Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Lapinvuokko
Tuntuuko koskaan työpäivän jälkeen lapinvuokolta?
Se on puutunut puolivarpu.
Umpeenkasvun uhkaama,
ilmastonmuutoksen rasittama,
mattomainen ja matala.
Monilla tunturin kasveilla on
kokoonsa nähden komea kukinto.
Kasvukausi on siellä lyhyt,
siksi puusilmäisimmänkin pölyttäjän
on löydettävä ajallaan perille,
ja pöristeltävä oikeissa paikoissa.Lapinvuokon kukka
on kaksieuroista suurempi,
ja se loistaa paljakalla
valkoisena kuin leikkaussalivalo
kahdeksan terälehtensä koko teholla.
Lehdet ovat
tammenlehvämäisiä,
kiiltäviä ja itsevarmoja.
Lapinvuokko on tosi-Lapin laji.Mikään vuokko lapinvuokko ei kyllä ole,
sen kummemmin kuin sinäkään.
Se on puutunut puolivarpu.– Heli Laaksonen: Jatkos
Runoilija Heli Laaksonen opiskeli muutama vuosi sitten luonto- ja ympäristöneuvojaksi ja opiskelujen innoittamana alkoi kirjoittaa ja kuvittaa pieniä luontoesitelmiä. Niistä syntyi ensin vuonna 2022 ”kaunotietoluontokirja” Luonnos, joka sai hyvän vastaanoton. Nyt se on saanut jatkoa ytimekkäästi nimetystä kirjasta Jatkos. En ole Luonnosta lukenut, mutta kuten Laaksonen kirjan sisätakakannessa lohduttaa: Sil ei ol väli, misä järjestykses luonnoksi taik jatkoksi luvet. Ei mun elämäs ol muutonka mittä järjestyst ja tolkku – ja harvo luannossaka asiat mittä jonos o! Eli ei muuta kuin kimppuun. Nämä luontotarinat eivät muuten ole Laaksosen omal rakkal lounasel murtteel, vaan kirjakielellä – pientä murteellista maustetta lukuun ottamatta. Eivätkä ne ole varsinaisesti runojakaan, vaikka ne on aseteltu säemuotoon. Ne ovat lyhyitä, kielellisesti oivaltavia ja yllätyksellisiä tietopaketteja erilaisista Suomen luontoon liittyvistä ilmiöistä, eliöistä ja kasveista. Eli Laaksosen nokkelin sanoin: Sanoja ja lajeja, joiden soisi jatkuvan – luonnos ja jatkos.
Kirjan lajikirjo vaihtelee karhukaisista poroihin ja lillukan varsista Suomen vanhimpaan mäntyyn. Kielellistä nokkeluutta ja hurmaavia assosiaatioita riittää niin porkka- ja perunasta kuin silkasta pölystä. Kirjan lopussa on vaikuttava monisivuinen lähdeluettelo eli ihan täyttä faktaa nämä lukijalle mukavasti tiivistetyt ja viihteelliset tietopaketit ovat. Suurin osa esitellyistä lajeista on kotoperäisiä, mutta löytyy joukosta myös esimerkiksi banaani, joka lipuu rahtilaivassa Tyynellä valtamerellä kohti lähikaupan hevi-vastaavaa. Itselleni uusi kotoinen tuttavuus oli muurahaisleijona, joka oli nimenä tuttu lähinnä Muumi-kirjoista, mutta joka siis ihka oikeasti kaivelee kuoppia rantahiekkaan ja vaanii siellä muurahaisia. Kovin suuresta leijonasta ei ole kyse, vaan myrmeleon formicarius on siis muurahaiskorennon toukka.
Tämä hurmaava teos tulee löytymään erään läheiseni joulupaketista. Jatkos sopii mainiosti kenelle tahansa luonnosta ja kekseliäästä kielestä pitävälle. Se on oivallinen lahja myös sellaiselle, joka ei syystä tai toisesta jaksa esimerkiksi lukea pitkiä romaaneja. Näitä pienoisesitelmiä voi lukea pienissä paloissa eikä kronologiallakaan ole väliä. Kirjan sisälmysluettelosta [sic] voi etsiä vaikka lempieläimensä tai -kasvinsa ja lukea juuri siitä. Laaksosen itse piirtämät kuvitukset ovat myös niin ihastuttavia, että mietin, että ne voisivat toimia vaikka kortteina tai kalenterina. Ilokseni huomasin, että edellisestä luontokirjasta Luonnos onkin ilmestynyt seinäkalenteri ensi vuodelle, joten sekin taitaa päätyä lahjapakettiin. * Sen voi ostaa vaikka täältä.
Heli Laaksonen:
Jatkos. Toisenlaisia esitelmiä
Otava 2024
Tekijän kuvittama
* Osta kirja Finlandia Kirjasta
Muissa blogeissa:
Sheferijm – Ajatuksia kirjoista
Tuijata. Kulttuuripohdintoja
Arctic Cloudberry
Devoid of any greater magic,
the cloudberry has the power to make people lie.Unique to the northernmost latitudes,
this precious, golden yellow sweetmeat,
highly desired both at home and abroad,
is well worth the deception.Never reveal the location of your cloudberry swamp,
not even to your own little sister.
And always understate the yield
– unless it is low,
in which case, exaggerate.– Heli Laaksonen: The Nature of Finnish Nature
Tutustuin myös Luonnoksen ja Jatkoksen ulkomaanserkkuun eli englanninkieliseen kirjaan The Nature of Finnish Nature. Sinne on poimittu parhaita paloja molemmista suomenkielisistä kirjoista, erityisesti vierasmaalaisia kiinnostavista kulmista. Tämä on käännöskirja eli Laaksonen ei ole kirjoittanut näitä itse suoraan englanniksi, vaan alkuperäistekstit on kääntänyt Richard Clarke ja Riikka Palonen. Ilmeisesti suomenkielisiä tekstejä on myös jonkin verran tiivistetty ja muokattu erityisesti vierasmaalaisen näkökulmasta luettaviksi. Kirjaan on valikoitunut niitä tyypillisimmin Suomeen liitettyjä lajeja ja ilmiöitä, kuten poro, karhu, saimaannorppa, mustikka, hilla ja revontulet. Itselleni uusi kotoperäinen löytö oli bay willow false click beetle eli halavasepikkä – kovakuoriaislaji, joka elää vain Suomessa ja lähinnä Vantaan Mätäojalla! Luonto on kyllä ihmeellinen.
Käännöksen vuoksi näissä tarinoissa ei aivan näy se Laaksoselle ominainen sanataituruus, se on niin vahvasti suomen kieleen linkittyvää. Mutta hauskoja faktoja ja mielleyhtymiä löytyy näistäkin tarinoista – kuten se, että Suomen varastetuin liikennemerkki on hirvivaroitus. Tässä kirjassa oma suosikkini on pygmy shrew eli kääpiöpäästäinen. Opimme poikani kanssa päästäisen englanninkielisen nimen joskus jostain Attenborough-dokumentista ja ihastuimme siihen ikihyviksi. Suomenkielinen nimi näyttää varmasti eksoottiselta suomea osaamattomalle – niin paljon pisteitä! On muuten kiva yksityiskohta, että lajien nimet ovat tässä kirjassa sekä englanniksi, latinaksi että suomeksi. Tämän kirjan annan sopivan tilaisuuden tullen lahjaksi jollekin ulkomaiselle ystävälle. Toivottavasti näitä on myynnissä lentokentillä ja Lapin lomakohteissa. Etenkin luontoretkeilyn perässä Suomeen tulevat turistit ovat oivallinen kohderyhmä tälle kirjalle.
Heli Laaksonen:
The Nature of Finnish Nature
Otava 2024
Tekijän kuvittama
* Osta kirja Finlandia Kirjasta
Muissa blogeissa:
Jotakin syötäväksi kelvotonta
Tuijata. Kulttuuripohdintoja
Heli Laaksonen Jatkos kaunotietoluontokirja kotoperäiset lajit Luonnos luontoesitelmät The Nature of Finnish Nature