menu Menu
Guadalupe Nettel: La hija única
Editorial Anagrama, Meksiko, Nettel Guadalupe, Ulkomainen kaunokirjallisuus 08/08/2023 0 kommenttia
Ann Patchett: Tom Lake Edellinen Fríða Ísberg: Merkintä Seuraava

Esa tendencia que tenemos las hijas a ver en los errores de nuestras madres el origen de todos nuestros problemas, y esa tendencia que tienen las madres a considerar nuestros defectos como la prueba de un posible fracaso. Para evitar los conflictos, he optado en los últimos años por no revelar del todo lo que pienso, por ocultar mis filias y mis fobias, volverme lo más opaca posible para esquivar el filo de sus comentarios, pero jamás se me habría ocurrido prescindir de ella.

Guadalupe Nettel: La hija única

Guadalupe Nettel on palkittu meksikolainen kirjailija, jonka neljäs ja tuorein romaani La hija única on kiehtova tutkielma äitiydestä ja äidillisyydestä monissa eri muodoissa. Suomeksi romaania ei valitettavasti ole käännetty, mutta englanninkielinen käännös Still Born (engl. Rosalind Harvey) oli vuoden 2023 International Booker -palkinnon lyhytlistalla. Kuuntelin romaanin espanjankielisen äänikirjaversion, jonka lukee kirjailija Nettel itse. Selkeästi luettua kerrontaa oli miellyttävä kuunnella ja tätä tiivistä romaania voikin hyvin suositella espanjankielen taitojen verestämiseen.

Romaanin keskiössä on kolme naista: kertoja Laura, hänen ystävänsä Alina sekä Lauran naapuri Doris. Aluksi Laura ja Alina ovat yhtä mieltä siitä, etteivät halua koskaan lapsia elämäänsä. Laura on niin tosissaan, että hankkii jopa sterilisaation. Laura työskentelee gradunsa parissa ja matkustelee paljon tutkimuksensa kannalta tärkeisiin kohteisiin. Kun hän viimein asettuu Meksiko Cityyn, hänen ystävänsä Alina haluaakin epätoivoisesti tulla raskaaksi. Kun hartaasti odotettu raskaus vihdoin tapahtuu, se ei olekaan sellainen kuin Alina oli kuvitellut. Kun Alinan raskaus on kahdeksannella kuulla, hänelle kerrotaan, että sikiön aivot eivät kehity ja että vauva tulee kuolemaan heti synnyttyään. Raskauden viimeinen kuukausi on tuskainen, kun Alina ja hänen puolisonsa jättävät jäähyväisiä syntymättömälle lapselleen. Uudenlainen tuska alkaa, kun tyttövauva jääkin eloon, mutta vakavasti kehitysvammaisena.

Samaan aikaan Laura tutustuu naapurissa asuvaan yksinhuoltajaäitiin Dorisiin, joka on syvästi masentunut, ja hänen pieneen poikaansa Nicoon, jolla on käytösongelmia. Vaikka Laura vannoi, ettei halua lapsia elämäänsä, jonkinlainen äidinvaisto ohjaa häntä huolehtimaan naapurinpojasta ja kiinnostumaan parvekkeelle ilmestyneen kyyhkysen pesimäpuuhista. Myös suhde omaan äitiin saa uusia ulottuvuuksia, kun Laura törmää yllättäen äitiinsä naisten tukijärjestön tiloissa. Romaanin naisten toisiinsa kietoutuvien tarinoiden taustalla pauhaa maa, joka kärsii voimakkaasta epätasa-arvosta ja erityisesti naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

La hija única on huomattavan hallittu teos, joka käsittelee haastavia aiheita äitiyden mahdollisuudesta syvästi vammaisen lapsen äitinä olemiseen ja väkivallan perinnöstä ja sen vaikutuksesta seuraaviin sukupolviin. Guadalupe Nettelin kerronta on tarkan havainnoivaa, välillä ravisuttavaa ja usein myös hellää. Hän lähestyy kirjansa vaikeita teemoja kunnioitettavalla pidättyväisyydellä. Hänen kielensä on hillityn toteavaa kohdissa, joissa heikommat kirjoittajat saattaisivat sortua melodraamaan, mutta mikä tässä vain lisää tarinan intensiteettiä ja emotionaalista vaikutusta. Näennäisen yksinkertaisella tavalla kirjoitettu La hija única on syvällinen ja viisaudella täytetty romaani äitiydestä ja kaikista niistä iloista, suruista, epäilyistä, epävarmuuksista ja jopa syyllisyydentunteista, jotka siihen kuuluvat.

Guadalupe Nettel: 
La hija única
Editorial Anagrama Audio 2020
Äänikirjan lukija: Guadalupe Nettel

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja äitiys Guadalupe Nettel kehitysvamma La hija única Meksiko raskaus yksinhuoltaja ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up