menu Menu
Graham Norton: Home Stretch
Hodder & Stoughton, Iso-Britannia, Norton Graham, Ulkomainen kaunokirjallisuus 31/12/2020 0 kommenttia
Louise Glück: Uskollinen ja hyveellinen yö Edellinen Lucia Berlin: Kotiinpaluu Seuraava

No one understood. How could they? Even Ellen struggled with it. She knew that this drama wasn’t about her and yet she could feel her life slipping away, all her assumptions about who she was and what people thought of her upended through no fault of her own. She accepted she had no right to ask for sympathy. She had been at the funerals and seen what real grief looked like, but just because others had lost more than her didn’t mean that she had not lost anything, either. At school she had sometimes bristled at the injustice of her status, constantly outshone by girls who were prettier, smarter, or better at sports than her, but the harsh spotlight that the crash had shone on her and her family was much, much worse. The attention made her feel almost physically sick as she walked around the town. After work she had taken to hiding at the back of the town library leafing through the big photography books, taking solace in images of people with lives that looked harder than her own.

Graham Norton: Home Stretch

Graham Norton on irlantilainen koomikko ja näyttelijä, joka tunnetaan parhaiten suositusta keskusteluohjelmastaan The Graham Norton Show. Nykyään myös YLE on ottanut sarjan ohjelmistoonsa, mutta meillä tätä mainiota sarjaa on seurattu jo pitkään BBC Brit -kanavalta. Olen ollut tietoinen, että Norton on kirjoittanut myös romaaneja, mutten ole aiemmin ottanut niistä selvää. Ennen joulua The Graham Norton Showssa vieraili toinen BBC:n suosittu kasvo, Pointless-visailun tuomari Richard Osman, kertomassa esikoisromaanistaan The Thursday Murder Club. Sitä jo aiemmin hehkutin blogissa ja nyt vuoroon pääsee Nortonin uusin romaani Home Stretch, jonka kuuntelin äänikirjana Nortonin itsensä lukemana. Osman valitteli ohjelmassa, että Nortonin kirja oli aina hänen edellään myyntitilastoissa, mutta nyt hän on saanut komean revanssin. Osmanin kirja oli nimittäin Britannian joulumyynnin ykkönen. Ainakin molemmat miehet ovat osoittaneet olevansa melkoisia multitalentteja.

Home Stretch alkaa vuodesta 1987. Pienessä irlantilaiskylässä valmistaudutaan nuoren parin häihin. Häiden aattona hääpari ystävineen viettää huoletonta päivää rannalla, kunnes kotiin palatessa kaikkien elämä saa dramaattisen käänteen. Nuoret ajavat kolarin ja kolme kuudesta saa surmansa, mukaan lukien morsian ja sulhanen. Autoa ajanut Connor Hayes on fyysisesti kunnossa, mutta joutuu kantamaan loppuelämänsä syyllisyyttä ja perheelleen aiheuttamaa häpeää. Romaani seuraa erityisesti Connoria ja tämän siskoa Elleniä, kun he kamppailevat tragedian varjossa. Connorille elämä Mullinmoren pienessä yhteisössä käy niin tukalaksi, että hän muuttaa ensin Liverpooliin rakennushommiin ja katoaa sieltä pian Lontooseen kertomatta perheelleen mitään. Lopulta hän päätyy elämään New Yorkissa aivan toisenlaista elämää kuin hän kotona Irlannissa olisi pystynyt elämään. Tragediassa on nimittäin hänen kannaltaan yksi hyvä puoli: nyt hän voi tulla vapaasti kaapista ulos ja elää juuri sellaisena kuin on. Koti-ikävä ja salaisuuksien paino kuitenkin seuraavat häntä vuosikymmenestä toiseen.

Kotona Irlannissa Connorin sisko Ellen yrittää jatkaa elämäänsä huolimatta stigmasta, joka perheen ylle on langennut. Perheen omistama pubi kärsii asiakaskadosta, mutta mikään ei tunnu niin pahalta kuin se, ettei Connorista kuulu mitään. Vanhemmat surevat maailmalle kadonnutta poikaansa ja odottavat joka hetki hänen astuvan pubin ovesta sisään. Ellenin tilanne kohenee, kun autokolarista selvinnyt Martin osoittaa kiinnostusta häntä kohtaan. Komea ja suosittu Martin on kylän lääkärin poika, mitä hän tahtoo lähes paarialuokkaan vaipuneesta Ellenistä? Ellen ja Martin avioituvat ja saavat lapsia, mutta liitossa ei ole kaikki kohdallaan. Ellen – ja lukija – saa vielä haukkoa henkeään, kun salaisuudet alkavat lopulta paljastua.

Home Stretch käsittelee kiinnostavasti irlantilaisen yhteiskunnan tiukkaa asenneilmastoa seksuaalivähemmistöjä kohtaan ja asenteiden ja lainsäädännön liberalisoitumista viime vuosikymmeninä. Tästä romaanista tuli vahvasti mieleen John Boynen romaani The Heart’s Invisible Furies, joka käsittelee samoja teemoja ja niin ikään liikkuu sekä Irlannissa että Yhdysvalloissa. Molemmat romaanit myös käsittelevät salaisuuksien ja valheiden tuhovoimaa sekä surua ja menetystä. Nortonin romaanissa on paljon henkilöitä ja juonenkäänteitä, mutta se on silti mielestäni hallitumpi kokonaisuus kuin Boynen moneen suuntaan rönsyilevä tiiliskivi.

Norton lukee kirjansa ihanalla irlantilaisaksentilla ilmeikkäästi, mutta vähän hätäisesti ja joskus turhan koomisesti. Sallittakoon se kuitenkin hänelle, kun on omista henkilöhahmoista kyse. Nortonilla on luonnostaan nopea puherytmi eikä tätä äänikirjaa tarvinnut yhtään nopeuttaa. Ensimmäistä kertaa törmäsin äänikirjassa myös erikoiseen efektiin. Puhelinkeskusteluissa ”toisen puhujan” ääntä oli muutettu niin, että se kuulosti tulevan jostain kaukaa rahisevan linjan läpi. Minusta aika turha efekti, olisi puhelusta muutenkin ymmärtänyt kuka on äänessä. Mitään muita ääniefektejä ei ole käytetty, joten aika erikoista kikkailua parin puhelun vuoksi. Vetävää ja emotionaalista tarinaa oli kuitenkin ilo kuunnella kikkailuista huolimatta. Nortonilla on selvästi tarinankertojan lahja ja varmasti tulen lukemaan häneltä vielä muutakin.

Graham Norton:
Home Stretch
Hodder & Stoughton 2020
Äänikirjan lukija: Graham Norton
Kuunneltu Audiblesta

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Graham Norton Home Stretch homoseksuaalisuus Irlanti kasvutarina onnettomuudet perhesalaisuudet seksuaalivähemmistöt suru


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up