menu Menu
Jonas Hassen Khemiri: Soitan veljilleni
Johnny Kniga, Käännöskirjallisuus, Khemiri Jonas Hassen, Ruotsi 10/04/2020 2 kommenttia
Cho Nam-joo: Kim Jiyoung, Born 1982 Edellinen Laura Lähteenmäki: Sitten alkoi sade Seuraava

SOITAN VELJILLENI JA SANON: Äsken sattui niin sairas juttu. Ootteko kuulleet? Mies. Auto. Kaksi räjähdystä. Keskellä kaupunkia.

Soitan veljilleni ja sanon: Ei, ketään ei ole otettu kiinni. Ei ole epäiltyjä. Ei vielä. Mutta tästä se alkaa. Valmistautukaa.

Jonas Hassen Khemiri: Soitan veljilleni

Tukholman Drottninggatanilla joulukuussa 2010 tapahtunut pommi-isku ja sitä seurannut ilmapiirin kiristyminen sai Jonas Hassen Khemirin pohtimaan maahanmuuttajien tilannetta Ruotsissa. Syntyi näytelmä (2010) ja myöhemmin romaani nimeltä Jag ringer mina bröder (2012), joka on nyt suomennettu nimellä Soitan veljilleni. Omaperäinen yhdenpäivänromaani seuraa nuorta Amoria, joka yrittää jatkaa normaalia elämäänsä tilanteessa, jossa hänestä on yhtäkkiä tullut monien silmissä epäilyksen alainen muukalainen. Toiseuden kokemuksia ja maahanmuuttajiin liitettäviä stereotypioita käsittelevä romaani on kirkas, kipeä ja yllättävän hauskakin. Jukka Pitkäsen kokemuksen tuomalla varmuudella lukema äänikirjaversio toimii loistavasti. Romaanissa on paljon dialogia, jossa puhujia ei ole aina helppo erottaa. Pitkänen onnistuu siinä taitavasti, voisin jopa sanoa että tätä romaania on helpompi seurata äänikirjana kuin itse luettuna.

Amorin puhelin soi jatkuvasti. Usein soittajana on lapsuudenystävä Shavi, jonka puheluihin ei aina jaksa vastata. Ennen niin läheiset ystävät – veljet – ovat ajautuneet eri suuntiin. Shavi on tuore isä ja alituiset höpinät Pikkuisesta ärsyttävät Amoria. Sitten soittaa serkku Ahlem, jonka naiivit Buddha-sitaatit saavat Amorin yhtä lailla epätoivon partaalle. Eikö se tajua, että ne on napattu Kunfu Pandasta!? Ahlem pyytää Amoria hoitamaan rikkinäisen poranterän vaihdon Clas Ohlsonilla. Taas. Vastahakoisesti Amor suuntaa Tukholman keskustaan, jossa on juuri eilen räjähtänyt pommi. Nähdessään joka kadunkulmassa poliiseja Amor alkaa tulla koko ajan enemmän tietoiseksi itsestään, siitä miltä saattaa näyttää muiden silmissä palestiinalaishuiveineen.

Amorin ahdistus kasvaa päivän edetessä. Poranterän vaihto ei suju suunnitellusti ja puhelinkin soi edelleen lakkaamatta. Keskustelu Valerian kanssa saa olon surulliseksi, yksipuolinen epätoivoinen rakkaus uuvuttaa. Sitten soittaa yli-innokas eläinaktivisti Karolina, jolta Amor tivaa oikeaa nimeä. Hän on vakuuttunut siitä, että Karolinan ääni ei ole Karolinan ääni. Vaan Afidan, Maralin, Omeran, Ranin ta jonkun muun ”siskon”. Ja oikeassahan hän on, Karolina on oikeasti nimeltään Golbarg. Tällainen valtaväestöön sulautumisyritys ärsyttää ja kiihdyttää Amoria entisestään. Illan pimetessä Amor on vajonnut mietteissään niin surkeaan jamaan, että sieltä nostaa vain juttelu mummin kanssa. Onpa onni, että mummi soittaa – vaikka onkin taivaassa. Mummin jutustelu saa Amorin viimein pyytämään apua siltä, jonka puheluita on vältellyt koko päivän: uskollinen ystävä Shiva rientää heti apuun.

Soitan veljilleni on pieni suuri romaani. Sen uskottava puhekielinen dialogi vakuuttaa ja tiiviiseen kerrontaan mahtuu uskomattoman paljon merkityksiä ja tunteita. Ruotsintunisialainen Khemiri käsittelee kaikissa romaaneissaan jollain tapaa maahanmuuttajien tuntemuksia. Vaikka hän on joissain haastatteluissa todennut, ettei tahallisesti ole pyrkinyt maahanmuuttajien puolestapuhujaksi, hänen romaaninsa silti vahvasti valaisevat maahanmuuttajien kokemuksia. Samalla niissä on paljon samaistumispintaa kenelle tahansa ja siinä piilee myös niiden voima. Olemme kaikki erilaisia ja samanlaisia.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 12 – Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera. Tosin näytelmä taisi olla ennen kirjaa, mutta menköön nyt tähän.

Jonas Hassen Khemiri:
Soitan veljilleni
Jag ringer mina bröder (2012),
suom. Tarja Lipponen
Johnny Kniga 2020
Äänikirjan lukija: Jukka Pitkänen
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Kirja vieköön!

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja helmethaaste Johnny Kniga Jonas Hassen Khemiri maahanmuutto näytelmä Soitan veljilleni terrorismi Tukholma ulkopuolisuus yhdenpäivänromaani


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Tämä oli uskomattoman hieno pieni tarina, joka sai miettimään ’kunnollisten’ maahanmuuttajien asemaa. Kaikki eivät suinkaan ole islamistiterroristeja tai fanaatikkoja.

    Minä olin lukuisten äänien kanssa vähän hämmennyksissä 🙂 Ehkä isoäiti tosiaan oli kuollut… Stressitilanteessa ajatukset poukkoilevat järjettömästi, kuten meilläkin ehkä juuri nyt.

    1. Tämän kirjan kerronta oli aika haastavaa, en mene takuuseen että tulkitsin oikein. On totta, että stressaava tilanne saa ajatukset helposti harhailemaan. Sen huomaa myös nyt äänikirjoja kuunnellessa, saattaa ajatus karata kirjasta ihan muuhun. Toisaalta minua ainakin auttaa tässä hetkessä se, että voi välillä paeta kirjojen maailmaan.

      Khemiri on kyllä kirjoittanut hienon tiiviin romaanin, jossa on kokoaan suurempi sanoma. Jos et ole vielä lukenut Khemirin edellistä suomennettua romaania Isän säännöt, suosittelen tutustumaan. Kuuntelin sen myös Jukka Pitkäsen lukemana äänikirjana. Häntä on miellyttävä kuunnella.

keyboard_arrow_up