menu Menu
Elizabeth Taylor: The Soul of Kindness
Iso-Britannia, Taylor Elizabeth, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Virago Press 12/02/2023 2 kommenttia
Caleb Azumah Nelson: Open Water Edellinen Emily St. John Mandel: Sea of Tranquility Seuraava

He was one of the various men Flora invited to the house whenever Meg was expected. She eagerly waited to hear Meg’s reactions, when next they met alone – sometimes in Meg’s lunch hour when Flora was shopping. If she could get Meg settled, Flora had decided, she herself would be quite happy, but her friend thought she went about it in strange ways and wondered what, if anything at all, Flora knew about people. Her mother had encouraged only the prettiest view of human nature and no later aspects she may have come across seemed to have made an impression.

‘He is very nice,’ Meg agreed, when Flora had sung Patrick’s praises. ‘Very nice, and kind.’

‘I thought he was quite taken with you,’ Flora said, with one of her smiles. ‘He monopolized you all the evening.’

‘You are talking like Isabella Thorpe,’ Meg said. She felt her mouth stiffening with anger. ‘And I don’t like it,’ she added.

But no one was cross with Flora, Flora thought, and her smile widened and she laughed. She hadn’t the slightest idea of Meg’s meaning.

Elizabeth Taylor: The Soul of Kindness

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Elizabeth Taylor on mestari kuvaamaan ihmisten pieniä iloja ja suruja. Vuonna 1964 alun perin julkaistu The Soul of Kindness on malliesimerkki Taylorin hienovaraisesta ihmissuhdedraamasta. Muutaman löyhästi toisiinsa kytkeytyvän henkilön elämää ja mielenliikkeitä kuvaavan romaanin keskushenkilö on Flora, ystävällinen sielu, joka tukahduttaa ympärillään olevat huomaamattaan omalla ystävällisyydellään. Hän on karismaattinen ja valovoimainen nainen, jolle elämä hymyilee: on hyvä aviomies, kaunis koti, suloinen lapsi, uskollinen taloudenhoitaja ja paljon ystäviä. Hänellä on vain paha tapa puuttua muiden elämään ja hän on täysin sokea sille, mitä ihmiset oikeasti kaipaavat ja mitä hänen ystävälliset väliintulonsa aiheuttavat. Kuten eräs kirjan henkilö häntä osuvasti kuvaa: Although good as gold, she had inconvenient plans for other people’s pleasure, and ideas differing from her own she was not able to imagine. Flora näkee ja kuulee vain sen, mitä hän haluaa, ja muiden on suojeltava häntä jopa itseltään.

Seuraa esimerkkejä Floran “hyvistä teoista”. Hän patistaa leskeksi jääneen appiukkonsa ja tämän naisystävän menemään naimisiin ja muuttamaan yhteen, vaikka molemmat olivat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn ja kiintyneitä omiin koteihinsa. Hän myös yrittää parittaa yhteen ystäviään Megia ja Patrickia, eikä lainkaan suostu ymmärtämään, että Patrick on rakastunut miesystäväänsä Frankieen. Megin pikkuveli Kit palvoo Floraa ja tämän kannustuksesta tavoittelee uraa näyttelijänä, vaikka hänellä ei ole siihen minkäänlaisia lahjoja ja koekuvaukset päättyvät jatkuvasti pettymykseen. Äidilleen Flora kirjoittaa hääpäivänään kirjeen, jossa lukee: Olet ollut mitä parhain äiti. Ikään kuin äidin paikka tyttären elämässä olisi nyt ohi. Flora ehdottaa äidille seuraksi taloudenhoitajaa täyttämään tyttären paikkaa. Omaa taloudenhoitajaansa Flora pitää henkisessä kuristusotteessa: lintuja rakastava Mrs Lodge haluaisi muuttaa maalle, mutta Flora itkee, ettei mitenkään pärjää ilman rakasta taloudenhoitajaansa. Hän yrittää puolivillaisesti etsiä uutta, mutta korvaavaa ei tunnu millään löytyvän.

Flora on onnistunut kietomaan lähipiirinsä niin tiukasti pikkusormensa ympärille, että he viimeiseen asti suojelevat tätä totuudelta. Aviomieskin peittelee läheistä ystävyyttään naapurin naisen kanssa lähinnä siksi, ettei Floran täydellisen viattomat kasvot vain missään nimessä saisi ikäviä säröjä. Tarvitaan siis joku ulkopuolinen henkilö pakottamaan Flora peilin eteen. Taidemaalari Liz ei ole koskaan itse tavannut Floraa, mutta heillä on yhteisiä ystäviä ja hän on saanut tarpeekseen tavasta, jolla Flora heitä ohjailee. Kun yksi ystävistä ajautuu jo itsemurhan partaalle Floran päsmäröinnin seurauksena, Liz kokee asiakseen puuttua peliin. Taylorin satiirisen tyylin mukaisesti, viesti ei aivan taida mennä perille, vaan alkujärkytyksen jälkeen Flora jatkaa tuttuun tapaan. Ehkä pari pientä huoliryppyä taisi kuitenkin ilmestyä Floran täydellisille kasvoille. Iloryppyjä ainakin ilmestyi lukijan kasvoille tätä mainiota kirjaa lukiessa. Taylorin vaatimaton, ironinen tyyli viehättää yhä vain.

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 18 – Kirja on julkaistu alun perin kiinan, hindin, englannin, espanjan tai arabian kielellä (Maailman viisi puhutuinta kieltä).

Elizabeth Taylor:
The Soul of Kindness
Virago 2010
(alun perin julkaistu 1964)

BookBeatin 45 päivän maksuton kokeiluetu uusille käyttäjille!

Kirjaluotsin lukijana pääset kokeilemaan BookBeatin laajaa äänikirjavalikoimaa jopa 45 päivää maksutta. Kokeilujakson aikana saat käyttää BookBeatia 30 tuntia maksutta. Tutustu yli 900 000 e- ja äänikirjaan ja valitse suosikkisi. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa. Etu on voimassa kaikille uusille BookBeat-käyttäjille.

* Hyödynnä tarjous (KAMPANJAKOODI: kirjaluotsi)

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Elizabeth Taylor englanninkielinen helmet2023 helmethaaste ihmissuhteet ironia The Soul of Kindness


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

    1. Mainio kirja tämäkin. Tilasin tämän eri kannella ja harmitti kun sainkin tämän tylsän vanhan kannen. Olisin halunnut kerätä koko sarjan niillä hienoilla pastellinsävyisillä Sarah Maycockin kuvittamilla kansilla, joita Virago on Taylorin kirjoista julkaissut vuoden 2017 jälkeen. Reklamoin verkkokaupalle, mutta heidän mielestään verkkokaupassa oleva kirjan kuva on vain viitteellinen eikä sillä ole merkitystä tilausta tehdessä. Siis että tuotekuva saattaa olla eri kuin toimitettu tuote. Toki sisältö onkin kirjassa tärkeintä, mutta luulisi painetun kirjan kohdalla myös ulkoasulla olevan jotain merkitystä. Siitä kaupasta ei tarvitse toista kertaa tilata..

keyboard_arrow_up