menu Menu
Will Schwalbe: Elämän mittainen lukupiiri
Basam Books, Käännöskirjallisuus, Schwalbe Will, Yhdysvallat 08/04/2015 0 kommenttia
Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina Edellinen Seuraava

Kirjaluotsin ensimmäiseksi käsiteltäväksi kirjaksi valikoitui sopivasti Will Schwalben Elämän mittainen lukupiiri, joka on tositapahtumiin perustuva romaani kirjailijan ja hänen äitinsä Mary Anne Schwalben yhteisestä ajasta kirjojen parissa. Äidin sairastuessa parantumattomaan haimasyöpään, poika ja äiti löytävät lohtua yhdessä jakamistaan lukukokemuksista ja perustavat kahdenkeskisen lukupiirin. Kirjojen kautta vaikeistakin asioista tulee helpommin käsiteltäviä, kuten kirjassa todetaan:

“Äiti ja minä olimme aina lähestyneet ja tutkineet hankalia asioita kirjojen kautta. Kirjat olivat myös tarjonneet meille puheenaiheita, kun olimme stressaantuneita tai huolissamme. Äidin diagnoosin jälkeisinä kuukausina olimme alkaneet puhua kirjoista yhä enemmän. Mutta Matka turvaan sai meidät ymmärtämään keskustelujemme luonteen – huomasimme tietämättämme perustaneemme harvinaislaatuisen lukupiirin, johon kuului vain kaksi jäsentä. Niin kuin monien muidenkin lukupiirien kohdalla käy, keskustelumme siirtyivät helposti kirjan henkilöiden elämästä omiimme.”

Elämän mittainen lukupiiri on ylistys kirjojen hyvää tekevälle voimalle ja samalla kunnianosoitus rohkealle ja pyyteettömälle hyväntekijälle, Mary Anne Schwalbelle, joka koko elämänsä ajan pyrkii kantamaan oman kortensa kekoon auttaakseen maailman hädänalaisia. Monilla katastrofialueilla vapaaehtoistyötä tehnyt Mary Anne käyttää vielä viimeisiä sairauden väsyttämiä elinkuukausiaan organisoidakseen kirjastohanketta Kabuliin. Mary Annesta piirtyy kuva aidosti välittävänä, läsnäolevana ja aktiivisena naisena, jolla oli poikkeuksellisen suuri sydän.

Äidin ja pojan lukupiirissä käsitellään monenlaisia kirjoja, lastenkirjoista klassikkoteoksiin, viihdettä ja tietokirjallisuutta unohtamatta. On hauskaa lukea heidän kokemuksiaan sellaisista kirjoista, jotka ovat koskettaneet itseänikin, mm. Khaled Hosseinin Leijapoika ja Tuhat loistavaa aurinkoa tai Geraldine Brooksin Kirjan kansa. Oma lukulista kasvoi myös monella tämän erityisen lukupiirin esiin nostamalla teoksella. Onneksi kirjan loppuun on kerätty kattava lista kirjassa mainituista teoksista.

Kirja on myös mielenkiintoinen kuvaus vakavan sairauden hoitoprosessista ja ihmisten kohtaamisesta surun keskellä. Kaunokirjallisuuden ohella Will lukee äitinsä lääkärin toiveesta myös kirjan Sairastamisen etiketti (The Etiquette of Illness, Susan P. Halpern, 2004). Kirjan opastamana hän alkaa kysyä äidiltään “Haluatko puhua voinnistasi?”, suoremman ja tungettelevamman “Miten voit?”-kysymyksen sijasta. Tämän pienen huomaavaisen sävyeron haluan itsekin jatkossa muistaa kohdatessani sairauden tai uupumuksen kanssa kamppailevia.

Vaikka kirjan lopussa häämöttääkin väistämätön kuolema ja sen jälkeinen suru ja kaipaus, kirja kertoo enemmän elämästä ja ilosta kuin sairaudesta ja kuolemasta. On myös aina virkistävää lukea kuvauksia toimivista perhesuhteista. Kaikki Schwalben suvun ihmiset vaikuttavat kirjan perusteella suvaitsevilta, aidosti välittäviltä, huumorintajuisilta ja aktiivisilta yhteisönsä auttajilta. Heihin oli ilo tutustua näin kirjan välityksellä.

“Hyvissä kirjoissa on se hieno puoli, että ne eivät pelkästään saa lukijaa katsomaan maailmaa eri tavalla, vaan myös näkemään ympärillään olevat ihmiset uusin silmin.”

Will Schwalbe: Elämän mittainen lukupiiriWill Schwalbe: Elämän mittainen lukupiiri
The End of Our Life Book Club, suom. Kirsi Ohrankämmen.
Basam Books 2014.

Basam Books elämäntaito hyvän tekeminen kirja kirjoista lukupiiri perhe sairaus tositapahtumiin perustuva will schwalbe Yhdysvallat


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up