menu Menu
Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme
Gummerus, Iso-Britannia, Käännöskirjallisuus, Lowe Katie 03/09/2019 0 kommenttia
Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet Edellinen Riitta Jalonen: Tanssikaa! Seuraava

On kai hetkiä, jotka koetaan (ainakin useimmiten) juopuneina nuoruuden vuosina, kun tyttö päättää, kuka – tai mitä – hänestä tulee.
On tyttöjä, jotka jahtaavat poikia, pöyhivät hiuksiaan ja kävelevät ketjuliikeparfyymin pilvessä opiskellen viehätysvoimaansa. On tyttöjä, jotka rakastavat kirjoja ja nautiskelevat ylhäisestä yksinäisyydestään, ja yksinäisiä tyttöjä, jotka eivät nautiskele; tyttöjä, jotka syövät, ja tyttöjä, jotka eivät syö. Tyttöjä, joilla on lävistyksiä, tatuointeja, arpia. Vihaisia tyttöjä, jotka paljastavat hampaansa ja viiltelevät käsivartensa. Poikabändeistä ilman ironiaa tykkääviä pinkkiin pukeutuvia tyttöjä, jotka kirkuvat ja ulvovat ja elävät jokaisella henkäyksellä. Tyttöjä, jotka lukevat Vogueta ja viettävät lauantainsa sormeillen kateellisina vaatteita, joihin heidän kuukausirahansa ei riitä. Tyttöjä, jotka haluavat tulla äideiksi ja joiden omat äidit kaipaavat nuoruuttaan. Taidetyttöjä. Tiedetyttöjä. Tyttöjä, jotka selviävät hengissä. Tyttöjä, jotka eivät selviä.
Ja sitten on näkymättömiä tyttöjä: niitä, joita kukaan ei tule ajatelleeksi pelätä. Tyttöjä, jotka piileskelevät näkyvillä, flirttailevat ja kikattavat; tyttöjä joille sokeri ja kaneli ovat valepuku. Tyttöjä, jotka raapivat tulitikkuja ja kaatavat akkuhappoa iholle. Tyttöjä, joihin säännöt ei päde.

Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme

Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin on yksi lempikirjoistani. Siksi tartuin mielenkiinnolla ja lievällä kauhulla tähän postiluukustani kolahtaneeseen Katie Lowen esikoisromaaniin Jumalten verta suonissamme, jonka markkinointilauseissa sanottiin kirjan olevan yhdistelmä Tarttin kulttikirjaa ja Emma Clinen romaania Tytöt. Ilmeisesti suomenkielisessä nimessä on tarkoituksella haluttu painottaa yhtäläisyyksiä Tarttin kirjan kanssa, sillä kirjan alkuperäinen nimi on The Furies (Raivottaret). Olen myös aina ihmetellyt Tarttin kirjan suomenkielistä nimeä, alkuperäinen kun on The Secret History. Samaa logiikkaa siis noudattelevat näiden kirjojen nimet molemmilla kielillä.

Jumalten verta suonissamme sijoittuu nukkavieruun merenrantakaupunkiin jossain päin Englantia. Kirja alkaa hyytävällä kuvalla, kun nuori tyttö löydetään kuolleena Elm Hollow Academyn kampukselta. Hän istuu keinussa kuin kaunis nukke. Selittämätön kuolema piinaa yhteisöä, mutta tarinan kertoja Violet tietää, että tuo tyttö olisi hyvin voinut olla myös hän. Aikuinen Violet muistelee tuota painajaismaista vuotta 1998, jolloin hän kaikesta huolimatta tunsi olevansa eniten elossa. Aikaa, jolloin hän tunsi kuuluvansa valittuun joukkoon.

Violetin isä ja pikkusisko ovat kuolleet auto-onnettomuudessa ja Violetin äiti on mennyt surusta toimintakyvyttömäksi löytäen lohdun vain pullosta. Violetkin haluaisi vain luovuttaa, mutta onnettomuudesta saadut vakuutusrahat tarjoavat mahdollisuuden uuteen alkuun: paikan Elm Hollow Academysta, yksityisestä tyttökoulusta. Koulun ikivanhat holvikaaret henkivät historiaa, jonka synkkiin puoliin Violet saa nopeasti perehdytyksen. Koululla on nimittäin kytköksiä noitavainoihin. Tuntuu kuin koulussa ei muuta opiskeltaisikaan kuin noitavainojen historiaa. Epävarman Violetin on vaikea saada ystäviä, mutta hän kiinnittää huomiota tyttöporukkaan, joka tuntuu muissa opiskelijoissa saavan aikaan lähinnä kylmiä väreitä. Violetista enigmaattinen kolmen kopla vaikuttaa kiinnostavalta ja hän janoaa päästä heidän seuraansa. Hän on onnensa kukkuloilla, kun Robin, Grace ja Alex kelpuuttavat hänet jengiinsä. Ensin seuraa tyypillistä teinikapinointia, juomista, tupakointia ja bileitä yliopistopoikien luona, sitten mukaan astuvat huumeet ja jotain vieläkin synkempää.

Karismaattinen taideopettaja Annabel kutsuu Violetin osaksi salaista opintopiiriä, jota hän vetää Violetin uudelle ystäväpiirille koulun vanhassa kellotornissa. Okkultismiin perehtynyt Annabel kertoo koulun noidutusta historiasta ja pitää luentoja naispelosta klassisessa kirjallisuudessa ja taiteessa. Hän antaa tyttöjen ymmärtää, että he ovat osa salaseuraa, joka ulottuu pitkälle historiaan. Samassa kellotornissa on kokoontunut okkultismiin perehtyneitä naisia, joista osa on poltettu noitina. Kuten heidän edeltäjänsä aikoinaan, tytötkin päättävät suorittaa riitin, jolla kutsutaan kreikkalaisen ja roomalaisen mytologian tuntemat raivottaret kostamaan kaikille, jotka alistavat naisia. Teinityttöjen raivo saa ennennäkemättömät mittasuhteet ja homma alkaa karata käsistä.

Violet kietoutuu yhä syvemmälle myrkylliseen ystävyyssuhteeseen Robinin ja muiden tyttöjen kanssa. Samalla hän saa myös tietää, että opintopiiriin on aiemmin kuulunut tyttö nimeltä Emily, joka on vuotta aiemmin kadonnut ja pelätään kuolleen. Ruumista ei kuitenkaan ole löytynyt. Violet tuntee kateutta kadoksissa olevaa Emilya kohtaan, koska ymmärtää tämän olleen Robinin paras ystävä. Violet haluaisi omia Robinin täysin itselleen. Erittäin huonosta itsetunnosta kärsivä Violet tekee kaikkensa kuuluakseen joukkoon ja suostuu vaikka mihin Robinin yllyttämänä.

En täysin lämmennyt tälle Tartt-jäljitelmälle. Henkilöt ovat kaikki vastenmielisiä ja teos on kielellisesti epätasainen töksäytellen v-sanoja ylipitkien akateemisten luentojen väliin. Ja totta puhuen koko tämä teinityttöjen raivo meni minulta vähän yli hilseen. Ymmärrän, että #metoo-aikakaudella tällainen teema kiinnostaa, mutta minusta sitä käsiteltiin kovin mustavalkoisesti ja pinnallisesti. Mietin, puhuttelisiko tämä kirja nuoria (itse asiassa kirja taitaa olla muualla luokiteltu YA-kirjallisuuteen), mutta toisaalta en haluaisi altistaa ketään tuntemaani nuorta tämän kirjan tympeälle maailmankuvalle. Toisin sanoen tunsin itseni tätä lukiessa vanhaksi ja kalkkiintuneeksi 😉

Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme
The Furies (2019),
suom. Kristiina Vaara
Gummerus 2019
Ennakkokappale

Muissa blogeissa:
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Gummerus Jumalten verta suonissamme Katie Lowe myrkylliset ystävyyssuhteet noitavainot salaseura The Furies tytöt


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up