menu Menu
Kate DiCamillo: The Beatryce Prophecy
Yleinen 01/04/2022 2 kommenttia
Min Jin Lee: Pachinko Edellinen Vivian Gornick: Erikoisen naisen kaupunki Seuraava

She woke to Jack Dory and Answelica and the man with beard, Cannoc, staring at her intently.
She woke in the warm heart of a tree with a bee buzzing beside her ear.
”You fell asleep”, said Jack Dory.
”You were dreaming”, said Cannoc.
The goat, of course, said nothing. But she did what she did best: she looked at Beatryce with conviction and strength and love.
Beatryce started to cry.
”What is it?” said Jack Dory.
But she was crying too much to say what it was. She was weeping an ocean. She would drown in her own tears.
”Can you not say it?” said Jack Dory.
”I remember,” said Beatryce.
”What do you remember?” asked Cannoc.
”Who I am.”

Kate DiCamillo: The Beatryce Prophecy

Törmäsin lastenkirjailija Kate DiCamilloon hiljattain Ann Patchettin esseekokoelmassa These Precious Days, jossa yksi kokonainen essee on omistettu DiCamillon kirjoille. Patchett kuvasi ystävänsä kirjoja niin houkuttelevasti, että päätin heti tutustua niihin tarkemmin. DiCamillolta on suomennettu neljä teosta, joista tunnetuin lienee elokuvaksikin tehty Desperon taru: kertomus hiirestä, prinsessasta, keitosta ja lankarullasta (Otava 2009, suom. Pirkko Boström). Valitsin kuitenkin luettavaksi DiCamillon uusimman lastenromaanin The Beatryce Prophecy, jonka Patchett asemoi jossain näkemässäni haastattelussa E. B. Whiten kuuluisan Lotta ystäväni -romaanin seuraan. Kirja on virallisesti suunnattu 8–12-vuotiaille lukijoille, mutta DiCamillo itse sanoo, ettei hänen kirjoillaan ole ikärajaa, varsinkaan yläikärajaa. Ilmeisesti varsin monet aikuiset – muutkin kuin Ann Patchett – ovat hänen innokkaita lukijoitaan. Kirjan on kuvittanut palkittu kuvittaja Sophie Blackall.

The Beatryce Prophecy on taru Beatryce-nimisestä valitusta tytöstä, jonka munkkiveli Edik löytää luostarin tallista resuisena ja muistinsa menettäneenä. Kuumeinen tyttö nukkuu käpertyneenä Answelica-vuohen kyljessä. Answelica on luostarin pelätty sisupussi, jonka hammaskalusto on hänen sielunsa peili – suuri, terävä ja tinkimätön. Vuohen lempipuuhaa on puskea pahaa aavistamatonta henkilöä takamukseen ja näyttävän ilmalennon jälkeen viimeistellä vaikutus puraisemalla terävillä hampaillaan. Jostain syystä pelätty Answelica on ottanut tyttölapsen suojelukseensa ja lempeä veli Edik villinä harittavine silmineen näkee myös tytön avuntarpeen. Tyttö ei muista kuin nimensä, mutta hänessä on jotain vaarallista: hän osaa lukea ja kirjoittaa. Samaan aikaan kuninkaan sotilaat etsivät tyttöä, joka profetian mukaan tulee syrjäyttämään kuninkaan valtaistuimeltaan.

Tytön läsnäolo luostarissa vaarantaa kaikkien hengen ja hänen on paettava. Suojanaan Answelica-vuohi ja rohkea poika nimeltä Jack Dory Beatryce lähtee vaaralliselle matkalle selvittääkseen oman tarinansa ja kohdatakseen kuninkaan. Matkan varrella hänen muistinsa palautuu vähitellen ja hänen on kerättävä kaikki rohkeutensa uskaltaakseen olla se kuka hän on. Synkän metsän keskeltä avuksi löytyy vielä viisas partaukko Cannoc, jonka asumus sijaitsee suuren puun rungossa. Myös veli Edik lyöttäytyy porukkaan. Yhdessä tämä sympaattinen altavastaajien joukko lähtee puolustamaan omia oikeuksiaan ja vastustamaan valtaapitävien tyranniaa.

Kaunis kirja välittää sanomaa rakkauden ja tarinoiden voimasta. Tällaisina synkkinä aikoina oli aikuisellekin virkistävää viipyä hetki maailmassa, jossa hyvyys, lempeys ja oikeudenmukaisuus voittavat itsekkyyden ja tyrannian. Answelica-vuohelle olisi käyttöä myös naapurimaassamme. Siellä eräs kaipaisi oikein kipakkaa potkua ja puraisua. Keskiaikaan sijoittuvan tarinan sanoma tyttöjen koulutuksen tärkeydestä voisi myös mieluusti kantautua niihin nykymaailman kolkkiin, joissa naisten lukutaitoa ei edelleenkään pidetä merkityksellisenä. Beatryce on tyttö, joka on valtaapitävien silmissä vaarallinen taitojensa vuoksi. Tällaisia tarinoita toki maailmassa riittää, mutta ei selvästi vielä tarpeeksi. Ikäsuositus 8+ vaikuttaa sopivalta. Nuoremmille kuvaus Beatrycen perheen kohtalosta voi olla liikaa, mutta yläikärajaa en minäkään tähän kirjaan asettaisi. The Beatryce Prophecy on hyvällä tavalla perinteinen satu täynnä jännittäviä käänteitä, kaunista kieltä, upeita piirroksia ja unohtumattomia persoonia. Toivottavasti kirja saadaan joskus myös suomeksi.

I do believe the best and wisest thing we can do is to follow the goat.

Helmet-lukuhaaste 2022:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 13 – Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla.

Kate DiCamillo:
The Beatryce Prophecy
kuvittaja: Sophie Blackall
Walker Books 2021
Kirjastolaina

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

helmet2022 helmethaaste Kate DiCamillo keskiaika lastenkirja lukutaito satu Sophie Blackall The Beatryce Prophecy


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. On ihanaa tehdä kirjallisia seikkailuja kun on bongannut jonkin kirjallisen viittauksen pitämästään teoksesta! Itse olen usein miettinyt, että voisi tutustua kaikkiin Runotyttö-trilogiassa mainittuihin taiteilijoihin. 🙂

    1. Se on tosiaan ihan parasta. Juuri luen yhtä romaania, jota erään toisen romaanin henkilöt lukivat lukupiirissä. 😄

keyboard_arrow_up