menu Menu
Jennifer Croft: Homesick
Blackstone Publishing, Croft Jennifer, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 12/04/2023 0 kommenttia
Alex Schulman: Kiirehdi rakkain Edellinen Priscilla Morris: Black Butterflies Seuraava

Amy spends hours studying Russian in their room with the door closed. Her favorite letter in the Cyrillic alphabet is ж, which looks like a butterfly and sounds like the s in treasure, zh. Amy copies out all the words from her pocket dictionary that start with ж.

Zoe is less diligent, preferring to play. Zoe rescues two baby squirrels from the street and names them Orange and Banana and dedicates her afternoons to feeding them and training them to become wild again when they are old enough.

Amy learns twenty new words per day and goes over all the old ones. She makes flashcards out of expired coupons and junk mail. Then in her spare time she plays Oregon Trail with Zoe, taking over whenever it is time to hunt the rabbits because the sound it makes when your shot is successful is the most satisfying sound in the world. Zoe claims it isn’t fair for Amy to do all the shooting because in real life Amy stopped even eating any meat, but Amy says that doesn’t matter and leaves Zoe with no option but to relent.

Their mother tells Sasha that Zoe’s memory got damaged in the surgery, but Amy knows the doctors said it didn’t, and that it must just be the squirrels. She does not say so. She just gives Sasha a significant glance that she is sure he understands.

Jennifer Croft: Homesick

Jennifer Croft on yhdysvaltalainen kääntäjä, joka kääntää kirjallisuutta pääosin puolasta, unkarista ja Argentiinan espanjasta. Hänen esikoiskirjansa Homesick on erikoinen hybriditeos, sillä se on ensin julkaistu vuonna 2014 Argentiinassa espanjankielisenä romaanina nimellä Serpientes y escaleras, sitten Yhdysvalloissa valokuvin kuvitettuna muistelmateoksena nimeltä Homesick: a memoir ja viime vuonna Britanniassa Homesick-nimisenä romaanina ilman valokuvia. Ilmeisesti tuo jälkimmäinen romaaniversio on nyt Women’s Prizen ehdokaslistalla, josta tämän kirjan löysin. Sekoitin pakkaa vielä sen verran, että kuuntelin tämän äänikirjana, joka ilmeisesti on tehty tuon aiemman muistelmaversion pohjalta. Äänikirjassa ei tietenkään ole kuvia, joihin tekstissä viitataan, mutta niitä taas löytyy Croftin nettisivuilta, jossa on myös otteita kirjasta monille eri kielille käännettynä. En ihan täysin päässyt perille, kuinka paljon tässä kuuntelemassani kirjassa on eroa ehdokkaana olevaan versioon. Myös muistelmaversio on kirjoitettu kolmannessa persoonassa ja henkilöiden nimet on muutettu, joten ihan perinteinen muistelmateos ei ole kyseessä.

Kirjassa seurataan Amya (Jenniferia), kun hän muistelee murrosikää ja varhaista aikuisuuttaan, ja sitä, kuinka hänen suhteensa nuorempaan sisareen Zoeen (Anne Marieen) on muovannut hänen elämäänsä. Oklahomassa varttuneilla Amylla ja Zoella on läheinen side, mikä käy ilmi Amyn muistellessa heidän leikkejään ja yhteistä salakieltään. Kolme vuotta vanhempi Amy suojelee kiivaasti nuorempaa siskoaan, joka on altis aivokasvaimen aiheuttamille kohtauksille. Zoen heikko terveys ja sen aiheuttama kärsimys vaikuttavat Amyyn syvästi, mutta hän pitää velvollisuutenaan pitää sisarensa hyvällä tuulella kaiken kivun keskellä. Kun Zoen kasvain estää häntä käymästä koulua, molemmat tytöt saavat kotiopetusta. Yksi heidän opettajistaan on ukrainalainen Sasha, jota molemmat sisarukset ihailevat. Koska tytöt rakastavat taitoluistelua ja kannattavat eri kilpailijoita, Sasha opettaa Amylle venäjää ja Zoelle ukrainaa. Sasha ruokkii myös Amyn intohimoa kieliä kohtaan ja vaikuttaa monella tapaa hänen tulevaisuuteensa.

Kotiopetus on ollut varsin tehokasta, sillä Amy pääsee Oklahoman yliopistoon jo 15-vuotiaana. Kampukselle muutto on hänen ensimmäinen askeleensa kohti itsenäistä elämää. Hän kuitenkin kamppailee traagisen menetyksen jälkimainingeissa ja kokee ristiriitaisia ​​tunteita jouduttuaan eroon perheestään, varsinkin Zoesta, johon hänellä on ollut niin tiivis suhde. Myös Zoe kärsii ilman siskoaan ja karkaakin usein tämän luo yliopistolle. Amy kamppailee päästääkseen irti, sillä vähitellen hän ymmärtää, että hänen ja siskon polut ovat erilaiset. Hänen onnistuu lopulta toteuttaa unelmansa matkustamisesta ja maailman näkemisestä, mutta matka ei ole helppo. Samalla siitä muovautuu tutkielma kielen merkityksestä ja koti-ikävän käsitteestä. Lyhyistä luvuista muodostuva Homesick on tiivis ja tyylikäs omaelämäkerrallinen romaani sisarusten välisestä siteestä ja oman identiteetin etsimisestä kielen avulla.

Jennifer Croft:
Homesick
Blackstone Publishing 2020
Äänikirjan lukijat: Boris Dralyuk, Emily Sutton-Smith


Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen Homesick identiteetti Jennifer Croft kieli koti-ikävä omaelämäkerrallinen perhe sairaus sisarukset Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up