menu Menu
Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin
Ruotsi, Smirnoff Karin, Tammi, Ulkomainen kaunokirjallisuus 25/11/2022 2 kommenttia
Mohamed Mbougar Sarr: Miesten syvimmät salaisuudet Edellinen John Bayley: The Iris Trilogy Seuraava

Angelika oli jo kotona. Istui pirttisohvalla ja voivotteli.

En ymmärrä hän sanoi. Brorhan oli tullut kotiin. Mitä sen sinne kalliolle piti mennä. Jos en olisi lähtenyt töihin se eläisi yhä.

Jos minä en olisi yrittänyt kiskoa veljeä köydellä ylös se eläisi yhä ajattelin. Palokunta olisi tullut pelastamaan brorin tikasautolla. Nilkka murtuneena ja jalat kylmettyneinä toki mutta kuitenkin elävänä.

Mitenhän siinä oikein. Ei en tiedä.

Toimin vaistonvaraisesti. Veli piti pelastaa.

Olin pelastanut hänet ennenkin. Alkoholilta yliannostuksilta pastorisilasilta uskonyhteisöltä ja tavallaan myös taatolta.

Tällä kertaa hänet piti pelastaa kalliolta.

Mutta veditte vesiperän kallio jylisi. Olette leikkinyt hengellänne minun päälläni jo monesti. Nyt oli teidän vuoronne.

Karin Smirnoff: Sitten menin kotiin

Karin Smirnoffin loistava Jana Kippo-trilogia on saatu päätökseen myös suomeksi. Kolmas osa Sitten menin kotiin ilmestyi lokakuussa ja olihan se heti otettava kuunteluun. Olen siis kuunnellut kaikki osat Satu Paavolan lukemina äänikirjoina. Ne toimivat hyvin, mutta toki äänikirjamuodossa menettää kerronnan erikoisuuden eli Smirnoffin tavan kirjoittaa ilman välimerkkejä ja erisnimien erottelua. Onneksi e-kirjasta voi kurkata miltä teksti näyttää. Yllättäen se näyttää melko samalta kuin isoisäni kirjoittamat rakkauskirjeet, joihin olen saanut juuri kunnian tutustua. Hänkin oli Lapista kotoisin ja hänellä oli ruotsalaisia sukujuuria. Olen ymmärtänyt, että Smirnoff on pyrkinyt kerronnallaan jäljittelemään pohjoisruotsalaisille tyypillistä puhetapaa, joten tämä yhteys ei ehkä ole niin kaukaa haettua. Outi Menna onnistuu käännöksessään tuomaan Smirnoffin luoman Västerbotten-kielen luontevasti suomen kieleen.

Toinen osa Viedään äiti pohjoiseen päättyi kirjaimellisesti cliffhangeriin ja kolmas osa jatkaa suoraan kiperästä tilanteesta. Ei liene suuri spoileri kertoa, että veli ei selvinnyt. Janan mielestä Bror ei mitenkään voi olla kuollut, koska hän edelleen puhuu Janalle. Silti hautajaisia on mietittävä ja siihenkin tulee omat hankaluutensa, kun pastori Silas vaatii Broria haudattavaksi Kukkojärvelle. Bror oli kuulemma saanut lahkolaisen morsiamensa raskaaksi ja lasta odottaa myös Angelika Smalångerissa. Janan miesrintamalle kuuluu tietysti jahkailu Johnin ja Jussin välillä, mutta kokeiluun menee myös naisrintama, kun Jana tutustuu itseään monella tapaa muistuttavaan Nikkiin. Nikkin rikkinäinen suhde omaan isäänsä, kiviveistostaiteilija Mikkeliin, kiehtoo Janaa ja hän hankkiutuu alkoholisoituneen ja erakoituneen Mikkelin veistosoppiin syrjäiselle saarelle. Kun on kokenut väkivaltaa sekä lapsuuden perheessä että parisuhteissa, luottamuksellisen ja turvallisen suhteen luominen keneen tahansa on ymmärrettävistä syistä hankalaa. Jana joutuu pohtimaan myös suhdettaan aikuiseen tyttäreensä Dianaan, jonka sai elämäänsä vasta hiljattain. Millainen äiti hän osaa tälle olla?

Janan menneisyydestä löytyy vielä lisää kauhukokemuksia, kun takaumissa palataan nuoruuden Tukholmaan, jossa väkivaltainen poikaystävä stevenking terrorisoi janakippoa ja saa lopulta samalla mitalla takaisin. Janaa ei vähällä lannisteta, vaikka tässäkin kirjassa vastoinkäymisiä, onnettomuuksia ja julmuuksia riittää ja porukkaa kaatuu oikealta ja vasemmalta, kuin sotatantereella. Smirnoff pyörittää lukijaa vauhdikkaasti tilanteesta toiseen, välillä hyppää aivan eri aikaan ja paikkaan ja välillä pysähtyy pidemmäksi aikaa johonkin hetkeen. Vähän jo kauhistelin, että olin mennyt suosittelemaan tätä trilogiaa Lapista kotoisin olevalle äidilleni. Olikohan jo liian kauheaa ja ronskia? Hän oli vielä vahingossa kuunnellut kirjat väärässä järjestyksessä eli 2, 1 ja 3. Ei kuulemma haitannut ja tottahan se on, että kirjoissa toistetaan kyllä tärkeimmät asiat, niin että kärryillä pysyy. Ja sen verran taisi koukuttaa janakipon ja kumppaneiden toilailut, että viimeisen äänikirjan jälkeen alkoi lukea kirjaa alusta e-kirjana. Kieli ja kerronnan tyyli vei vastustamattomasti mennessään. Suosittelut siis meiltä molemmilta.

Karin Smirnoff:
Sitten menin kotiin
Sen for jag hem (2020)
suom. Outi Menna
Tammi 2022

Äänikirjan lukija: Satu Paavola

Muissa blogeissa:
Kirjavinkit
Kirjoja hyllystäni
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

hyväksikäyttö Jana Kippo Karin Smirnoff kuolema Norlanti perhesuhteet Ruotsi sisarussuhteet Sitten menin kotiin


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Minä olen lukenut tuon kakkososan ja tykkäsin kyllä! Tarkoitus on lukea koko trilogia. Kakkosen otin lukuun, koska siinä oli tuo sana pohjoinen: tarvitsin Helmet-haasteeseen ilmansuunnan. 🙂

    1. Hyvä, äitini ei ole sitten ainoa, joka on lukenut nämä epäjärjestyksessä. Ehkä sinä voisit kokeilla järjestystä 2, 3, 1 😄 Mainio trilogia kyllä, ihan missä järjestyksessä vaan!

keyboard_arrow_up