytyisi yläkertaan, kun minä ja Bambi yrittäisimme parhaamme mukaan pitää kulissia yllä lasten takia, käärisimme lahjapaketit ja söisimme liikaa. Tai ehkä Bambi pälyilisi talvi-iltaan ja haluaisi olla jossain muualla. Ehkä hän olisi Mikaelin luona ja minä yksin lasten kanssa. Auringontalo olisi kuin pöydällämme nököttävä, sokerimössöllä kuorrutettu, palanut piparkakkutalo, jonka hiiltyneet seinät murenivat eikä sokerin makeus riittänyt peittämään sen kitkeryyttä. Halusin mäjäyttää nyrkilläni koko piparkakkutalon palasiksi, viskellä seinät pitkin keittiönlattiaa.

Sitten mietin joulua, äidin tonttukoristeita ikkunalaudoilla ja Kainuun pappaa joulupukkina takki nurinpäin ja kammottava kuminaamari kasvoillaan, se sai minut rauhoittumaan samoin kuin mielikuva siitä, miten uusi lumi satoi vanhan päälle ja kulkuset soivat, miten rauha lankesi taivaasta, niin että teki mieli uskoa jeesuslapseen ja joulun sanomaan.

Sulloin pilkotut nauriit pataan ja ripottelin päälle mustasuolaa. Bambi pitäisi siitä.

Katja Kärki: Eeled

Olen kuullut paljon hyvää Katja Kärjen esikoisromaanista Jumalan huone (Bazar, 2019), mutta se on minulla vielä lukematta. Tänä vuonna Helsingin kirjamessuilla kuulin Kärjen kertovan uudesta romaanistaan Eeled, ja idän ja pohjoisen mytologioista ammentava tarina kuulosti todella kiinnostavalta. Kirja tarttui viimein mukaan kirjaston pikalainahyllystä ja saa nyt toimia myös Helmet-haasteen päättävänä teoksena. Kai ne pikalainahyllyyn pääsevät voidaan laskea kirjaston henkilökunnan suosituksiksi, voidaanhan? 😅

Romaanissa kahden naisen tarinat limittyvät toisiinsa, vaikka välissä on useita vuosisatoja. Nimihenkilö Eeled on satoja vuosia sitten elänyt saamelaisnainen, jonka vanha Äkka löytää metsästä kuolleen äidin rinnoilta ja ottaa suojelukseensa. Hän antaa lapsen tyttärensä kasvatettavaksi, mutta Äkka on Eeledille se tärkein turva ja ankkuri. Kasvaessaan Eeled rakastuu sinisilmäiseen karhunkaataja-Evvaniin, mutta päätyy avioon tämän ankaran veljen Uulan kanssa. Koko elämänsä Eeled rakastaa saavuttamatonta ja suree menettämäänsä. Ensimmäinen lapsi syntyy kuolleena, seuraavia hän ei edes haluaisi. Lopulta täyttymätön rakkaus ja vuosikymmenten ahdinko ajaa Eeledin epätoivoiseen tekoon.

Päätarina kertoo Kristiinasta, Itä-Lapista kotoisin olevasta naisesta, joka eli nuoruutensa suuren rakkauden hippikommuunissa Ruotsissa. Kehystarinassa Kristiina palaa tyttärensä Vanessan kanssa Ruotsiin, sillä Vanessa haluaa nähdä varhaislapsuutensa maisemat. Paluu Aurinkotaloon saa Kristiinan muistamaan ne rakkaat ja kipeät muistot, jotka aika Aurinkotalossa häneen ikuisesti jätti. Kristiina opiskeli Tukholmassa opettajaksi, kun capoeira-harrastuksen kautta tutustui komeaan ja karismaattiseen Torvaldiin. Vastoin odotuksia myös Torvald tuntuu kiinnostuvan hiljaisesta suomalaisesta ja pian ollaan rakastuneina Brasiliassa. Brasilian reissulla Kristiina tutustuu porukan keskipisteeseen, säteilevänä aurinkona loistavaan Bambiin. Torvald selvästi ihailee Bambia, mutta myös Kristiina hullaantuu ja saa Bambilta yöllisen suudelman. Vapaan rakkauden sanoma houkuttelee, mutta Kristiinalla on myös varauksellisuutta.

Rikkaasta suvusta tuleva Torvald asuu perheensä kustannuksella Aurinkotalossa, jonne hän vie Kristiinan. Aurinkotalossa eletään luonnonmukaisesti ja vietetään ihania capoeira-juhlia suurilla ystäväporukoilla. Pian taloon muuttaa myös Bambi. Ensin iskee mustasukkaisuus, mutta pian Kristiina huomaa nauttivansa Bambin läsnäolosta. Mutta onko hän valmis jakamaan rakkautensa, kuten Torvald ja Bambi? Ja ketä hän todella rakastaa? Kun molemmat naiset huomaavat olevansa raskaana Torvaldille, yhteiselo saa aivan uusia ulottuvuuksia. Kristiinaa vaivaa myös selittämätön pelko oman lapsensa kuolemasta. Mielessä pyörii yhä enemmän myös koti pohjoisessa, äiti ja Kainuun pappa ja naapurin kala-Maija, jolla on oma traaginen tarinansa.

Romaanin kieli on kaunista, etenkin Eeledin osuudet, joissa pohjoisen luonto ja saamelaisten perinteet muodostavat kiehtovan kudelman. Eeledin traagisessa tarinassa on tarunomaista mystiikkaa, joka maagisena realismina puhkoo ajoittain myös Kristiinan todellisuutta. Kristiina kuulee kuin kaikuina Eeledin laulut ja itkut, tuntee selittämätöntä läsnäoloa, toisen naisen pelkoa ja myötäelämistä. Romaani tuo kauniisti esiin sen, miten kannamme menneitä sukupolvia sisällämme, sekä haavoina että voimanlähteinä. Vetävästi etenevä romaani kaappaa lukijan mukaan molempiin tarinalinjoihinsa. Eeledin kursiivilla erotetut osuudet olivat minusta juuri sopivan lyhyitä, ettei huomio ehtinyt liikaa harhautua päätarinasta. Hieno, hallittu romaani naiseudesta, äitiydestä, erilaisista perheistä ja rakkaudesta, jossa pohjoisen shamaanirummut ja brasilialaiset atabaquet soivat yhteistä ikiaikaista rytmiä.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 50 – Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä.

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äitiys capoeira Eeled helmet2021 helmethaaste Katja Kärki kolmiodraama kommuuni rakkaus saamelaiset


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Pidin tästä todella paljon. Alku oli vähän sekava, mutta sitten tarina vei täysillä mukanaan.

keyboard_arrow_up