menu Menu
Elizabeth McKenzie: The Dog of the North
Fourth Estate, Mckenzie Elizabeth, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 05/04/2023 0 kommenttia
Priscilla Morris: Black Butterflies Edellinen Satu Rämö: Rósa & Björk Seuraava

Now the pitcher came, along with our glasses rimmed with salt. Burt poured, and soon we were clinking the glasses together and saying cheers, with the camaraderie of soldiers on the eve of battle. The margarita was great. I was glad Burt had recognized the necessity of it. He’d also ordered nachos and guacamole as a starter and was digging into both with gusto.

Under the influence, Burt began to rhapsodize about my grandmother. “She’s a great lady, whatever you say at the end of the day,” he said. “A great lady. I’ve learned a lot from her. She’s one of the world’s great people,” he said, to my surprise.

“What do you like about her?”
“The woman is an original thinker. She has her own opinions and she doesn’t suffer fools. She’s not afraid to speak her mind. And she’s as strong as an ox, let me tell you. You should see her jump into the Dog.”

This demanded clarification.

“My van. Dog of the North. All I got at the end of the marriage.”
“Really, that’s all you got?”
“What can I say, the woman’s greedy. When she was greedy for me, I liked it.”

Elizabeth McKenzie: The Dog of the North

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Women’s Prizen pitkällä ehdokaslistalla osui vastaan Elizabeth McKenzien romaani The Dog of the North, joka kannen ensivilkaisulla ja esittelytekstin perusteella ei heti sytyttänyt. Sain kuvan, että kirja olisi romanttista viihdekirjallisuutta, jota vierastan, toisaalta viittaus mustaan huumoriin kiinnosti. Päätin siis kokeilla, kun kirja löytyi kätevästi lukuaikapalvelusta äänikirjana. Ja kyllä kannatti! Kirjan persoonalliset henkilöt yllättivät ja erikoinen tarina vei mennessään. Romaanin päähenkilö on Kaliforniassa asuva 35-vuotias Penny Rush, joka haaveilee tavallisesta elämästä, mutta tavallisuus tuntuu olevan hänen ja hänen lähipiirinsä ulottumattomissa. Keskellä suurta elämänmuutosta Penny yrittää hoitaa oman elämänsä lisäksi läheistensä asioita kuntoon, huonolla menestyksellä.

Pennyn äiti ja isäpuoli katosivat viisi vuotta sitten Australiassa, ja koska heitä ei ole löydetty, Penny ei saa surutyötään päätökseen. Hän on kuitenkin saanut päätökseen pari muuta roikkuvaa asiaa: avioliittonsa Shermanin kanssa ja tylsän työnsä hammaslääkärin vastaanotolla. Työtön, asunnoton ja vasta eronnut Penny matkustaa Santa Barbaraan auttamaan isovanhempiaan, jotka ovat eronneet toisistaan vuosia sitten. Isoisän nykyinen vaimo on kyllästynyt hoitamaan vanhempaa miestään ja vaatii Pennya hommaamaan isoisälle välittömästi paikan palvelutalosta. Ensin on kuitenkin vierailtava 82-vuotiaan isoäidin luona. Eläkkeellä oleva lastenlääkäri Pincer on ehkä menettänyt järkensä, mutta ei autoritaarisia tapojaan eikä epäluottamustaan ​​kaikkia kohtaan. Ruokapalvelun väki on valittanut, että Pincer uhkailee heitä jollain aseella. Isoäidin koti on kuin pyörremyrsky ja lattialta löytyy mm. lääkeruisku, jossa lukee poliorokote. Vielä mahdottomammaksi homma menee, kun siivousryhmä löytää pihavajasta ihmisen luurangon ja paikalle kutsutaan poliisi.

Pennyn ainoa tuki tässä hankalassa tilanteessa on isoäidin kirjanpitäjä Burt, joka ei itsekään ole aivan parhaassa elämäntilanteessa. Ystävällinen Burt tarjoaa Pennylle majapaikan luotaan, mutta käy ilmi, että Burt asuu toimistollaan makuupussissa. Toinen vaihtoehto yöpymiseen on Burtin pakettiauto, joka on nimeltään Dog of the North. Se on yhtä huonossa kunnossa ja kolhiintunut kuin Burt itse, jonka ainoa terveen näköinen kohta on minkkimäinen tupee, jota hän kuulemma käyttää vuorokuukausin veljensä kanssa. Penny ei tosin ole aivan varma tästä asiasta, sillä hänen on vaikea erottaa, mikä miehen puheissa on totta ja mikä silkkaa palturia. Burtin kertomus koirasta ainakin pitää paikkansa, kun Burtin veli Dale saapuu mukanaan pomeranian nimeltä Kweecoats. Dalella on kuitenkin hiuksia ihan omasta takaa.

The Dog of the North on varsin erikoinen ja viihdyttävä matka persoonallisten henkilöiden ja vielä persoonallisemman pakettiauton kyydissä. Romaanissa tapahtuu koko ajan jotain yllättävää, traagista tai täysin absurdia, mutta mikään juonipolku ei varsinaisesti etene tai ratkea. Yhdessä vaiheessa Penny lähtee isoisänsä kanssa Australiaan jäljittämään kadonneita vanhempiaan ja päätyy stalkkaamaan pariskuntaa, joka etäisesti muistuttaa äitiä ja isäpuolta. Hän potee myös epämääräistä lapsuuden traumaa, johon liittyy hänen biologinen isänsä Gaspard ja lastenlääkäri nimeltään Dr. Fountain-Goose. Isoäidin kaapissa olevat luurangot saavat jonkinlaista selitystä, mutta sekin mysteeri jää varsin avoimeksi. Penny on syöksykierteessä kohti todellista romahtamista ja lukija saa jännittää, miten hän selviää kaikesta hengissä. Pennyn elämässä tapahtuu niin paljon, että hänen on vaikea huomata sitä ihmistä, joka välittää hänestä juuri sellaisena kuin hän on. Kirjan loppua kohden toiveikkuus lisääntyy ja siihen toivoon on hyvä jäädä ja antaa Pennyn jatkaa matkaansa.

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 32 – Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet (kirjassa matkustetaan Australiaan).

Elizabeth McKenzie:
The Dog of the North
Fourth Estate 2023
Äänikirjan lukija: Katherine Littrell

BookBeatin 45 päivän maksuton kokeiluetu uusille käyttäjille!

Kirjaluotsin lukijana pääset kokeilemaan BookBeatin laajaa äänikirjavalikoimaa jopa 45 päivää maksutta. Kokeilujakson aikana saat käyttää BookBeatia 30 tuntia maksutta. Tutustu yli 900 000 e- ja äänikirjaan ja valitse suosikkisi. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa. Etu on voimassa kaikille uusille BookBeat-käyttäjille.

* Hyödynnä tarjous (KAMPANJAKOODI: kirjaluotsi)

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Australia elämänhallinta Elizabeth McKenzie englanninkielinen helmet2023 helmethaaste Kalifornia katoaminen musta huumori perhe The Dog of the North Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up