menu Menu
Jean Kwok: Searching for Sylvie Lee
HarperCollins, Kwok Jean, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 12/02/2020 0 kommenttia
Vigdis Hjorth: Perintötekijät Edellinen Lisa Halliday: Asymmetry Seuraava

He started tuning our cellos. The deep tones rang like a human voice, singing its darkest secrets, startling me. The floor shifted as a boat passed, rocked by the waves. I gazed upon him, another man I had known as a boy, his perfect profile impenetrable, but his hands—what tenderness and pain flowed from those hands—and just this, a gifted musician tuning his cello, began to unburden my heart. How Jim had loved me once and, so help me, how I loved him still. The sky outside grew dim and rain began to patter against the roof.

He paused and I quickly dashed a hand across my cheek, wondering how much my expression had revealed. He closed his eyes and, instead of continuing his task, played a slow piece, filled with all the longing and unrequited love I felt. I leaned my head back in my chair and let the melody swirl through me. I am broken, the cello said. I am lost.

Jean Kwok: Searching for Sylvie Lee

Jean Kwokin kymmenen vuoden takainen romaani Käännöksiä on jäänyt mieleen kiinnostavana lukukokemuksena. Osittain kirjailijan omiin kokemuksiin perustuva romaani kertoo kiinalaissiirtolaisten elämästä Yhdysvalloissa. Sen päähenkilö käyttää älykkyyttään ja sinnikkyyttään parantaakseen omia ja äitinsä elinoloja, mutta joutuu myös jatkuvasti törmäämään kieli- ja kulttuurimuuriin sekä ennakkoluuloihin ja kateuteen. Samoja teemoja on myös Kwokin uusimmassa romaanissa Searching for Sylvie Lee, jossa kiinalaissiirtolaisten aikuinen tytär palaa lapsuuden maisemiin ja katoaa. Äidin ja kahden tyttären näkökulmista kerrottu tarina on katoamismysteeri, jossa monimutkaiset perhesalaisuudet sekä vaikeat ulkopuolisuuden kokemukset johtavat traagisiin tapahtumiin.

Amyn silmissä rakas isosisko Sylvie on fiksuin, kaunein ja menestynein ihminen maailmassa. Hänellä on ihana aviomies, kaunis koti kalliilla alueella New Yorkissa, nousujohteinen ura konsulttina ja tyylikkäitä merkkivaatteita. Sylvielle menestys kätkee kuitenkin taakseen ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia, joista Amylla ei ole aavistustakaan. Ja nyt Sylvie on kadonnut. Hän matkusti Hollantiin hyvästelemään kuolemaa tekevän isoäitinsä, joka huolehti hänestä kun hän oli lapsi. Isoäidin hautajaiset ovat ohi ja Sylvien piti palata kotiin, mutta kukaan ei ole kuullut hänestä kotona tai Hollannissa. Kaiken lisäksi vaikuttaa siltä, että Sylvie on eronnut miehestään kertomatta Amylle mitään. Amy ei keksi muuta vaihtoehtoa kuin nousta ensimmäistä kertaa elämässään lentokoneeseen ja matkustaa Amsterdamiin etsimään siskoaan. Hollannissa hän tutustuu siskonsa menneisyyteen ja ymmärtää, ettei tiedä puoliakaan siskon maailmasta.

Sylvie asui yhdeksänvuotiaaksi saakka Hollannissa. Vanhemmat muuttivat siirtolaisina Kiinasta Yhdysvaltoihin, eikä heillä ollutkaan varaa pitää tytärtä luonaan. Sylvie lähetettiin sukulaisten hoiviin, se oli kiinalaissiirtolaisten keskuudessa yleistä. Nämä sukulaiset vain sattuivat asumaan Hollannissa, eivätkä Kiinassa. Amsterdamin liepeillä Sylvie kasvoi perheessä, johon kuului hänen äidinäitinsä, äidin serkku Helena ja hänen miehensä Willem sekä heidän poikansa Lukas. Kun pikkusisko Amy syntyi, 9-vuotias Sylvie haettiin takaisin Yhdysvaltoihin siskon hoitajaksi. Sylvie yritti voittaa tuntemattomaksi jääneiden vanhempiensa rakkauden, mutta sisko Amy ja Hollantiin jäänyt isoäiti tuntuvat olevan ainoat, jotka rakastivat häntä ehdoitta.

Kirjan minäkertojina vuorottelevat Amy, Sylvie ja heidän äitinsä. Amyn etsintöjen välissä valotetaan Sylvien tekemisiä Hollannissa kuukautta aiemmin. On kiinnostavaa, miten Sylvien ja Amyn käsitykset itsestään ja toisistaan menevät niin voimakkaasti ristiin. Molemmat vähättelevät itseään ja ihailevat toisiaan, ovat jopa kateellisia toisilleen ymmärtämättä millaista toisen elämä todellisuudessa on. Hollannissa Amy alkaa ymmärtää, ettei siskon lapsuus siellä ollut niin ruusuinen kuin Amy on kuvitellut. Eniten häntä kummeksuttaa sukulaisten tyly asenne ja vastahakoisuus Sylvien etsintään. He uskovat Sylvien vain tarvinneen omaa aikaa ja uskovat tämän palaavan omia aikojaan. Helena kaiken lisäksi syyttää Sylvieta isoäidin perintökorujen varastamisesta, mutta tuntuu olevan haluton sotkemaan poliisia asiaan. Amyn on otettava ohjat omiin käsiinsä saadakseen selville mitä siskolle on tapahtunut.

Katoamismysteeri ja perheen salaisuudet aukeavat Amylle ja lukijalle hitaasti, mutta jännite säilyy loppuun saakka. Ei tämä kuitenkaan jännitys- tai rikosromaani ole, ainakaan perinteisessä mielessä, vaan enemmänkin kuvaus monimutkaisista perhesuhteista ja tunteista sekä kulttuurin ja kasvuolosuhteiden vaikutuksesta minäkuvaan. Sylvien kokemukset ovat johtaneet heikkoon itsetuntoon ja vaikeuksiin hyväksyä itsensä ja vastaanottaa rakkautta, mutta Kwokin hänelle antama ratkaisu oli silti mielestäni huonosti motivoitu. Muitakin ratkaisuja olisi voinut olla, mutta draamaahan tässä varmasti haettiin. Kiinnostavinta antia kirjassa oli ehdottomasti kulttuurierojen ja rasismin käsittely. Ja onhan tässä romantiikkaakin, aika siirappista kyllä. Komea sellisti vai hurmaava valokuvaaja, siinäpä valinnan vaikeus.

Äänikirjana Searching for Sylvie Lee on hieman epätasainen. Kirjan kolmella kertojalla, Sylviella, Amylla ja äidillä, on eri lukijat. Amyn ja Sylvien lukijoita oli miellyttävä kuunnella, mutta äidin osuudet olivat erikoisen monotonisia. Onneksi niitä oli huomattavasti vähemmän. Searching for Sylvie Lee muistuttaa teemoiltaan ja tunnelmaltaan Celeste Ng’n hienoa esikoisromaania Everything I Never Told You, joka on juuri ilmestynyt suomeksi nimellä Olisi jotain kerrottavaa (Gummerus, suom. Sari Karhulahti). Näille molemmille siis lämmin suositus, jos kiinalaissiirtolaisten haasteet ja rikkinäisten perheiden tarinat kiinnostavat.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 35 – Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa.

Jean Kwok:
Searching for Sylvie Lee
HarperCollins 2019
Äänikirjan lukijat: Angela Lin, Samantha Quan, Caroline McLaughlin
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja helmethaaste Jean Kwok perhesalaisuudet Searching for Sylvie Lee siirtolaisuus


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up