menu Menu
Hyllynlämmittäjä-haaste
Yleinen 18/04/2017 23 kommenttia
Katja Kallio: Yön kantaja Edellinen Hanya Yanagihara: Pieni elämä Seuraava

Olen tänä vuonna osallistunut ja osallistumassa niin moniin haasteisiin, että ajattelin ensin jättää tämän Sivumennen-podcastin tammikuussa käynnistämän Hyllynlämmittäjä-haasteen väliin. Kirjahyllyä siivotessa tuli kuitenkin niin monta lukematonta helmeä vastaan, että päätin vielä hypätä mukaan. Haasteen tarkoituksenahan on lukea tämän vuoden aikana 12 omasta hyllystä löytyvää kirjaa, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet lukematta. Onhan tässä vielä yli 8 kuukautta aikaa ja nykyisellä lukutahdilla ei pitäisi tuottaa ongelmia. Ehkä näistä saa myös ruksattua pari muuta haastetta samalla.

Tässä haasteeseen valitsemani kirjat ja kuvan alla lyhyet mietteet kirjoista:

Madeleine Thien: Dogs at the Perimeter
Olen lukenut Madeleine Thienin romaanin Certainty ja varmaan sen innoittamana joskus ostin tämän kirja-alesta. Jostain kumman syystä se on jäänyt lukematta. Kiinnostuin Thienista uudelleen, kun huomasin hänen uusimman romaaninsa Do Not Say We Have Nothing saaneen lukuisia palkintoehdokkuuksia. Kirja oli mm. viime vuoden Man Booker -shortlistalla ja parhaillaan Baileys-palkinnon shortlistalla. Sitä odottelen parhaillaan kirjastosta. Katsotaan kumpi näistä ehtii lukuun ensin.

Erin Morgenstern: The Night Circus
Tämän joskus nappasin mukaan kirpparilöytönä. Kirjaa on kovasti kehuttu muissa blogeissa. Sirkustunnelma viehättää, mutta ei ole tullut vielä luettua. Tämän varaan välipalakirjaksi, kun kaipaan jotain taianomaista.

Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Tämä klassikko on lämmittänyt hyllyäni kauan, ei mitään muistikuvaa milloin olen kirjan hankkinut tai saanut. Tämän voisi lukea vaikka klassikkohaasteeseen.

Margaret Atwood: Orjattaresi
Tämä klassikko on taas ajankohtainen, kuten muutkin dystopiakuvaukset. Kirjan välistä löytyi onnittelukortti, jonka mukaan olen saanut kirjan lahjaksi täyttäessäni 21. Tämä on siis lämmittänyt hyllyäni kohta kaksi vuosikymmentä..

Sinikka Larsen: Jumalan ja synnyttäjän välissä
Äitini antoi tämän luettavaksi jo pari vuotta sitten, kun aloimme viettää yhdessä hiihtolomia Levillä. Kirja kertoo paikallisen Iris Palosaaren elämäntarinan. Palosaari toimi 34 vuotta kätilönä Kittilässä. Kirja on samalla tarina Lapin naisten sitkeydestä.

Kevin Barry: Beatlebone
Mieheni on viime vuosina viisaasti hoksannut, että ilahdun kirjalahjoista. Kirjojen hankkiminen sellaiselle, joka lukee paljon, ei ole aina niin helppoa. Mies on kuitenkin rohkeasti tilaillut minulle joululahjaksi kirjoja ulkomaisesta nettikaupasta ja valinnat ovat osuneet oikein nappiin. Tämän sain lahjaksi toissa jouluna. Aloitin sen silloin, mutten silloin jaksanut keskittyä Barryn surrealistiseen maailmaan. Katsotaan tuleeko sopivampi hetki vastaan lähiaikoina.

Kim Edwards: Unien järvi
Tämä taisi tarttua mukaan toissa vuonna Helsingin kirjamessuilta. Takakannen perusteella kuulosti kiinnostavalta, mutta sitten katsoin Goodreadsin arviot ja moni oli antanut kirjalle vain yhden tähden. Tästä syystä kirja on koko ajan jäänyt muiden jalkoihin. Yritän unohtaa nuo arviot ja lukea kirjan puhtaalta pöydältä. Ainakin voin kuitata sillä Helmet-haasteen kohdan 14 -Valitsit kirjan takakannen tekstin perusteella.

Kari Hukkila: Tuhat ja yksi
Sain kirjan viime syksynä Helsingin kirjamessuilla Teos-kustantamon bloggaritapahtumassa. Kirjailija oli minulle ennestään tuntematon, mutta teki vaikutuksen siinä lyhyessä keskustelussa. Tuhat ja yksi on Hukkilan ensimmäinen romaani. Filosofinen romaani käsittelee ajankohtaisia teemoja, kuten siirtolaisuutta.

Leon Leyson: Poika joka pelastui
Tämä kirja tarttui joskus mukaani kirjakaupan alesta. Kirja on Schindlerin lista -elokuvasta tutun Oskar Schindlerin pelastaman pojan muistelmateos. Olen lukenut paljon juutalaisvainoihin ja keskitysleireihin liittyen. Ainahan ne ovat raskaita, mutta tässä on vielä pienen pojan näkökulma. Itsekin pienen pojan äitinä olen tietoisesti lykännyt tämän lukemista, mutta kyllä se kovasti kiinnostaa.

Laurent Gaudé: Hurrikaani
Tämäkin taitaa olla kirjamessulöytöjä parin vuoden takaa. New Orleansin hurrikaanista kertova romaani vaikuttaa kiinnostavalta.

Marilynne Robinson: Lila
Ostin tämän kirpparilta paikatakseni Marilynne Robinsonin kokoista aukkoa sivistyksessäni. Tajusin vasta kotona, että Lila on oikeastaan kolmas osa ja sitä ennen kannattaisi lukea samoista henkilöistä ja tapahtumapaikoista kertovat kirjat Gilead ja Home. Kirja jäi siis odottamaan sitä hetkeä, kun olen saanut nuo edelliset luettua. No enpä ole vielä lukenut. Ajattelin kuitenkin kokeilla toimisiko Lila ihan autonomisena kirjana. Jos sinulla on asiasta kokemusta, huikkaa nyt äkkiä, etten turhaan haaskaa aikaani!

Ian McEwan: Sweet tooth
No eihän tämä ole tottakaan! Olen aina väittänyt lukeneeni kaikki McEwanin romaanit, minulla on oikein oma hylly McEwaneille. Hyllyä siivotessa heräsi kuitenkin epäilys tämän kirjan suhteen. Voiko olla, että Sweet tooth on jäänyt lukematta?! En ainakaan muista siitä mitään. No, se asia korjataan pian ja eiköhän se selviä lukiessa alkaako kuulostaa tutulta. Luin juuri McEwanin uusimman romaanin Pähkinänkuori ja se oli hykerryttävän hyvää McEwania.

Näillä siis mennään! Löytyikö sinulle tuttuja kirjoja? #hyllynlämmittäjä

#hyllynlämmittäjä haasteet


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

 1. Kiinnostavan oloinen pino! Yösirkuksen olen lukenut, ja pidin siitä valtavasti. Maaginen kirja :). Minä taisin valita omaan pinooni aivan liian paksuja kirjoja, mutta ainakin kesällä niitä on aikaa lukea. 🙂 Toistaiseksi olen saanut pari kirjaa luettua, mutta ne ovatkin kyllä olleet tosi hyviä. Onneksi on näitä haasteita, jotka rohkaisevat lukemaan :).

  1. Saa nähdä olenko vielä pulassa kaikkien haasteiden kanssa. No, ei se maailma kaadu jos jääkin joku haaste kesken. Tärkeintä, ettei mene turhaksi suorittamiseksi, vaan lukuilo säilyy. Yösirkus kyllä houkuttelee, on varmaan ”helpoimpia” luettavia tästä pinosta. En oikein ymmärrä miksi se on niin kauan joutunut lämmittämään hyllyä.

 2. Minäkin osallistun tähän haasteeseen. Olen onnistunut jopa lukemaan valitsemistani teoksista seitsemän tähän mennessä. 😀 Unien järvi sekä McEwanin teos löytyvät omastakin hyllystäni, kumpikin suomeksi. En ole vielä lukenut yhtäkään McEwania, mutta Makeannälän lisäksi hyllystäni löytyy Sovitus ja kumpikin kiinnostaa.

  1. Hande, sinähän olet jo pitkällä haasteessa. Minä en ole vielä lukenut näistä yhtäkään, mutta en hermoile tämän kanssa, koska nykyisellä lukutahdilla luen nämä helposti kuukaudessa 😀 Sovitus on minulle rakkain McEwanin kirjoista. Suosittelen aloittamaan siitä, veikkaan jo valmiiksi että Makeannälkä ei yllä tekemään samanlaista vaikutusta.

 3. Olen lukenut näistä kaksi ja suosittelen molempia lämpimästi.
  Virginia Woolfin Mrs. Dalloway ei ole helppo, mutta palkitsee kyllä lukijansa.
  Margaret Atwoodin Orjattaresi on loistava kirja, aivan loistava. Atwood on suosikkikirjailijani. Lue pian!

  1. Taidan jättää Mrs. Dallowayn kesäksi riippumattolukemiseksi, mutta Atwoodin pariin toivon pääseväni pian. Olen lukenut Atwoodilta vain novellikokoelman Poikkeustila, josta kyllä pidin kovasti. Orjattaresi on ollut viime aikoina niin paljon tapetilla, että kiinnostus on huipussaan. Huomasin, että kirjan pohjalta tehty tv-sarja alkoi juuri HBO Nordicilla. Sen voisi katsoakin, mutta ensin haluan lukea kirjan 🙂

 4. Nyt osui sellainen hyllynlämmittäjäpinkka kohdalle, että enpä ole lukenut yhtään noista kirjoista. Suurinta osaa en edes tunne. Lähimpänä lukemista on ollut ja on edelleen Mrs Dalloway, mutta menin valitettavasti lukemaan Michael Cunninghamin Tunnit ensin ja se oli väärä järjestys ?

  Harmi kyllä en voi tähän haasteeseen osallistua, kun en osta kirjoja kotiin vaan lainaan kaikki lukemiseni kirjastosta. Sinä et ole tainnut usein muuttaa, kun 20 vuotta sitten saamasi lekemattomat kirjat kulkevat edelleen mukana ? Itse vein divariin omat kirjani jonkun muuton alla, kun melko tasan 2 v edellisestä muutosta löysin kaksi avaamatonta kirjalaatikkoa vaatehuoneen perukoilta ?

  1. Käytän itsekin sen verran paljon kirjastoa, ettei oma kirjakokoelma ole paisunut liian suureksi. Siksi ovat kulkeneet mukana useamman muutonkin, kyseinen Atwood ainakin neljä muuttoa 🙂

 5. Orjattaresi lämmittää minunkin hyllyäni! Se taitaa olla valitettavan ajankohtainen, joten lukea kannattaisi. Antaa nyt katsoa, joko tänä vuonna.

  1. Kirja on tosiaan saanut uutta nostetta viime aikoina, siitä saa ilmeisesti kiittää Trumpia 😉 Taidan lukea sen tästä pinosta ensimmäisenä.

 6. Yösirkus kannattaa ehdottomasti lukea! Tykkäsin siitä kovasti. Voin edelleen nähdä mielikuvitukseni maagisen sirkuksen edessäni.

  En tarttunut tähän haasteeseen, sillä neljä haastetta on minulle ihan sopiva määrä tälle vuodelle.

  1. Yösirkusta on moni kehunut. Tiedän, että se on ihan minun kirjani, mutta jostain syystä en ole saanut vielä luettua.

   Neljä haastetta on kyllä ihan riittävästi 🙂

 7. Näistä olen lukenut vain Poika joka pelastui -teoksen ja suosittelen sitä vahvasti. Aihe on toki rankka näkökulman vuoksi ja muutenkin, mutta kuitenkin kirjassa oli myös paljon lohdullista ja valoisaa. Pidin kirjasta todella paljon!

  1. Hyvä kuulla, että kirjassa on myös valoa. Olen juuri kuuntelemassa äänikirjana Kristin Hannahin The Nightingale, joka kertoo natsimiehityksestä Ranskassa. Ehkä sen jälkeen voisi jatkaa saman teeman ääressä ja lukea tämän.

 8. Olen täysin ohittanut tämän haasteen. Meidän kirjahyllystä löytyisi vaikka miten paljon lukemattomia. Ne ovat lähinnä isännän kirjoja, omani olen pääosin lukenut. Pinossasi olevista en luullakseni ole lukenut yhtäkään.

  1. Näistä ehdin Atwoodin jo lukea ja ihmettelen miksi olen sitä niin kauan hyllyssäni pantannut. Huh, miten hieno kirja. Suosittelen!

 9. Kari Hukkilan kirja on minulla tämän vuoden yksi eniten ajatuksia herättävistä, enkä usko monenkaan muun kirjan yltävän samaan. Historian syklisyys on oikeastaan aika pelottavaa.

  Woolfin Mrs Dalloway on ihana! Niin kuin Woolf noin yleisesti ottaen aina.

  Muuten en pinosi kirjoja tunnekaan. Yksi Atwood löytyy minunkin #hyllynlämmittäjä -pinostani.

  1. Ei kun hei olenhan minä lukenut tuon Makeannälkä-romaaninkin. Ei näköjään ole jättänyt mitään kamalan vahvaa muistijälkeä…

  2. Muistankin kirjoituksesi tuosta Hukkilan romaanista, se herätti kiinnostukseni. Olisi varmaan muuten jäänyt pidemmäksikin aikaa lämmittämään hyllyä. Kiitos siis siitä 🙂

 10. Nyt olit löytänyt sellaisen tusinan, joista en ole lukenut yhtäkään ja vain muutamasta kuullutkaan. Mrs Dalloway tuli tutummaksi lukemalla The Hours, mutta toki olisi syytä mennä alkujuurille. Orjattaresi kiinnostaa, mutta saa odottaa vielä tovin.
  Haaste on hieno. Minulla on hyllynlämmittäjiä pariinkin haasteeseen, mutta vielä en ole tarttunut tähän, sillä uusia, kiinnostavia kirjoja on niin paljon luettavana. Joku syyhän siihen on, että eräät ovat jääneet lämmittämään hyllyä. Ehkäpä minun kohdallani olisi parempi konmarittaa ne!

  1. Ehdin näistä tuon Atwoodin jo lukea, nyt kun vaan ehtisin siitä jotain kirjoittaa. Oli kyllä hieno kirja ja nyt oikein harmittaa, että olen antanut sen olla hyllynlämmittäjänä kaikki nämä vuodet. Toisaalta ehkä nyt oli oikea aika sille kirjalle. Kannattaa ehdottomasti lukea!

   Tuo konmaritus tekee kyllä välillä hyvää, että saa tilaa niille uusille kiinnostaville. Sitä onkin kiinnostavaa pohtia, miksi jotkut kirjat jäävät hyllynlämmittäjiksi. Minulla ne ovat usein joko lahjaksi saatuja, jotka eivät ole ihan sitä ominta genreä, tai sitten itse jostain kirja-alesta ostettuja ajatuksella ”tää vois olla ihan kiva”. Bloggauksen myötä on myös alkanut tulla näitä kustantajalta pyytämättä ja yllättäen saatuja, joita ei vaan kaikkia ehdi/halua lukea.

 11. Vinkeä pino! Minä ajattelin osallistua hyllynlämmittäjään kesällä, kevät on ollut niin turbulenttista aikaa etten ole jaksanut tosissani katsoa hyllyistä kirjoja vaikka päässäni olen jo jonkinlaista listaa tehnytkin.

  Minullakin lojuvat kotona Orjattaresi, tosin englanniksi, ja Night Circus, mutta se puolestaan suomeksi. Molemmista olen kuullut paljon kehuja. Muut teokset ovat minulle enemmän tai vähemmän tuntemattomia Mrs. Dallowayta lukuunottamatta, sen luin aikanaan Tunnit-huumassani.

  1. Hyvinhän tähän haasteeseen vielä ehtii. Sain tuon Orjattaresi jo luettua ja oli kyllä huikean hyvä kirja. Varmasti englanniksi vielä parempi.

keyboard_arrow_up