menu Menu
JP Koskinen: Tulisiipi
Koskinen JP, Kotimainen kaunokirjallisuus, Like, Suomi 03/10/2019 0 kommenttia
Turun Kirjamessut 2019 - muistiinpanot Edellinen Surukirjat keskustelevat keskenään Seuraava

Olin ilmassa eikä ylläni ollut muuta kuin sininen taivas, maata en voinut nähdä lainkaan, ei ollut koulua eikä opettajia eikä vodia huutavaa miestä, ei pahaa leipää eikä vetoisia lattioita. En painanut mitään eikä koneenikaan painanut ja ajattelin, että voisin lentää Jannen luo New Yorkiin, väistää soihtunaisen piikkikruunun, laskeutua jollekin kadulle ja ihmiset hurraisivat ja heittäisivät ikkunoista paperisilppua.

JP Koskinen: Tulisiipi

JP Koskinen on todella tuottelias ja monipuolinen kirjailija, joka on julkaissut vaikuttavan määrän historiallisia romaaneja, dekkareita, novelleja, tietokirjoja ja lastenkirjoja. Finlandia-ehdokkaanakin olleen kirjailijan julkaisutahti huimaa päätä ja nyt uudella romaanillaan Koskinen tuntuu tavoittelevan yhä korkeampia ilmanaloja. Tulisiipi ottaakin nopeasti tuulta alleen ja tarina kuljettaa lukijan komeasti läpi monenlaisten historiallisten käänteiden. Kaiken keskellä on poika, jolla on monta nimeä ja yksi unelma: lentää ja tuntea vapaus.

Tulisiipi on monitasoinen ja runsas historiallinen romaani, joka tarkastelee yhden perheen näkökulman kautta 1900-luvun tuulisia vuosikymmeniä. Teemoja kirjassa on valtavasti, mutta Koskinen onnistuu nivomaan ne yhteen kunnioitettavan napakaksi kokonaisuudeksi. Tarinankertojan lahjoja hänelle on totisesti suotu. Tarinan minäkertoja on poika, joka pienestä asti tähyää taivaalle ja välillä mätkähtää myös maahan. Siitä yhdestä mätkähdyksestä hän on saanut myös lempinimensä Tulisiipi. Nimiä pojalla riittääkin. Frostin perheen ja muiden amerikansuomalaisten keskuudessa hän on Kaarle, muille hän on Charles, kuten hänen suuresti ihailemansa lentäjä Charles Lindbergh. Myöhemmin pojasta tulee vielä Gennadi, kun suuri lama ja kiihtyvät huhut Neuvosto-Karjalaan rakennattavasta työläisten paratiisista saavat perheen muuttamaan Petroskoihin. Odotettua paratiisia Petroskoista ei tietenkään löydy, mutta Kaarle sentään pääsee maistamaan unelmaansa. Hänen luonnonlahjansa huomataan ja hän pääsee nousemaan siiville. Koneen ohjaamoon päästäkseen hänen on kuitenkin luovuttava vanhoista identiteeteistään, jätettävä Kaarle ja Charles taakseen, ja luotava nahkansa Gennadina.

Frostin perheen kanssa Petroskoihin muuttaa myös naapurit, sahuri Albert ja hänen tyttärensä Linda. Kun Kaarle keskittyy tähyilemään taivaalle, Linda päättää mukautua mahdollisimman hyvin vallitseviin olosuhteisiin: Jos tätä peliä haluaa pelata, on käytettävä kaikki valttikortit. Linda ottaa Neuvostoliiton kansalaisuuden ja tekee kaikkensa ollakseen varteenotettava kommunisti. On puhuttava venäjää ja häivytettävä lapsuuden kieli ja minuus. Vain niin voi välttyä joutumasta kadonneiden listalle. Karelian fiiver on over, sanoo myös Kaarlen Janne-setä, lehtimies joka saapuu Petroskoihin Karjala-kuumeen jo laskettua. Siinä vaiheessa Frosteille on jo varsin selvää, ettei luvattua paratiisia saada rakennettua. Monet pettymykset ja tragediat on koettu ja mielessä polttelee paluu Amerikkaan. Paluumatka ei kaikkien kohdalta suju odotetusti ja varsinkin Kaarlea odottaa karumpi tie aikuisuuteen. Hän saa kokea Stalinin vainot ja vankileirit, vuoroin maistaa sotasankaruutta ja vuoroin petturin kohtaloa. Kun sota on viimein ohi, koittaa kylmän sodan teknologinen kilpavarustelu ja sodan lentäjäsankarille tarjoutuu mahdollisuus kokeilla ylleen aivan uudenlaista sankarinviittaa. Tulisiipi tähyilee aina vaan korkeammalle.

Koskinen kuljettelee tarinaa vaivattomasti dramaattisten käänteiden läpi halki vuosikymmenten. Kerronta on mukaansatempaavaa ja amerikansuomalaisten omintakeinen fingliska on mainio lisämauste. Puhtaan lukunautinnon ohella romaani tarjoaa monenlaisia historiallisia näkymiä, edellä mainittujen lisäksi kurkistetaan esimerkiksi Amerikan alkuperäiskansojen elämään ja myös Petroskoin raitilta löytyy herkullisia sivuhenkilöitä. Tämän koneen kyytiin kannattaa nousta!

JP Koskinen: Tulisiipi
Like 2019
Kirjastolaina

Muissa blogeissa:
Kirjakaapin kummitus
Kirsin kirjanurkka
Kulttuuri kukoistaa

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

historiallinen romaani JP Koskinen Karjala kommunismi kylmä sota Like siirtolaisuus sota toinen maailmansota Tulisiipi


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up