Ihana syyslomaviikko on loppusuoralla ja Helsingin Kirjamessut lähestyvät kovaa vauhtia. Tänä vuonna osallistun messuille ensimmäistä kertaa virallisesti bloggaajana. Sen kunniaksi saan arpoa kaksi lippua messuille. Lippu on voimassa yhtenä vapaavalintaisena messupäivänä ja sisältää pääsyn myös samaan aikaan järjestettäville Viini ja Ruoka -messuille. Arvontaan voit osallistua kommentoimalla alle mitä odotat eniten messuilta. Arvontaan pääsevät mukaan kaikki ma 24.10. klo 11.00 mennessä kommenttinsa jättäneet. Kannattaa tarkistaa heti sen jälkeen oman kommentin alta, onko onnetar suosinut, jotta ehdit toimittaa osoitteesi ja minä ehdin postittaa liput ajoissa. Onnea arvontaan!

EDIT. 24.10.2016 klo 11: Arvonta on päättynyt, kone arpoi voittajiksi Hanin ja Outin. Onnea ja hauskoja messuja!

Helsingin Kirjamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 27.-30.10.2016. Itse olen paikalla ainakin torstaista lauantaihin. Tule ihmeessä vetämään hihasta ja juttelemaan! Tunnistat minut bloggajapassistani, jossa lukee Tiina/Kirjaluotsi. Kokosin tähän ohjelmasta omia vinkkejäni messujen avajaispäivälle. Näitä yritän itse ehtiä kuuntelemaan torstaina. Koska ohjelmaa on taas kaikkina päivinä valtavasti 15 eri lavalla, pitäisi keksiä tapa monistaa itsensä, että ehtisi kuulemaan kaikki kiinnostavat keskustelut 🙂

TORSTAI 27.10.

10.30-11.00 (Tarina) Miikka Pörsti: Kaikkien juhla
Yksi tavoitteeni messuilla on etsiä kiinnostavia lastenkirjallisuuden uutuuksia, joita voisin suositella pojalleni itse luettavaksi tai yhteisiin iltasatuhetkiin. Miikka Pörstin esikoisteos Kaikkien juhla on lämminhenkinen satiiri 8-vuotiaasta Kettu-Petteristä, jonka stadilaisrivitaloon muuttaa Salon murretta puhuva irakilaispakolainen Muhis. Kuulostaa mahtavan ajankohtaiselta!

11.00-12.00 (Aleksis Kivi) Avajaiset / 11.00-11.30 (Mika Waltari) Tiina Raevaara: Korppinaiset
Tässä yksi itsensä monistamisen paikka. Kuunnellako kun Jari Tervo avaa messut vai tutustuako Tiina Raevaaran Korppinaiset-romaaniin. Ja tietysti lavat ovat täysin vastakkaisilla puolilla hallia. Ehkä ratkaisen dilemman kuuntelemalla ensin Raevaaraa ja otan avajaisista irti mitä viimeiselle puolelle tunnille jää.

13.00-13.30 (Kirjakahvila) Mika Pekkola: Pyhän Antoniuksen tuli
Kirjamessuilla on mukava tutustua myös kirjailijoihin ja teoksiin, joista ei etukäteen tiedä juuri mitään. Ohjelmassa lukee, että kyseessä on historiallinen romaani Ruusun nimen hengessä. Kiinnostavaa..

13.30-14.00 (Kullervo) Antti Eskola: Vanhuus
Luvassa on taatusti viisasta ja lämminhenkistä keskustelua, kun Jörn Donner haastattelee sosiaalipsykologian emeritusprofessori Antti Eskolaa. Aiheena Eskolan omakohtainen kirja vanhuudesta.

14.00-14.30 (Katri Vala) Millaista on aina olla muukalainen?
Muukalaisuusteemasta keskustelevat ja kirjojaan esittelevät Leena Parkkinen (Säädyllinen ainesosa) ja Hannele Mikaela Taivassalo (In transit).

15.00-16.00 (Kullervo) Kirjat, digi ja nuoret – kuinka tavoittaa milleniaalit?
Miten saada lapset ja nuoret lukemaan enemmän, kun lukemisen kanssa samasta ajasta kilpailee netti, harrastukset ja kaverit? Keskustelemassa Mikko Toiviainen, Ronja Salmi ja Ville Kormilainen, keskustelua vetää Mikko Aarne.

16.00-17.30 (Auditorio) Lukupiiri: Minna Rytisalo – Lempi
Kirjamessuilla järjestetään yhdeksän lukupiiriä, joissa pääsee keskustelemaan kirjasta kirjailijan ja muiden lukijoiden kanssa. Lukupiireihin ilmoittaudutaan ennakkoon, mutta kannattaa käydä kyselemässä vapaita paikkoja vielä paikan päällä. Itse olen ilmoittautunut Minna Rytisalon Lempi-kirjaa käsittelevään lukupiiriin, jonka uskoisin olevan yksi tämän vuoden suosituimpia. Itselleni Lempi on ollut vuoden paras kotimainen. Äitini ja mummoni kotikylän maisemiin sijoittuva tarina tuntui niin henkilökohtaiselta, etten saanut kirjoitettua siitä mitään blogiin. Mukava päästä kuulemaan kirjan taustoista lisää itse kirjailijalta.

18.00-18.30 (Aleksis Kivi) Harry Potter ja kirottu lapsi
Jos en ole ihan puhki lukupiirin jäljiltä, käyn vielä kuuntelemassa Jaana Kapari-Jatan ajatuksia uusimman Harry Potterin kääntämisestä. Itse ehdin näytelmän lukea jo englanniksi.

kirja16_bloggaajat

Tietoa kirjoittajasta

Kirjaluotsi on valmentaja ja viestijä, joka hengittää kirjallisuutta ja uskoo kaikenlaisten kirjojen ja tarinoiden elämänlaatua parantavaan voimaan. Kirjaluotsi kuvaa omia kokemuksiaan mieltä avartaneista tarinoista.

20 Kommenttia

 1. Mai Laakso says:

  22/10/16 @ 19:52 

  kirjasahkokayra.blogspot.com
  Osallistun arvontaan 🙂
  Tulen ensimmäistä kertaa, joten tulen uteliaana katselemaan ja kuuntelemaan kirjaväkeä. Aris Fioretos kiinnostaa, olen lukenut hänen Mary teoksen. Hurjan hyvä. Jospa siellä tutustuisi uusiin kirjoihin ja kirjailijoihin.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   22/10/16 @ 20:16 

   Loistavaa, olet mukana! Fioretos kiinnostaa minuakin, aion mennä kuuntelemaan lauantaina. En ole vielä lukenut Marya, joten tuo suomennos kiinnostaa kovasti.

   Vastaa
 2. Ulla says:

  22/10/16 @ 21:09 

  Haluan mukaan arvontaan.

  Vastaa
 3. Sara says:

  23/10/16 @ 00:50 

  Osallistun arvontaan!

  Haastatteluista itseäni kiinnostaa eniten Katja Kettu ja Meeri Koutaniemi sekä heidän kirjansa Fintiaanien mailla.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   23/10/16 @ 09:45 

   Sara, olet mukana! Fintiaanien mailla vaikuttaa tosi upealta ja kiinnostavalta kirjalta. Harmi, että haastattelu on sunnuntaina. Voi olla, että messuväsymys iskee ennen sitä ?

   Vastaa
 4. Outi Hämäläinen says:

  23/10/16 @ 10:51 

  Kaksi kertaa olen ollut poikani kanssa ja taas haluamme mukaan. Ohjelmassa on vaikka mitä mielenkiintoista!

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   23/10/16 @ 12:35 

   Mahtavaa Outi, olet mukana arvonnassa! Ohjelmassa on tosiaan vaikka mitä mielenkiintoista, myös lapsille. Oma poikani ahdistuu messuhulinasta, joten voi olla vaikea houkutella mukaan. Messuilta tuodut kirjatuliaiset ovat kyllä aina ilahduttaneet 🙂

   Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   24/10/16 @ 11:07 

   Onneksi olkoon Outi! Kone arpoi nimesi ja voitit lipun Kirjamessuille. Lähetä postiosoitteesi yhteystietolomakkeen kautta, niin laitan lipun postiin tänään. Pidä hauskaa messuilla poikasi kanssa ja tulkaa vetämään hihasta ja juttelemaan, jos törmäätte minuun 🙂

   Vastaa
 5. Ida says:

  23/10/16 @ 14:09 

  Eniten kiinnostaa uutuuskirjat ja kirjailijoiden haastattelut 🙂

  Vastaa
 6. Ilkka V. says:

  23/10/16 @ 15:30 

  Menisin ehkä lauantaina. Don Rosa voisi kiinnostaa, samoin tunaroinnin Suomen historia ja dekkarilauantai. Varmaan paljon muutakin – en ehtinyt kahlata vielä kaikkea ohjelmaa. 🙂

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   23/10/16 @ 15:37 

   Hei Ilkka, olet mukana arvonnassa 🙂 Ohjelman kahlaamiseen saa tosiaan kulumaan aikaa. Itse luotan perinteiseen paperiseen ohjelmaan, testasin nimittäin sekä Kirjamessujen sivuilla olevan palvelun että Messukeskus-appsin, joissa voi molemmissa tallettaa ohjelmistosta suosikkinsa. Hirveän työn jälkeen kaikki talletetut katosivat!

   Vastaa
 7. Hani says:

  23/10/16 @ 19:05 

  Ensimmäistä kertaa nyt VIHDOIN mukana kirjamessuilla kun aiempina vuosina ollut aina joku este. Kiitos vinkeistä ovat todellakin tarpeen tälle ensikertalaiselle. 🙂

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   23/10/16 @ 19:14 

   Hani, olet mukana arvonnassa! Mahtavaa että pääset tänä vuonna messuilemaan. Kannattaa laittaa hyvät kengät jalkaan ?

   Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   24/10/16 @ 11:06 

   Onneksi olkoon Hani! Kone arpoi nimesi ja voitit lipun Kirjamessuille. Lähetä postiosoitteesi yhteystietolomakkeen kautta, niin laitan lipun postiin tänään. Pidä hauskaa messuilla ja tule vetämään hihasta ja juttelemaan, jos törmäät minuun 🙂

   Vastaa
 8. Marika says:

  23/10/16 @ 22:17 

  Vuosittain olen käynyt messuilla ja nyt saan ensimmäistä kertaa sisareni mukaan. Eniten odotan lasten kirjojen uutuuksia ja erityisesti sitä onko Mimmi lehmästä ilmestynyt uusia kirjoja.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   23/10/16 @ 23:09 

   Marika, olet mukana arvonnassa! Kivaa, että saat tällä kertaa siskosi seuraksi. Ohjelmassa näytti olevan paljon kiinnostavia lastenkirjauutuuksia.

   Vastaa
 9. Ulla says:

  24/10/16 @ 09:12 

  Minut voi hylätä, sillä sain lipun.

  Vastaa
  • Kirjaluotsi says:

   24/10/16 @ 09:27 

   Kiitos Ulla, että ilmoitit. Mukavia messuja!

   Vastaa