menu Menu
Hannu Mäkelä: Voimalla seitsemän pöllön
Lastenkirjat, Mäkelä Hannu, Suomi, Tammi, Warsta Elina 26/12/2017 0 kommenttia
Ian McEwan: Sweet Tooth Edellinen Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan Suomi Seuraava

Olisi luullut että Isopöllö ryhtyisi nyt rauhoittelemaan pöllölaumaansa ja ottamaan sitä hitaasti valtaansa, mutta se itse oli aivan liian kiihdyksissään kyetäkseen sellaiseen. Nopeasti ja katkonaisin sanoin se selosti tapahtunutta. Puheessa vilahtivat sanat kumous, valtaus ja sota.

Isopöllön päässä irtosi jokin ratas, sillä sotaa seurasi s-sanojen ryöppy: sote, sombrero, sosiaalinen, sopuli, soidin, sorto ja kauniiksi lopuksi jopa sostenuto.

Sostenuto on muuten musiikkitermi ja tarkoittaa erittäin hitaasti ja pidätellen soitettua kohtaa. Siis sellaista, mihin Isopöllö ei puheessaan mitenkään kyennyt.

Poikani on pitänyt kovasti pöllöistä ja esimerkiksi Matt Sewellin ihanin piirroskuvin eri pöllölajeja esittelevä kirja Pöllöt on luettu läpi moneen kertaan. Niinpä ajattelin pojan innostuvan Hannu Mäkelän kirjoittamasta ja Elina Warstan hurmaavasti kuvittamasta lastenkirjasta Voimalla seitsemän pöllön. Ilmeisesti pöllövaihe on ohi, sillä en millään saanut ujutettua tätä kirjaa iltasaduksi. Päädyin siis lukemaan kirjan ihan itsekseni. Harmi, etten saa pojan aina niin osuvia kommentteja tähän mukaan, joudutte nyt tyytymään aikuisen tylsään arvioon.

Minulle Hannu Mäkelä on tuttu Herra Huu -kirjoistaan, joita meilläkin lapsena luettiin. Ja tietysti kuunneltiin M. A. Nummisen Herra Huuta, joka on aikamoinen retroklassikko. Klassikoihin viittaa myös Mäkelän uusin lastenkirja Voimalla seitsemän pöllön, jonka lopusta löytyy myös ote pöllöjen kansalliseepoksesta Pönttö-Kalevalasta. Kirjan nimi viittaa tietysti Aleksis Kiveen ja löytyy seitsemän pöllön joukosta myös Kivipöllö, joka on tietysti runoilija. Taiteilijasielu on myös Kaleva, Pariisissa syntynyt baskeria käyttävä pöllö, joka muistuttaa Pönttö-Kalevalan Vähämöistä. Muut Suurkorven pöllöt ovat kateudesta vihreä Jadepöllö, eksoottisia keitoksia juhliinsa kokkaileva Kookos, täysin vailla sosiaalisia taitoja oleva Puupöllö, yöhoitajana toimiva Valkopöllö sekä tietysti suurin ja omasta mielestään muutenkin mahtavin Isopöllö eli huuhkaja. Tapahtumat käynnistyvät kun yksinäinen Isopöllö päättää kaikessa mahtavuudessaan julistautua Suurkorven hallitsijaksi ja alistaa muut pöllöt alamaisikseen.

Ah pöllöt, nuo viisaat linnut ja sittenkin taas niin pöllöt. Melkoista pöllöilyä seuraa, kun Isopöllö kutsuu pöllöklaanin koolle ja keplottelee itsensä surkuhupaisassa äänestyksessä Suurkorven, sittemmin Isopölölän valtakunnan johtajaksi. Kauaa hän ei valta-asemastaan ehdi nauttia, kun metsän ja erityisesti Isopöllön rauha järkkyy. Oman kotimetsänsä tuhoa pakeneva harakkaparvi majoittuu pöllöjen maille. Isopöllön järkytykseksi harakoilla ei edes ole johtajaa ja he höpöttävät jotain tasa-arvosta. Isopöllön mieliksi he valitsevat kuitenkin edustajakseen viehättävän Emman. Isopöllö tekee strategian häätääkseen tunkeilijat ja kutsuu alamaisensa taas koolle. Harakat kuitenkin uteliaina lintuina pelmahtavat paikalle ja vähitellen vastarinta sulaa valssin pyörteissä. Sopu sijaa antaa ja yhteiselokin onnistuu, kun harakat pitävät metsää hallussaan päivisin ja pöllöt öisin. Pientä romanssiakin viritellään.

Kirjassa on ihan hauskaa pöllömäistä sanailua, tosin vähän jäi tunne, että moni nokkeluus on suunnattu aikuiselle ja saattaa lapselta jäädä ymmärtämättä. Esimerkkinä tuo valitsemani lainauksen sote. Myös monissa lastenelokuvissa tuntuu olevan sama trendi pudotella dialogiin juttuja, jotka avautuvat parhaiten aikuisyleisölle. Tietysti on mukavaa, että aikuisetkin viihtyvät lastenkulttuurin parissa. Tämäkin kirja on oiva osoitus siitä, miten sama teksti voi toimia monella tasolla ja tarjota erilaisia asioita eri-ikäisille lukijoille. Elina Warstan suloiset pöllökuvat ovat varmasti kaikkien mieleen.

Hannu Mäkelä: Voimalla seitsemän pöllön
Kuvittanut Elina Warsta
Tammi 2017
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Book the way!
Luetaanko tämä

Elina Warsta Hannu Mäkelä lastenkirja pöllöt Tammi tasa-arvo Voimalla seitsemän pöllön


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up