menu Menu
Jen Campbell: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa
Campbell Jen, Huumori, Iso-Britannia, Käännöskirjallisuus, Nemo 05/04/2017 6 kommenttia
Yaa Gyasi: Matkalla kotiin Edellinen Ian McEwan: Pähkinänkuori & Kansallisteatterin Macbeth Seuraava

ASIAKAS: Luin erään kirjan 60-luvulla. En muista kirjailijaa enkä kirjan nimeä. Mutta kirja oli vihreä ja se sai minut nauramaan. Tiedättekö, mistä kirjasta puhun?

ASIAKAS: Löytyykö teiltä kirjaa nimeltä Sovitus? Mutta ei elokuvakannella. Aina kun näen Keira Knightleyn kaulan, minun tekee mieli hakata asioita.

ASIAKAS: Hei, onko teillä täällä uusia kirjoja lainkaan?

KAUPPIAS: Tämä on antikvaarinen kirjakauppa – varastomme koostuu kirjoista, joita ei enää paineta.

ASIAKAS: Eli toiset ihmiset ovat koskeneet kirjoihin?

KAUPPIAS: …Oletettavasti kyllä.

ASIAKAS: Siinä tapauksessa en usko, että olen kiinnostunut, kiitos vaan.

KAUPPIAS: …Selvä.

Nyt tuli luettua genreä, joka ei ole ihan tyypillinen valintani, nimittäin huumorikirjallisuus. Jen Campbellin kirja Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa on osunut monesti silmiini muissa blogeissa, viimeksi Lukuisassa. Nyt se osui silmiini myös kirjastossa, joten pakkohan siihen oli tutustua. Luinkin sen yhdeltä istumalta kahvilassa ja keräsin katseita yksinäisellä hihittelylläni. Runoilija-novellisti Campbell on koonnut kirjakaupoissa käytyjä hauskoja ja absurdeja keskusteluja. Suurinta osaa keskusteluista hän on ollut itse todistamassa työskennellessään Edinburgh Bookstoressa ja Ripping Yarns -antikvariaatissa. Kirjan lopussa on myös kooste eri puolilta maailmaa kerätyistä kirjakauppakeskusteluista.

Varmasti missä tahansa asiakaspalvelutehtävässä törmää mitä erikoisempiin kysymyksiin ja kysyjiin, mutta tietysti kirjakauppakonteksti on se mikä tässä minua kiinnostaa. Monella tuntuu olevan koko kirjakaupan idea vähän hukassa: kirjakaupasta yritetään ostaa mm. neulepuikkoja, jääpaloja, maitoa, iPod-latureita ja huumeita. Myös käyttäytymissäännöt ovat hakusessa: yksi yrittää jättää lapsensa kauppaan päivähoitoon, toinen merkkaa kirjasta kohdan jotta voi jatkaa lukemista seuraavalla kerralla, kolmas  vaatii alennusta kirjasta jota hänen lapsensa on juuri repinyt. Kirjafriikille hauskimpia ovat tietysti ne kirjallisuudesta tietämättömät asiakkaat: yksi kyselee Jane Eyren kirjoittamia kirjoja, toinen tiedustelee onko Anne Frank kirjoittanut jatko-osaa päiväkirjalleen, kolmas haluaisi ostaa William Shakespearen signeeraaman kirjan.

Oma lajinsa on ihmiset, joille estetiikka on tärkeämpää kuin kirjan sisältö: joku haluaa lahjapaperiin sävytetyn kirjan, toinen kirjahyllyyn jääneeseen koloon juuri sopivan kokoisen kirjan, kolmas kirjan joka saa hänet näyttämään fiksulta. Yksi menee niin pitkälle, että etsii kirjakaupoista omalla nimellään kirjoitettua romaania, jotta voisi väittää sitä itsensä kirjoittamiksi. Hykerryttävä on myös säästeliäs mies, joka haluaa aloittaa Harry Pottereiden lukemisen kakkososasta, koska kirjasarjoissa ottaa aina aikansa ennen kuin ne lähtevät kunnolla käyntiin eikä hän halua tuhlata aikaa ja rahaa sellaiseen.

Tämä kirja on makoisa välipala, kun kaipaa piristystä. Oiva vinkki myös lahjaksi kirjojen ja kirjakauppojen ystäville. Jen Campbellin omilta sivuilta saa tilata englanninkielistä kirjaa myös signeerattuna. Lyhyet ja ytimekkäät keskustelut on kuin luotu ääneen kaverille luettaviksi ja yhdessä päiviteltäviksi. Luin otteita miehelleni, joka tuntui myös hörähtelevän jutuille. Kirjan mustaa huumoria tihkuva kuvitus on myös mainio. Lisäänkin kirjan Helmet-lukuhaasteessa kohtaan 22 – Kuvitettu kirja. Kirjasta on ilmestynyt myös jatko-osa More Weird Things Customers Say in Bookshops.

Ja näin lähestyvän pääsiäisen kunniaksi vielä yksi teemaan sopiva lainaus:

ASIAKAS: Löytyykö teiltä yhtään kirjaa, jossa kerrottaisiin pääsiäisen tarinasta?

KAUPPIAS: Varmasti löytyy.

ASIAKAS: Loistavaa. Joku, jossa on paljon tipuja ja kaneja, olisi oikein hyvä, kiitos.

Jen Campbell: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa
Weird Things Customers Say in Bookshops (2012), suom. Aino Partanen
Kuvitus: The Brothers McLeod

Nemo 2012
Kirjastolaina

huumori Jen Campbell Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa Nemo vitsit


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Hauska teos ja sopii kirja-alalle hyvin. Näitähän on monelle alalle tehty mm. lääkäreiden sanelut ovat hauskoja. Huumorista on näköjään hyvä pitää kiinni asiakaspalvelualalla.
    Me suomalaisethan ei oikein tykätä, että meille tyrkytetään kaupassa mitään, joten minunkin suusta taitaa tulla yleensä se yleisin sanonta, kun myyjä kysyy, että voinko palvella: Minä katselen vaan.

    1. Totta, tuota ”vain katselua” olen minäkin töksäytellyt monet kerrat. Kirjassa oli myös esimerkkejä nykypäivän vitsauksesta, eli käydään hypistelemässä kaupassa ja kysytään suosituksia myyjältä ja sitten tilataan halvemmalla nettikaupasta.

  2. Tämä kirja kuulostaa tosi hauskalta! Se on kyllä pakko lukea. Itsekin olen ollut myyjänä, vaikkakaan toistaiseksi en vielä kirjakaupassa, ja kaikenlaista on kyllä tullut nähtyä 🙂

  3. Ns. huumorikirjoja ei juuri tule luettua täälläkään. Viimeksi minä & isäntä oltiin tikahtua nauruun kun luin Lari Kotilaisen Kielen elämää. Luvut 1800-luvun lopun sanaseppojen sanaväännökset ja -ehdotukset olivat vaan niin hilpeetä luettavaa!

    1. Kotilaisen kirjaa olenkin nähnyt kehuttavan, täytyypä tutustua. Ehkä huumorikirjojen lukeminen voisi välillä tehdä hyvää meille raskaan sarjan lukijoille 😉

keyboard_arrow_up