menu Menu
Karin Erlandsson: Koti
Erlandsson Karin, Kotimainen kaunokirjallisuus, Kustantamo S&S, Suomi 22/08/2022 2 kommenttia
Maddie Mortimer: Maps of Our Spectacular Bodies Edellinen Abdulrazak Gurnah: Paradise Seuraava

Kerro minulle merestä, Lia sanoi jälkeenpäin. Miten voitte tietää, että menette sinne minne pitääkin?
Olof ynähti.
Nukutko sinä?
Meri, Olof mutisi. Pitääkö meidän aina puhua merestä?
Niin mutta miten te osaatte palata kotiin? Merihän ei ole enää sama kuin lähtiessänne.
Paikat oppii tunnistamaan ja pikku hiljaa alkaa nähdä erilaisten kallioiden ja rantojen eroja, vaikka ne ensin näyttivät samanlaisilta.
Olof vaikeni.
Kerro nyt äläkä nukahda. Miten te voitte olla varmoja että löydätte perille?
Ensimmäisellä kerralla, kun lähdin laivan mukana, seisoin perässä koko matkan ajan ja painoin mieleeni kaiken sen, minkä ohi menimme.
Kaiken?
Luodon, jolla on kaksi kotkanpesää, kallion, joka näyttää härän päältä, saaren, jolla kasvaa vain yksi koivu…
Hän luetteli lisää luotoja, lisää saaria, lisää rantoja ja lisää käkkäräisiä puita.
Sinähän muistat koko reitin!
Ja kun seilaamme kotisalmeen tiedän että olemme osuneet oikeaan, sillä aivan salmen suulla on kallioseinämä, jossa on punaisia raitoja, ihan kuin siitä valuisi verta. Kaarramme etelään, ohi Tingön, Kuggbölen, Libbyn, Germundön… Ne näyttävät erilaisilta kun niitä katsoo mereltä päin, mutta ne oppii kyllä tunnistamaan.
Miltä meidän rantamme näyttää mereltä päin?
Kapealta raidalta. Se jää helposti huomaamatta, jos ei tiedä, mihin on menossa. Se ei näytä oikeastaan yhtään miltään.
Ja silti sinä osaat perille.
Öisin kun uni ei tule luettelen mielessäni kaikki tunnusmerkit, jotta löydän varmasti perille.
Se on hyvä, Lisa sanoi. Haluan, että tulet kotiin.

Karin Erlandsson: Koti

Kotimaiseen kirjasyksyyn oli helppo sukeltaa merellisen romaanin kautta. Karin Erlandssonin episodiromaani Koti kertoo tarinoita Ahvenanmaalta aina 800-luvulta nykypäivään. Erlandsson on Pohjanmaalla syntynyt suomenruotsalainen kirjailija, joka asuu nykyään perheensä kanssa Maarianhaminassa. Ahvenanmaan historiasta ja perinteistä ammentava Koti on parhaillaan Pohjoismaiden Neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Romaanin näkökulma on naisten ja lasten, sen yhdeksän näkökulmahenkilön tarinat kulkevat kronologisesti 800-luvulta vuoteen 2019. Lopuksi palataan ihan alkuun ja tavoitellaan Ahvenanmaan ensimmäisten asukkaiden mielenmaisemaa kivikaudella. Romaani kumartaa niin Sally Salmisen Katrinalle kuin Anni Blomqvistin Myrskyluodon Maijalle. Myös Erlandssonin tarinoissa naiset jäävät yleensä kantamaan vastuuta kodista, kun miehet lähtevät merille. Elämä on vaativaa niin maissa kuin merillä, eikä takuuta paluusta ole. On mukana myös nykypäivän versio, jossa nainen työskentelee risteilyaluksella ja mies huolehtii perheestä kotona. Merenkulku on edelleen yksi Ahvenanmaan tärkeimmistä työllistäjistä.

Tarinat tuovat esiin Ahvenanmaan erityisasemaa ja historiallisia konflikteja. Vuoroin pelätään venäläisiä ja ruotsalaisia ja saksalaisia. Karlan tarinassa eletään Isovihan aikaa 1700-luvulla, jolloin saarelaiset pakenivat venäläisiä ja hakivat turvaa Ruotsista. Lapsia ja naisia joutui venäläisten vangeiksi. Bertan tarinassa 1800-luvun alussa taas paetaan metsään, kun Ruotsin kuningas määräsi itäisen saariston poltettavaksi. Tällä poltetun maan taktiikalla yritettiin pitää venäläiset valloittajat loitolla, siinä onnistumatta. Flörin tarinassa eletään toisen maailmansodan loppua ja odotetaan kotiin isää, joka on joutunut saksalaisten vangiksi muiden ahvenanmaalaisten merimiesten kanssa. Nyt kun Ahvenanmaan erityisasema on Ukrainan sodan ja Nato-keskustelun kontekstissa nostettu usein esiin, tämä kirja tuntui jopa ajankohtaiselta.

Näiden tarinoiden ihmiset elävät merellisen ympäristön ehdoilla ja luonnonvoimien armoilla. Myös tunteet vellovat aaltojen tahtiin. Halut kasaantuvat kun vaimot odottavat merimiehiään ja intohimo leiskuu kotiinpaluun kunniaksi. Kirjassa kuvataan yllättävän paljon seksiä, ronskiakin sellaista. Yllättävin on Tuulan tarina 70-luvulta. Entinen matkustajalautan hajuvesimyyjä on mennyt naimisiin ahvenanmaalaisen Bengtin kanssa, joka tekee pitkiä keikkoja valtamerialuksilla. Puoli vuottakin saattaa mennä miestä odotellessa. Kotiinpaluuseen kuuluu aina yllätys makuuhuoneessa, johon Tuula valmistautuu tilaamalla asusteita postimyynnistä. Tällä kerralla Bengtin yllätys on kuitenkin Tuulalle liian raju. Kun ollaan kauan erossa, yhteisestä sävelestä kiinni saaminen voi olla työn ja tuskan takana. Elämä saaristossa voi myös tehdä ihmisestä erakon tai ainakin vahvan omilla jaloillaan seisojan. Silloin voi olla vaikea yhtäkkiä taipua toisen tarpeisiin ja toiveisiin.

Kiinnostava on myös kuvitelma Suomen vanhimman kivikirkon, Jomalan kirkon rakennuttajasta. Tarinassa sen rakennuttaa Birger, jonka suuria suunnitelmia, määrätietoisuutta ja lopulta muistin hapertumista tarkkailee lämmöllä tytär Ragnhild. Koskettava on myös romaanin avaava tarina viikinkiaikoina elävästä Liasta, jonka esikoispojalla on kehitysvamma. Unelma isänsä kanssa merille lähtevästä pojasta murenee, kun poika ei edes jaksa kannatella päätään. Tarinat toimivat hienosti myös itsenäisinä novelleina, mutta kokonaisuutena sitäkin paremmin. Erityisen ympäristön lisäksi tarinoita yhdistää hauskalla tavalla yksi ja sama kivi, joka seikkailee jokaisen henkilön tarinassa eri ajoissa. Erlandsson onnistuu luontevasti kuljettamaan tätä ikuista kiveä tarinasta toiseen ja antamaan sille erilaisia symbolisia ja konkreettisia merkityksiä jokaisen löytäjänsä elämässä. Lukiessa alkoi oikein odottaa, milloin ja miten kivi taas putkahtaa esiin. Koti on vahva tarinakudelma saaristoelämästä erilaisina aikoina.

Karin Erlandsson:
Koti
Hem (2021)
suom. Katariina Kallio
S&S 2022

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#kirjojaulapalta Ahvenanmaa episodiromaani historiallinen romaani Karin Erlandsson koti saaristo


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Tämä kirja pääsi yllättämään minut niin monella tapaa, että jutun kirjoittaminen takkuaa. Sopisi varmasti lukupiirikirjaksi, niin paljon herää ajatuksia ja kysymyksiä. Kiitos osallistumisesta Kirjoja ulapalta -haasteeseen!

    1. Minäkin yllätyin tästä, kiinnostava ja ajatuksia herättävä monella tapaa. Valitsin kirjan erityisesti siksi, että se sopi niin hyvin haasteeseen. Kiitos siis sinulle, että haasteella johdattelit kirjan pariin! Huomasin, että Erlandssonilta on tulossa syksyllä myös neulomista ja sen historiaa käsittelevä kirja Sininen lanka. Se kiinnostaa myös tällaista pakkoneuloosista kärsivää 😄

keyboard_arrow_up