menu Menu
Kate Elizabeth Russell: My Dark Vanessa
HarperAudio, Russell Kate Elizabeth, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 02/05/2020 4 kommenttia
Kiran Millwood Hargrave: The Mercies Edellinen Jenny Erpenbeck: Päivien loppu Seuraava

At Browick, he said, teacher-student romances were known to happen from time to time, but he’d never had one because, before me, he’d never had the desire. I was the first student who put the thought in his head. There was something about me that made it worth the risk. I had an allure that drew him in.

It wasn’t about how young I was, not for him. Above everything else, he loved my mind. He said I had genius-level emotional intelligence and that I wrote like a prodigy, that he could talk to me, confide in me. Lurking deep within me, he said, was a dark romanticism, the same kind he saw within himself. No one had ever understood that dark part of him until I came along.

“It’s just my luck,” he said, “that when I finally find my soul mate, she’s fifteen years old.”

Kate Elizabeth Russell: My Dark Vanessa

Kate Elizabeth Russellin esikoisromaania My Dark Vanessa on sanottu #metoo-ajan Lolitaksi. Teinitytön ja vanhemman miesopettajan välisestä hyväksikäyttösuhteesta kertova romaani on hyytävän ajankohtainen, kun #metoo-kampanjan rohkaisemana moni on myös Suomessa nostanut esiin opettajien, teatteriohjaajien ja muiden nuorison parissa työskentelevien taholta kokemaansa ahdistelua. Tulee mieleen esimerkiksi oman entisen opinahjoni Kallion lukion opettajaan kohdistuneet epäilyt sekä tietysti Veijo Baltzarin tapaus. Russellin romaanissa 15-vuotias Vanessa joutuu 42-vuotiaan kirjallisuuden opettajan Jacob Stranen piirittämäksi hyvämaineisessa ja arvostetussa sisäoppilaitoksessa.

Russell kuvaa tarkkanäköisesti prosessia, jota kai paremman termin puuttuessa kutsutaan suomeksikin sanalla grooming. Se on siis prosessi, jossa hyväksikäyttäjä luo lapseen tai nuoreen luottamuksellisen suhteen ja valmistelee tätä hyväksikäyttöä varten. Strane kehuu Vanessan lahjakkuutta ja kauneutta, korostaa tämän olevan erityinen ja kypsä ikäisekseen. Hän lainaa Vanessalle kirjoja, joissa kuvataan nuoren naisen ja vanhemman miehen rakkautta. Nabokovin Lolitasta tulee tietysti tytölle erityisen tärkeä ja Kalvas hehku -romaania siteeraten Strane antaa tytölle nimen My Dark Vanessa. Siirtääkseen osan vastuuta Vanessalle, Strane toteaa tytön olevan samalla tavalla pimeyteen kallellaan kuin hänkin. Tällainen tietysti vetoaa herkässä iässä olevan tytön romantiikan kaipuuseen ja antaa samalla tunteen vallasta: minussa on jotain, mikä saa aikuisen miehen sekaisin rakkaudesta. Rakkaudeksi Vanessa sen nimittäin tulkitsee, vaikka ei aina pidäkään siitä tunteesta minkä Stranen kosketus hänessä saa aikaan.

Suhde alkaa vähitellen, mutta polven koskettelusta ja suutelemisesta siirrytään aika nopeasti yökyläilyyn. Russell ei säästele lukijaa vaan antaa päähenkilönsä kuvata hyvin suorasukaisesti ja yksityiskohtaisesti mitä hänen ja Stranen välillä tapahtuu. Se mikä lukijalle näyttäytyy selvänä hyväksikäyttönä ja törkeinä raiskauksina, on hämmentyneelle Vanessalle jotain paljon monimutkaisempaa. Vielä aikuisenakaan Vanessa ei tunnu hyväksyvän ajatusta siitä, että Strane on tehnyt hänelle jotain pahaa. Eihän ensirakkaus voi olla jotain rikollista. Hälytyskellot eivät tunnu soivan edes siinä kohtaa, kun Vanessa on ensi kertaa Stranen luona yötä ja tämä on ostanut tytölle lapsellisen mansikkakuvioisen pyjaman. Myöhemmin Strane pyytää Vanessaa kutsumaan tätä aktin aikana “Daddyksi”. Puistattavaa!

Tarinaa seurataan koko ajan Vanessan näkökulmasta kahdessa aikatasossa vaihdellen. Toisessa aikatasossa seurataan teini-Vanessaa, joka kokee mullistavan ja hämmentävän ensirakkauden opettajansa kanssa. Toisessa tasossa ollaan vuodessa 2017, jolloin Vanessa on 32-vuotias ja edelleen aika lailla laput silmillä sen suhteen mitä hänelle on kouluaikoina tapahtunut. Hän on töissä hotellin vastaanottovirkailijana eivätkä hänen haaveensa kirjailijan urasta ole edenneet mihinkään. Hänellä on ollut satunnaisia suhteita, yleensä vanhempien miesten kanssa, mutta ainoa normaaliksi luokiteltava suhde on päättynyt eroon. Entinen poikaystävä ei voi ymmärtää, että Vanessa on edelleen yhteydessä Stranen kanssa.

Kun eräs toinen tyttö syyttää Stranea hyväksikäytöstä ja hakee Vanessalta tukea asiaansa, Vanessa ahdistuu. Hän joutuu viimein tarkastelemaan suhdetta kriittisesti, mutta se ei ole helppoa. Stranella on edelleen vahva henkinen ote Vanessaan. On todella piinaavaa seurata aikuisen Vanessan kamppailua, kun hän vähitellen päästää irti vääristä mielikuvistaan ja todella ymmärtää oman tragediansa syvyyden.

“I just really need it to be a love story, you know? I really, really need it to be that.”

“I know,” she says.

“Because if it isn’t a love story, then what is it”?

Kuuntelin kirjan äänikirjaversion. My Dark Vanessa ei ole aiheensa puolesta helppo romaani, välillä sitä oli jopa tukalaa kuunnella, vaikka kerronta kyllä pitää otteessaan. Russell tavoittaa hämmästyttävän hyvin murrosikäisen mielenmaiseman ja vaikean teeman monimutkaisen luonteen. Omalla tavallaan myös Stranea voi ymmärtää, ei hyväksyä sitä mitä hän tekee, mutta jollain tasolla ymmärtää hänenkin tragediansa. Minämuotoinen kerronta sopii hyvin äänikirjaksi ja Grace Gummer lukee romaanin upeasti. Äänikirjan lopussa on myös kiinnostavaa lisämateriaalia, jossa Russell ja Gummer keskustelevat kirjan teemoista ja äänikirjan syntyprosessista. Juuri ilokseni huomasin, että WSOY julkaisee romaanin suomeksi elokuussa nimellä Vanessa. Suomentajana on Sari Karhulahti. Hienoa, että tämä vaikuttava ja kuohuttavakin romaani saadaan näin pian suomeksi!

Kate Elizabeth Russell:
My Dark Vanessa
HarperAudio 2020
Äänikirjan lukija: Grace Gummer
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#metoo äänikirja englanninkielinen esikoisromaani grooming hyväksikäyttö Kate Elizabeth Russell Lolita My Dark Vanessa pedofilia Vanessa


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

    1. On kyllä aiheensa puolesta tukalaa luettavaa, mutta ansiokkaasti kirjoitettu. Olen haastatteluista ymmärtänyt, että kirjan taustalla on jotain omakohtaisia kokemuksia, mutta varsinaisesti romaani ei perustu kirjailijan omaan elämään. Romaanin henkilöt hän on kuulemma keksinyt jo teininä ja työstänyt teemaa jo vuosia. Vanhoista päiväkirjoista on varmasti myös ollut apua murrosikäisen ajatusmaailmaan pääsemisessä. Minusta hän onnistuu siinä todella hyvin.

  1. Tämä on minulla lukulistalla ja kirjastoseurannassa, vaan sitten meni kirjastot kiinni. My Dark Vanessa kiinnostaa todella kovasti ja kirjoituksesi vielä lisää halua saada kirja lukuun pikimmiten. Olen pitäytynyt oman hyllyn kirjoissa ja vältellyt tilailemasta kirjoja, mutta en tiedä kauan pystyn pidättelemään itseäni, kun niin paljon uutta hyvää on julkaistu ja julkaistaan ja niitäkin tekisi mieli päästä lukemaan.

    1. Ymmärrän tuskan. Minullakin jäi kirjaston varauslistalle yhtä sun toista kiinnostavaa odottelemaan. Joidenkin kirjojen kohdalla en ole malttanut odottaa, vaan joko ostanut tai kuunnellut äänikirjana lukuaikapalveluista. Tänään saammekin Suomessa jännittää avautuvatko kirjastot pian.

keyboard_arrow_up