menu Menu
Emma Donoghue: The Pull of the Stars
Donoghue Emma, Irlanti, Kanada, Picador, Ulkomainen kaunokirjallisuus 13/12/2020 0 kommenttia
Paola Pigani: Nokkosia ja ihmisiä Edellinen Alka Joshi: The Henna Artist Seuraava

Doctor Lynn peered into the abdominal cavity, which was pulpy with dark juice. She dictated: Liver swollen, signs of internal bleedingKidney inflamed and oozing. Colon ulcerated. 

I followed her scalpel with my own, taking samples. 

She murmured, We could always blame the stars.

I beg your pardon, Doctor?

That’s what influenza means: influenza delle stelle–the influence of the stars. Medieval Italians thought the illness proved the heavens were governing their fates, that people were quite literally star-crossed.

I pictured that: the celestial bodies trying to fly us like upside-down kites. Or perhaps just yanking on us for their obscure amusement.

Doctor Lynn freed Ita Noonan’s small intestine with her scissors, and lifted it in the way of a snake charmer. Now, autopsy comes from the Greek word meaning to see with one’s own eyes. You and I are lucky, Nurse Power.

I frowned. Lucky? To be alive and well, you mean? 

To be here, in the middle of this. We’ll never learn more or faster.

Emma Donoghue: The Pull of the Stars

Emma Donoghuen historiallinen romaani The Pull of the Stars osuu tähän hetkeen pelottavan hyvin. Vuoden 1918 espanjantautiepidemiaa käsittelevä romaani tuntuu paikoin siltä kuin lukisi päivän uutisia: päivitellään maskittomia ja yleisötilaisuuksiin osallistuvia, kehotetaan pesemään käsiä ja yskimään hihaan ja suositellaan kahden viikon karanteenia. Kirjailija kertoo jälkisanoissa, että romaani oli jo pitkällä ennen koronaepidemian puhkeamista ja teeman noustessa ajankohtaiseksi kustantaja kiirehti romaanin viimeistelyä. Voiko sitä onnenkantamoiseksi sanoa, että tällainen aihe on ennakoivasti sattunut kiinnostamaan. Samoin kävi Finlandia-voittaja Anni Kytömäelle, joka yhtenä romaaninsa Margarita teemoista käsittelee polioepidemiaa.

The Pull of the Stars sijoittuu Dubliniin vuonna 1918. Ensimmäisen maailmansodan ravistelema Eurooppa kärsii myös mystisestä flunssaepidemiasta, joka tuntuu kaatavan kansaa rajummin kuin itse sota. Romaanin päähenkilö on sairaanhoitaja Julia Power, joka painaa pitkää päivää osastolla, jonne flunssaan sairastuneet odottavat äidit on viety karanteeniin. Kotona taas odottaa veli, joka ei ole puhunut palattuaan sodasta. Henkilöstöpulan vuoksi Julia joutuu ottamaan suurempaa vastuuta osastostaan. Hän on kyllä huippupätevä työssään, mutta apukädet eivät olisi pahitteeksi. Ainoa tarjolla oleva on vapaaehtoinen Bridie Sweeney, jonka innokkuus ja pelottomuus tarttua toimeen paikkaavat ilmeistä koulutuksen puutetta. Julia huomaa pian kiintyvänsä Bridieen, jonka elämäniloa ei tunnu himmentävän edes vaikeat kasvuvuodet nunnien ylläpitämässä orpokodissa. Naisten välille syntyy luja side, kun he vaikeissa olosuhteissa yrittävät auttaa naisia, jotka kamppailevat omasta ja lastensa hengestä.

Julian ja Bridien rinnalle Donoghue nostaa todellisen historian henkilön, lääkäri Kathleen Lynnin. Lynn oli suffragetti, nationalisti ja poliittinen aktivisti, jonka taistelu sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta vei myös vankilaan. Hän oli myös ensimmäisiä naislääkäreitä Irlannissa ja muiden naisaktivistien kanssa perusti Dubliniin lastensairaalan, jossa hoidettiin erityisesti vähäosaisten lapsia. Kirjassa Lynn kuvataan yhtä lailla pelkoa ja kunnioitusta herättävänä kiihkeänä ammattilaisena, joka tarjoaa sairaanhoitaja Powerille paljon uutta ajateltavaa niin ammatillisesti kuin naisesikuvana. Julia päätyy myös harhauttamaan Lynnia pidättämään tulleita poliiseja, muuten pätevän naislääkärin tilalle tulee taas joku vanhakantainen ukko, joka määrää flunssaoireisille synnyttäjille kuumaa viskiä.

Suurin osa romaanin tapahtumista sijoittuu yhteen sairaalahuoneeseen, jonka seinien sisällä käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Neljä influenssaan sairastunutta synnyttäjää pitävät Julian, Bridien ja lääkäri Lynnin kiireisenä. Yksi on 17-vuotias ensisynnyttäjä, jonka mustelmat saavat epäilemään kotiolojen ankaruutta. Toisella tavalla ankaraa on naisella, joka odottaa jo kolmattatoista lastaan, ja on nyt heikkona ja hourailevana kovassa kuumeessa. Parin päivän aikana koetaan paljon draamaa, kohdataan kuolemaa ja synnytetään uutta elämää epävarmaan maailmaan. Donoghue kuvaa synnytyksiä hyvin graafisesti, joten herkempiä saattaa hirvittää. Osaston tapahtumia on kuitenkin hypnoottista seurata Julian silmin. Lukija tuntee olevansa keskellä tapahtumia ja saa jännittää sekä potilaiden että kiperiin tilanteisiin joutuvan Julian puolesta. Julia on empaattinen ja oma-aloitteinen hoitaja, joka löytää tapoja auttaa potilaitaan silloinkin kun mitään ei tunnu olevan enää tehtävissä. Sen lisäksi, että tuona aikana synnyttäminen itsessään on ollut usein hengenvaarallista puuhaa, uusi virus tuntuu valikoivan uhrejaan sattumanvaraisesti. Joillakin, kuten Julialla itsellään, tauti meni ohi lievin oirein, joillekin se on paljon kohtalokkaampi. Syytä tähän ei tiedetä, kuten ei covid-viruksenkaan kohdalla.

Äänikirjana The Pull of the Stars toimii niin hyvin, että sen kuuntelua on mahdotonta keskeyttää. Illalla kuunneltuna se tuli helposti myös uniin, onhan virusepidemia myös tätä päivää. Hurjaa ajatella, että sata vuotta sitten on kamppailtu vastaavanlaista uhkaa vastaan ja lähes samoilla keinoilla. Draamaa tässä romaanissa riittää, loppua kohden ehkä vähän liikaakin. Vähempikin olisi riittänyt tekemään vaikutuksen. Donoghue on keikkunut luettavien listallani jo jonkin aikaa, mutta tätä ennen ei ole tullut tartuttua yhteenkään hänen romaaniinsa. Tunnetuin hän on romaanistaan Huone (Tammi 2012), joka on toistaiseksi myös ainoa häneltä suomennettu teos. Kirjasta on tehty myös elokuva, jonka Donoghue on itse käsikirjoittanut. Huoneen lisäksi minua kiinnostaa viime vuonna julkaistu Akin, jossa vanha mies ja nuori poika setvivät sukunsa sotasalaisuuksia Ranskan Rivieralla, sekä syömälakossa olevasta pikkutytöstä vuoden 1859 Irlannissa kertova The Wonder (2016). On aina ilo löytää itselle uusi kirjailija, jolla riittää teoksia tutustuttavaksi. Donoghue on kolmentoista romaanin lisäksi julkaissut useita novellikokoelmia, näytelmiä, elokuvakäsikirjoituksia ja tietokirjoja.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 3 – Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti.

Emma Donoghue:
The Pull of the Stars
Picador 2020
Äänikirjan lukija: Emma Lowe
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

1918 äänikirja Emma Donoghue ensimmäinen maailmansota epidemia espanjantauti historiallinen romaani Irlanti synnytys The Pull of the Stars


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up