menu Menu
Helsingin Kirjamessut: ohjelmavinkit ja lippuarvonta
Kirjatapahtumat, Yleinen 16/10/2019 36 kommenttia
Ta-Nehisi Coates: The Water Dancer Edellinen Elena Ferrante: Amalian rakkaus Seuraava

Kirjamessukuukausi jatkuu ensi viikolla Helsingin Kirjamessuilla. Ainakin oma sosiaalisen median uutisvirtani on täyttynyt lippuarvonnoilla, mutta toivottavasti joku on vielä lippua vailla. Arvon nimittäin kaksi lippua messuille. Sähköinen lippu sisältää kertapääsyn Kirjamessuille ja Ruoka & Viini -messuille.

Osallistu arvontaan kommentoimalla alle, mitä odotat messuilta eniten. Arvonta päättyy sunnuntaina 20.10. klo 20, jonka jälkeen ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti ja päivitän voittajat myös tälle sivulle. Lippu toimitetaan siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka ilmoitat kommenttia jättäessäsi. Sähköpostiosoite ei näy muille sivukävijöille. Älä siis kirjoita sähköpostiosoitettasi varsinaiseen viestikenttään.

EDIT: Arvonta on päättynyt. Arvontakone valitsi voittajiksi Nooran ja Helmin. Molemmat voittivat kertalipun messuille. Kiitos kaikille osallistujille!

Messuilla on niin valtavasti ohjelmaa, että vinkkilistasta tulee helposti kilometrien mittainen. Päätin tällä kertaa nostaa jokaisesta päivästä kolme erityisen kiinnostavaa keskustelua tai haastattelua. Paljon mielenkiintoista tuli siis rajattua ulos. Koko ohjelmaan kannattaakin tutustua etukäteen osoitteessa https://kirjamessut.messukeskus.com

Torstai 24.10.

Mistä puhumme kun puhumme autofiktiosta
11:30 Senaatintori
“Omaelämäkerrallinen kaunokirjallisuus eli autofiktio on yksi tämän hetken suurimpia trendejä kirjallisuudessa. Mitä on autofiktio ja miksi se kiinnostaa lukijoita? Missä suhteessa “auto” ja “fiktio” ovat toisiinsa? Piileekö kirjoittamisessa sudenkuoppia? Miksi haluamme niin pakkomielteisesti selvittää totuuden? Autofiktiosta keskustelevat esikoiskirjailijat Aino Vähäpesola, Emma Kantanen ja Tuomas Kokko. Haastattelijana Sisko Savonlahti.”

– Autofiktio tosiaan kiehtoo ja hämmentää. Kiinnostava keskustelu varmasti tulossa.

Sandu Cristina: Vesileikit
14:00 Senaatintori
“Finlandia-ehdokkaan toinen romaani on yhteen kietoutuvien kohtaloiden maaginen kudelma. Tytöt kasvavat kahden joen väliin jäävällä maapalalla, joka ei kuulu mihinkään valtioon. Uintiretket saavat uuden merkityksen, kun tytöt alkavat haaveilla suuremmasta maailmasta.”

– Sandun esikoisromaani Valas nimeltä Goliat teki vaikutuksen. Uutta romaania en ole vielä ehtinyt lukea.

Mitta mitasta, suomennos-slam
15:00 Töölö
“Runojalka vipattaa ja sanansäilä iskee, kun maineikkaat suomentajat Juhani Lindholm ja Alice Martin slämmäävät.”

– Suomennos-slam on ollut minun messujeni piristys jo monen vuoden ajan. Tätä en jätä väliin.

Perjantai 25.10.

Minna Canth 175 vuotta ja Minna Canth -palkinnon jakaminen
11:30 Senaatintori
“Minna Canth oli yhteiskunnallinen vaikuttaja, ja hänen teostensa teemat ovat edelleen ajankohtaisia. Keskustelemassa Minna Maijala Punaiset kengät (Otava), Ihmisen kuvia (Gummerus) ja Suvi Ahola Mitä Minna Canth todella sanoi? (WSOY).”

– Keskustelun jälkeen jaetaan kolmannen kerran Minna Canth -palkinto, joka myönnetään henkilölle, jonka työ innostaa rakentamaan yhä parempaa Suomea Minna Canthin rohkeassa hengessä. 

Sanna Nyqvist: Räjähdemiehen perintö
13:30 Hakaniemi
“Vuonna 2018 Nobelin kirjallisuuspalkinto jäi jakamatta Ruotsin Akatemiaa ravistelevan skandaalin vuoksi. Miten käy syksyllä 2019? Pystyykö ulkopuolisilla asiantuntijoilla vahvistettu Akatemia tekemään päätöksiä, jotka kantavat palkinnon skandaalin ylitse? Sirpa Pietikäinen haastattelee.”

– Nobelit ehdittiin jo jakaa ja kohuakin saatiin taas aikaiseksi. Sanna Nyqvist on kirjoittanut kiinnostavan kirjan Nobelin kirjallisuuspalkinnosta. Kiinnostavaa kuulla mitä hän ajattelee tuoreista valinnoista.

Antti Heikkinen: Maaseudun tulevaisuus
14:30 Senaatintori
“Antti Heikkisen viides romaani kertoo, mitä todella kuluu yhtä rakastetulle kuin harvaan asutulle Suomen maaseudulle. Taloille, kylille, saloille ja tiloille, joiden ei välttämättä enää tarvitse siirtyä suoraan isältä pojalle säilyäkseen elinvoimaisina.”

– Anttia on aina hauska kuunnella. Viimeksi kuulin häntä Turun Tuomiokirkossa lukemassa Aleksis Kiven Simeonin unta!

Lauantai 26.10.

Sukupuoli- ja etnosensitiivisyys fiktiossa
10:30 Senaatintori
“Kuka saa kirjoittaa ja kenestä? Mitä on kulttuurinen omiminen, miten se on näkynyt kirjailijantyössä ennen, miten se näkyy ja vaikuttaa nyt? Millaisia asioita kirjailija miettii ennen aiheensa, aikakautensa ja henkilöhahmojensa luomista? Keskustelemassa Pajtim Statovci ja Koko Hubara, haastattelijana Antti Kasper.”

– Erittäin kiinnostava aihe ja keskustelijat. Tällaisia keskusteluja toivoisi messuohjelmaan lisääkin.

Kun kuolema kohtaa
11:00 Hakaniemi
“Kaksi romaania kuolemasta, menetyksestä, surusta ja eloonjäämisestä lahjana sekä kirouksena. Kirjailijat Anna-Maria Eilittä ja Meiju Niskala keskustelevat kuoleman seurauksista sekä läheisten että menehtyneen näkökulmasta. Laura Kuitunen haastattelee.”

– Meiju Niskalan Sata kirjettä kuolleelle äidille on minulle ollut yksi syksyn koskettavimpia lukuelämyksiä. Eilittän kirjaa en ole vielä lukenut.

Éric Vuillard: Päiväkäsky
13:00 Senaatintori
“Tosi ja viiltävän tarkka kuvaus natsi-Saksan kulisseista. Palkittu ranskalainen kirja kertoo 24:n aikansa raskaan sarjan teollisuusjohtajan ja natsiupseerin salaisesta kokouksesta jossa sovittiin natsien toimien rahoittamisesta.”

– Messujen teemamaa on Ranska, mutta ranskalaisia kirjailijoita messuilla on vain yksi (!). Ihan vain kannatuksenkin vuoksi menen kuuntelemaan tätä ainokaista maansa edustajaa. Kirjakin kuulostaa kiinnostavalta.

Sunnuntai 27.10.

Anna-Kaari Hakkarainen: Dioraama
11:00 Töölö
“Kuinka selittää rakkaus sellaiselle, joka ei ole itse sitä koskaan kokenut? Aikalaisromaani unelmista ja muistoista – mahdollisista maailmoista. Hakkaraisen neljäs romaani on suggestiivisen kaunis ja julma kuvaus ihmisestä ja rakkauden mielettömyydestä.”

– Olen parhaillaan lukemassa tätä hienoa romaania.

Helsingin Sanomat: Esikoiskirjailijat
12:00 Senaatintori
“Helsingin Sanomien palkinnon kymmenen finalistia esittäytyvät. Tunnustus vuoden parhaalle suomeksi kirjoitetulle esikoisteokselle on jaossa jo 25. kerran. Ehdokkaita haastattelevat Suvi Ahola ja Antti Majander.”

– Tämä kuuluu aina sunnuntain messuohjelmaani. On aina hauska jännittää ketkä ovat finalisteja ja miten he selviävät haastattelusta omalta jännitykseltään.

Hassan Blasim, Sampsa Peltonen: Allah99
15:30 Senaatintori
“Hassan Blasim on Helsingissä asuva irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja. Allah99 on kansainvälisesti kiitetyn kirjailijan ensimmäinen romaani, jota lukee kuin nyky-Helsinkiin sijoitettua versiota Tuhannen ja yhden yön tarinoista.”

– Jos ohjelmasta oikein ymmärrän, suomentaja Sampsa Peltonen haastattelee Blasimia. Tämä on mainio ratkaisu. Helsinki Litissä Sampsa oli tulkkina kun Laura Saarikoski haastatteli. Se haastattelu koski enemmän poliittisia kysymyksiä kuin Blasimin kirjaa. Nyt toivoisin kuulevani enemmän kirjailijan mietteitä itse kirjasta ja kirjoittamisesta. Allah99 on vaikuttava romaani.


Onnea arvontaan! Nähdään messuilla!

#kirjamessut arvonta Helsingin Kirjamessut 2019


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. mie oon vielä lippua vailla!

    löytöjä tiedän aina tekeväni ja kirjoja on ihana selailla, mutta eniten odotan messuilta sitä haahuilua ja odottamattomia kohtaamisia. kirjamessut on mulle vuoden odotetuin tapahtuma, rakastan sitä tunnelmaa 🙂

    kiitos hyvistä vinkeistä ja kivaa syksyä!

  2. Moi! Osallistun arvontaan! Messuilta odotan mielenkiintoisia kirjallisuuskeskusteluja (esim. sinunkin vinkkaamat autofiktiokeskustelu ja tietenkin kirjailijat, jotka kertovat kirjoistaan).

  3. Messuja nyt ylipäätään odotan innolla! Niin monipuoliset että mahdoton sanoa vain yhtä heh.

  4. Pakko sanoa, että lastenkirjoja eritoten autokirjoja pojalleni pukinkonttiin 🙂

  5. Mielenkiintoisia kirjailijahaastatteluja ja erityisesti minua kiinnostavat uutuuskirjat ja esikoisteokset.

  6. Odotan mielenkiintoisia keskusteluja kirjoista ja kirjoittamisesta. Lukupiirit erityisesti vetävät puoleensa.

  7. Odotan eniten että pääsen uppoutumaan kirjojen maailman ja irtautumaan arjen kiireistä messupäivän ajaksi. ♥️

  8. Messuilla tärkeintä on tunnelma ja paras messutunnelma syntyy, kun on paljon erilaisia näytteilleasettajia sekä runsas vierailijajoukko.

    Kiitos hyvistä vinkeistä. Osallistun myös arvontaan, liput puuttuvat vielä.

  9. Eniten odotan pääseväni viettämään muutaman tunnin ihan vain itsekseni. Ohjelmasta kiinnostaa eniten lapsille suunnattujen Kumpula- ja Toukola-lavojen anti. Toki aion myös tehdä hyviä kirjaostoksia.

  10. Tänä vuonna on ilmestynyt useita suomalaisten luontosuhdetta tarkasti ja kriittisesti pohtivaa teosta (Monimuotoisuus, Villi ihminen, Metsä meidän jälkeemme…), niihin liittyviä haastatteluja ja keskusteluja odotan.

  11. Odotan useita eri kirjailijahaastatteluja ja monipuolisia keskusteluja. Bonuksena koko messujen hyvä tunnelma 🙂

  12. Odotan messuilta mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia ja hyviä löytöjä.

  13. Odotan löytäväni uutta luettavaa. Mielenkiintoiset kirjat tuntuvat olevan nyt jotenkin hakusessa…

  14. Karri “Paleface” Miettisen ja Kaisa Happosen runovallankumous kiinnostaa kovasti. Suomenkielen kekseliäs ja rikas käyttäminen on hienoa.

  15. Odotan ihania uutuuksia ja kirjailijoiden haastatteluja. Niin ja ihan sitä “kirjojen tuoksua” mikä messuilla on 🙂

  16. Odotan kirjakeskusteluja ja puhetta kirjoittamisesta. Kuten esimerkiksi perjantaina klo 14 Millaista on käsitellä Ukrainaa kirjailijana, toimittajana ja tutkijana? (Sofi Oksanen, Charly Salonius-Pasternak ja Antti Kuronen)

keyboard_arrow_up