menu Menu
Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste
Elämäkerta, Yleinen 27/01/2019 37 kommenttia
Muriel Spark: The Prime of Miss Jean Brodie | Klassikkohaaste 8 Edellinen Kate Atkinson: Transcription Seuraava

Täytän tänään 40 vuotta ja juhliakseni pyöreitä vuosia päätin julkaista blogini ensimmäisen oman lukuhaasteen. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän on muisteltavaa. Omaa elämäkertaa en sentään ole julkaisemassa. Yllätyin kuitenkin huomatessani, että viime aikoina mieliinpainuvimmat lukukokemukset ovat olleet juuri elämäkertoja, muistelmia tai muuten omaelämäkerrallisia aineksia sisältäviä kirjoja. Aikaisemmin en ole juurikaan elämäkerroista innostunut. Ehkä syynä ovat kirjakauppojen elämäkertahyllyt, joissa yleensä on rivissä pelkkiä miesten kasvoja, heistäkin suurin osa poliitikkoja, urheilijoita, muusikoita tai muita julkisuuden henkilöitä. Elämäkertakirjallisuuden alle mahtuu kuitenkin paljon muutakin ja juuri noita monenkirjavia ääniä haluan tällä haasteella lähteä tutkailemaan. Äänistä puheen ollen, elämäkerrat toimivat loistavasti myös äänikirjoina.

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste kestää vuoden. Haasteeseen voi lukea tai kuunnella äänikirjoina elämäkertoja, omaelämäkertoja, muistelmia tai vaikka omaelämäkerrallisia romaaneja, runoja, esseitä tai tietokirjoja. Matalan kynnyksen lukuhaasteeseen riittää yksikin vuoden aikana luettu elämäkertateos, mutta mitä useamman kirjan luet, sitä hauskemman tarinan saat aikaan haasteen loputtua. Haasteen lopuksi tarkoituksena on nimittäin luoda kuvitteellisen henkilön tiivis elämäntarina, joka on kollaasi kaikista haasteen aikana lukemistasi elämäkerroista. Poimi siis jokaisesta lukemastasi elämäkerrasta yksi kiinnostava asia kyseisen henkilön elämästä ja yritä yhdistää ne yhden fiktiivisen henkilön elämäntarinaksi. Saat vapaasti lisäillä tarinaan omiasi, kunhan siitä käy ilmi mitkä kohdat tarinassa ovat lukemistasi kirjoista. Voit rakentaa tarinaasi tietoisesti pala palalta matkan varrella tai voit valita summassa kiinnostavat asiat ja muodostaa niistä tarinan vasta lopuksi. Muista merkitä itsellesi ylös mikä fakta tai lainaus on mistäkin kirjasta. Haastekirjoista kootut elämäntarinat voi julkaista omassa blogissa haasteen päättyessä ja linkata koontipostaukseen, jonka julkaisen seuraavana syntymäpäivänäni 27.1.2020. Julkaisen tarkemmat ohjeet vielä lähempänä haasteen loppua.

En tiedä yhtään, miten tämä idea toimii, mutta toivottavasti uskallat heittäytyä mukaan kokeilemaan. Pääset mukaan haasteeseen ilmoittautumalla tämän postauksen kommenttikenttään. Osallistuaksesi haasteeseen sinulla ei tarvitse olla blogia, vaan voit julkaista haastekirjojen perusteella tehdyn tarinan suoraan koostepostauksen kommenteissa. Kirjabloggaajat voivat käyttää elämäkertajuttujen yhteydessä yllä olevaa haastekuvaa. Haasteen hashtag on #elämäkertakaikkiaan.

Odotan jo mielenkiinnolla miten värikkäitä elämäntarinoita saamme aikaan. Ja tietysti odotan inspiroivia ja viihdyttäviä lukuelämyksiä elämäkertojen parissa. Voi elämä, kerta kaikkiaan!


Haasteessa mukana:

Eniten minua kiinnostaa tie
Kartanon kruunaamaton lukija
Kirja hyllyssä
Kirjakaapin kummitus
Kirjan pauloissa
Kirjasähkökäyrä
Kirjojen keskellä
Kulttuuri kukoistaa
Mrs Karlsson lukee
Oksan hyllyltä
Pieni suuri piiri
Reader, why did I marry him?


Haasteeseen lukemani kirjat:

Kerään tähän listaa kirjoista, joita itse olen lukenut haasteeseen. Täydennän listaa sitä mukaa kun saan kirjoja luettua. Ehkä joku saa näistä inspiraatiota valitessaan luettavaa haasteeseen.

J. D. Vance: Hillbilly Elegy

Helen Macdonald: H is for Hawk

Maggie Nelson: Argonautit

Clemantine Wamariya & Elizabeth Weil: The Girl Who Smiled Beads: A Story of War and What Comes After

Stephen Fry: Moab Is My Washpot

Lisa Brennan-Jobs: Pikkusintti

Emma Kantanen: Nimi jolla kutsutaan öisin

Kim Thúy: Ru

Rebecca Stott: In the Days of Rain

Maggie Nelson: Sinelmiä

Akwaeke Emezi: Freshwater

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Ingrid & Joachim Wall: Kun sanat loppuvat: Kim Wallin tarina

Aeham Ahmad: The Pianist of Yarmouk

Lara Prior-Palmer: Rough Magic – Riding the World’s Wildest Horse Race

Adam Kay: This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor

Shaun Bythell: The Diary of a Bookseller

Carol Shields: Jane Austen

Elizabeth Montagu: Honourable Rebel

Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg: Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä

Édouard Louis: Ei enää Eddy

Meiju Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille

Antti Rönkä: Jalat ilmassa

#elämäkertakaikkiaan elämäkerta lukuhaaste


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

 1. Voe elämä minkä haasteen heitit! Olen jo kolunnut omia hyllyjäni ja löytyi järisyttävä määrä haasteeseen sopivaa kirjallisuutta pelkästään niistä. Haasteeseen siis saisin yhdistettyä oman lehmän sieltä ojasta eli mukana ollaan!

  Ihan mahtava idea tuo, että haasteen lopuksi kootaan sitten tavallaan uusi henkilö ja elämä luetuista teoksista. <3

  1. Ihan mahtavaa että innostuit tästä yhtä paljon kuin minä! Oman lehmän kanssa on hyvä osallistua 😀

   En tiedä yhtään miten tuo idea toimii käytännössä, mutta huippua että uskallat lähteä kokeilemaan. Lukuiloa!

 2. Elämäkerrat kyllä kiinnostavat, ja niitä on viime vuosina minustakin ilmestynyt monia mielenkiintoisia. Aiemmin niitä tosiaan julkaistiin vain ns ‘merkkihenkilöistä’, mutta minusta nykyään genre on mielenkiintoisesti kirjavoitunut. En silti tohdi tähän osallistua, kun tuo fiktiivisen tarinan punominen luetuista ei kutkuta riittävästi, tuntuu vain vaikealta. Jään kuitenkin mielenkiinnolla lukemaan tuloksia:)

  Onnittelut syntymäpäivänä!

  1. Voi Leena, pelkäsin onko tämä liian monimutkainen haaste.. Saa kyllä osallistua ihan niin helposti tai vaikeasti kuin haluaa. Ei tuon lopputarinan kokoaminen ole pakollista, pääasia että lukee elämäkertoja. Voihan sitä vaikka listata lukemansa ihan perinteisestikin. En ota siitä nokkiini 🙂

 3. Tämä kuulostaa niin hyvältä haasteelta, että lähden mukaan – vaikka vähän mietityttää, miten lopulta innostun elämäkertoja lukemaan. Mutta jospa tämän myötä innostun enemmän kuin mitä tähän asti on genren parissa tullut aikaa vietettyä.

  Onnittelut syntymäpäiväsankarille!

  1. Kiitos onnitteluista ja tervetuloa mukaan! Minäkin olen viettänyt genren parissa aiemmin tosi vähän aikaa, mutta sitten sattui kohdalle pari ihan loistavaa muistelmateosta ja innostuin. Hauskaa, jos sinäkin innostut haasteen ansiosta <3

 4. Löysin tämän haasteen Elegian postauksesta ja innostuin välittömästi, täällä on yksi uusi fiktiivinen henkilöhahmo jo kovasti tunkeutumassa päänuppiini! Luen paljon elämäkertoja, joten sikälikään tämä ei ole mikään “rankka” haaste 🙂

 5. Kimppu ruusuja päivänsankarille, 40 on mainio ja vahva ikä!!

  Heitit erittäin mielenkiintoisen ja hauskan haastehanskan kehiin ja mieluusti poimin sen taskunpohjalle muhimaan. Edessä on kuitenkin pian linjasaaneerauksen vuoksi alkava useamman kuukauden evakkoreissu maaseudulle, joten…

 6. Jihuu! Onnea synttäreinä!

  Ilman muuta osallistun haasteeseen. Juuri luin yhden elämäkerran, mutta se ehti siis mennä jo ennen haasteen alkua. Uskoisinpa useampaankin tarttuvani vuoden aikana, sillä minäkin olen tykästynyt elämäkertoihin viime aikoina. Ihmiset ovat tolkuttoman kiinnostavia!

  1. Voi elämä miten mahtista, että osallistut! Ja kiitos onnitteluista 🙂 Ihmiset ovat tosiaan kiinnostavia ja jotkut vielä osaavat pukea ne kiinnostavat elämäntarinat upeasti sanoiksi. Lukuiloa elämäkertojen parissa!

 7. Onnea syntymäpäivänä!
  Aivan mainio haaste, joten mukana ollaan. Varsinkin, kun juuri on kesken yksi elämäkerta kirjana ja toinen äänikirjana. Fiktiiivisen henkilön elämäkertakin kutkuttelee siellä lopussa, vaikka hieman asiaa hankaloittaa, kun pitää kirjaston kirjoista napsaista elementtejä nyt (ennen palautusta), vaikkei vielä tiedä, millainen henkilöstä lopulta kehkeytyy. Mutta sitä yllättävämpi tarinasta sitten kai tulee. 😉
  Hyvä idea!

  1. Kiitos Paula onnitteluista ja tervetuloa mukaan haasteeseen! Minäkin aion napsia juttuja ihan summassa, tietämättä mitä niistä kehkeytyy. Tuleepa ainakin värikäs elämäntarina 🙂

 8. Tulee tästä tehtävänasettelusta ihan mieleen mun viime vuoden runohaaste 🙂
  Olen mukana silleen jotenkin tolleen, sillä yks elämäkerta on just loppusuoralla ja ainakin yhden toisen olen suunnitellut lukevani – se kun on hyllynlämmittäjäkirjojani. Sen enemmästä en vielä tällä hetkellä tiedä tai uskalla luvata.

  1. Kiva Omppu, että olet silleen jotenkin tolleen mukana 🙂 Hyllynlämmittäjät sopivat tähän oikein hyvin, saa monta kärpästä ja härkästä yhdellä hotkaisulla.

   1. Hei, olisin toivonut sinun kommentoivan sitä, että tämän haasteen tehtävänanto muistuttaa kovasti viime vuoden runohaastettani. On toki hienoa, että keksimäni “suoritustapa” on inspiroinut sinua.

    Blogeissa on kuitenkin ollut tapana hyvien tapojen mukaisesti mainita, jos idea on syntynyt jossakin toisessa blogissa olleen sisällön inspiroimana.

   2. Hei Omppu, olet tehnyt tosi hienoa työtä luomalla haasteisiin uudenlaisia toteutustapoja ja siitä olen saanut rutkasti inspiraatiota. Runohaasteessa oli tosi kiva toteutus, mutta en sitä nyt ainakaan tietoisesti pitänyt mielessäni tätä suunnitellessa. Runohaasteessa tehtiin runoja kirjojen nimistä, tässä luodaan fiktiivinen elämäntarina, joka poimitaan randomisti tai tietoisesti kirjan sisällöstä. Onhan siinä jotain samaa, oman tuotoksen luominen ainakin, mutta runohaaste ei minulla tässä nyt ollut päällimmäisenä innoittajana. Idean alkuituna toimi serkkuni minulle lapsena tekemä tarina, jossa hän oli poiminut kirjoista randomisti pätkiä ja vaihtanut henkilöiden nimien paikalle oman nimeni. Siitä on ikuisuus, mutta tuli jostain syystä mieleen nyt syntymäpäivän kynnyksellä. Kiitos siis Heli!

    Ja kiitos Omppu, että jaat innoitusta miettiä erilaisia tapoja tehdä asioita. Harmi että koit, että sinulta oli viety jotain ilman asianmukaisia krediittejä.

   3. Blogisi ei jostain syystä tarjoa mahdollisuutta vastata viimeisimpään kommenttiisi, joten vastaan tämän edellisen kommenttisi kautta.

    Kuten sanottu, on mukavaa toimia inspiraationa muille ja lukea, että myös sinä olet inspiroitunut omalta osaltasi blogiteksteistäni. Kun minulle käy niin, että saan inspiraatiota muista blogeista tai muilta kirjoittajilta mainitsen sen erittäin mielelläni nostaakseni esiin kirjoittajaa, jonka sanat ovat minuun vaikuttaneet.

    Mitä tuleen tämän asian muihin puoliin totean, että ihmeellisiä ovat tiedostamattoman tiet ja toisinaan tuntuvat epätodennäköisiltäkin.

 9. Hei! Lähden ehdottomasti mukaan lukemaan elämäkertoja – minulla on siinä kohtaan ihan selvä aukko lukutottumuksissa, joten toivon että haaste saa minut lukemaan niitä enemmän. En kuitenkaan ihan suorilta lupaa osallistua tarinankerrontaan, mutta katsotaan! 🙂

  1. Kaisa, kiva että lähdet mukaan ja mahtavaa jos innostut lukemaan enemmän elämäkertoja. Minullakin oli tuossa kohtaa suuri aukko, mutta sitä nyt innolla täyttelen. Haasteen saa suorittaa vapaalla tyylillä 🙂

 10. Myöhästyneet, pyöreät onnittelut!
  Silläkin uhalla, että en saa luettua tähän haasteeseen yhtään mitään, ilmoittaudun mukaan. Aivan ihana tuo idea keksitystä elämäkerrasta! 🙂

  1. Kiitos Maija! Mahtavaa, että olet mukana. Vuosi on aikaa, joten etköhän jotain saa tähän luettua. Uskon sinuun 🙂

 11. Mainio haaste! Kyllä, mukana (kun taas vain muistaisin kuittailla) – nyt harmittelen, että juuri satuin bloggailemaan elämäkerroista ihan vähän aikaa sitten. Mutta uusia luettavia varmasti tulee. Ehkä kehkeytyy tarinakin…

  1. Mainiota Arja, että olet mukana! Tuo on aina harmillista, kun on juuri ehtinyt bloggailla jostain, joka olisi sopinut haasteeseen. Onneksi tässä on vuosi aikaa, eiköhän vastaan tule kiinnostavia elämäkertoja yhden haasteen tarpeiksi 🙂

 12. Olen haasteessa mukana. Käykö myös autofiktiiviset tarinat?
  Jostakin syystä muistelmat ja autofiktiiviset tarinat kiehtovat minua ja tälle vuodelle olen lukenut niitä jo viisi.

  1. Kiva, että olet mukana Mai! Ilman muuta käy autofiktiokin. Minullakin on jo kuusi kirjaa luettuna tähän haasteeseen. Saa nähdä miten sekava tulee siitä lopputarinasta 😉

   1. Minä ajattelin sitä samaa, että jo noista viidestä saisi mainion tarinan aikaiseksi.
    Unohdin onnitella, joten onnea näin jälkikäteen <3

  1. Loistavaa, tervetuloa mukaan! Sitten vaan tarinaa suunnittelemaan. Minulla tulee ainakin tosi villi tarina, kun on jo parikymmentä erilaista elämää luettuna 😀

 13. Hei! Selasin läpi lukuhaasteita ja huomasin tämän päättyneen. Kiitos kovasti, siitä oli iloa! Luin seuraavat kirjat, jotka mielestäni tähän sopivat:
  Anna Kortelainen: Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää
  Teemu Keskisarja: Saapasnahka-torni. Aleksis Kiven elämänkertomuksia
  Kim Thúy: Ru
  Delphine de Vigan: Yötä ei voi vastustaa
  Riitta Jalonen: Tanssikaa!

  1. Kiva kuulla, että haasteesta oli iloa! Noista kirjoista olen lukenut Kim Thúyn ja Riitta Jalosen kirjat, joista jälkimmäistä en hoksannutkaan ottaa mukaan haasteeseen. Olisi kyllä sopinut.

keyboard_arrow_up