menu Menu
Ia Genberg: Yksityiskohdat
Genberg Ia, Johnny Kniga, Käännöskirjallisuus, Ruotsi 22/03/2023 0 kommenttia
Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti Edellinen Juha Itkonen: Teoriani perheestä Seuraava

Elämme oman tarinamme puitteissa monta pienempää elämää muiden kanssa, ihmisten jotka tulevat ja menevät, ystävien jotka katoavat omille teilleen tai lasten jotka kasvavat – en vain ole koskaan ymmärtänyt, missä ne varsinaiset puitteet ovat. Kaikki vaikuttaa itsestäänselvältä kun minulla on kuumetta tai kun olen rakastunut, silloin “minä” väistyy ja jäljelle jää nimetön, yhtenäinen ja erottamaton onnen tunne erillisine yksityiskohtineen. Ehkä kokonaisuudesta pitäisikin kertoa antamalla vain ihmisten vaeltaa sattumanvaraisesti silmieni edessä. Ei ole mitään “alkua” eikä “loppua”, ei varsinaista aikajärjestystäkään, on vain pelkkä silmänräpäys ja kaikki mitä siihen sisältyy.

Ia Genberg: Yksityiskohdat

Ruotsalainen Ia Genberg (s. 1967) on yksi tämän vuoden Helsinki Lit -vieraista. August-palkinnon viime vuonna voittanut Yksityiskohdat on ensimmäinen häneltä suomennettu romaani. Tiiviin romaanin minäkertoja potee kuumetta ja muistelee tärkeitä ihmisiä, joiden kanssa polut ovat ristenneet joko hetkellisesti tai pidemmän matkaa. Romaani koostuu neljästä esseemäisestä kertomuksesta, joista jokainen keskittyy yhteen henkilöön. Johanna, Niki, Alejandro ja Birgitte piirtyvät esiin yksityiskohtien kautta ja tavasta, jolla kertoja heitä kuvaa, voi päätellä ehkä jotain myös hänestä. Juha Itkonen kirjoittaa uudessa kirjassaan Teoriani perheestä, että ihmisyytemme ylipäätään koostuu muiden ihmisten meihin jättämistä jäljistä. Tämä voisi olla lainaus suoraan myös Genbergin kirjasta. Yksityiskohdat kertoo neljästä ihmisestä, jotka ovat jättäneet kertojaan jälkiä, mutta myös itse kadonneet jäljettömiin.

Kirjan neljä päähenkilöä ovat viipyneet kertojan elämässä eri aikoja ja suhteet ovat katkenneet eri syistä. Ystävä Sally taas matkaa mukana tarinasta toiseen, luotettavana, tuttuna ja turvallisena. Moniin suhteisiin kertoja on hypännyt mukaan kuin tietäen, ettei niillä ole tulevaisuutta, ja yrittänyt silti roikkua mukana mahdollisimman pitkään. Kuumeisena kertoja päättää lukea uudestaan Paul Austerin New York -trilogian, joka tuo hänen mieleensä Johannan, entisen rakastetun, jonka kanssa he jakoivat rakkauden Austerin kirjoihin. (Kun yksityiskohdista puhutaan, tämä yksityiskohta tuntui merkitykselliseltä juuri nyt, kun huomasin surullisen uutisen Austerin sairastumisesta syöpään.) Ystävä Niki taas on patologinen valehtelija ja saa kertojan seuraamaan häntä Irlantiin saakka viimeiseen yhteenottoon. Hurmaava Alejandro jättää jälkeensä jotain konkreettista itsestään, mikä saa kertojan vielä vuosien jälkeen etsimään peitenimellä esiintynyttä rakastajaansa. Viimeisenä hän kertoo äidistään Birgittesta, jonka elämää leimasi jatkuva ahdistus ja pelko.

Kuuntelin kirjan äänikirjaversion, jonka lukee Erja Manto. Kuuntelen kirjoja usein illalla sängyssä. Kirjasta ja lukijasta riippuen joskus valvon pitkään kirjan parissa, joskus taas nukahdan lähes heti. Tämän kirjan kohdalla tapahtui systemaattisesti jälkimmäinen. Ei siksi, että kirja olisi tylsä, vaan Erja Mannon pehmeä ja matala ääni vaan tekee minulle niin. Pidin kovasti Genbergin kerronnasta ja kielestä, jonka Jaana Nikula on taitavasti kääntänyt suomeksi. Siksi en halunnut missata mitään ja lukukokemuksesta tuli hieman junnaava, kun aina kelailin taaksepäin löytääkseni varmasti sen kohdan, jonka vielä muistin ennen nukahtamistani kuulleeni. Ei siis ihan paras kirjavalinta kuunneltavaksi, vaikka onkin kompakti kuunneltava: vain 4 tuntia. Tekisi mieli lukea tämä uudestaan perinteisessä muodossa, jotta voisi paremmin pysähtyä ihastelemaan kauniita ja osuvia ajatuksia, kuten tätä:

Nuorena ajattelin, että pitäisi matkustella enemmän, kauemmas, pitäisi viipyä vierailla mailla ja olla jatkuvasti liikkeellä, jotta ikään kuin eläisin toden teolla, mutta myöhemmin huomasin, että etsimäni oli täällä, se sisältyi kaikkeen mitä minulla oli ympärilläni, sisimmässäni, niissä pätkätöissä joista tuli varsinainen työni, arjen vaivoissa, niiden silmissä joita kohtaan, jos jään katsomaan tarkasti.

Ia Genberg:
Yksityiskohdat
Detaljerna (2022),
suom. Jaana Nikula
Johnny Kniga 2023
Äänikirjan lukija: Erja Manto

Muissa blogeissa:
Helmi Kekkonen
Kirjakimara
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#helsinkilit #helsinkilit2023 äänikirja August-palkinto Ia Genberg ihmissuhteet International Booker 2024 muistot rakkaus Yksityiskohdat ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up