menu Menu
Douglas Stuart: Shuggie Bain
Dreamscape Media, Iso-Britannia, Stuart Douglas, Ulkomainen kaunokirjallisuus 28/08/2020 0 kommenttia
Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa Edellinen Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli Seuraava

Her body hung off the side of the bed, and by the odd angle Shuggie could tell the drink had spun her all night like a Catherine wheel. He turned her head to the side to stop her choking on her rising boak. Then he placed the mop bucket near the bed and gently unzipped the back of her cream dress and loosened the clasp on her bra. He would have taken off her shoes, but she wasn’t wearing any, and her legs were white and stark-looking without the usual black stockings. There were new bruises on her pale thighs.

Shuggie arranged three tea mugs: one with tap water to dry the cracks in her throat, one with milk to line her sour stomach, and the third with a mixture of the flat leftovers of Special Brew and stout that he had gathered from around the house and frothed together with a fork. He knew this was the one she would reach for first, the one that would stop the crying in her bones.

He leaned over her and listened to her breathing. Her breath was stale with cigarettes and sleep, and so he went to the kitchen and filled a fourth mug with bleach for her teeth. He tore a page from his “Popes of the Empire” homework and wrote in soft pencil: DANGER! Teeth Cleaner. Do not drink. Don’t even sip by accident.

Douglas Stuart: Shuggie Bain

Douglas Stuartin esikoisromaani Shuggie Bain löytyy tämän vuoden Booker-palkinnon pitkältä listalta ja millainen esikoisromaani se onkaan! Huh! Harmaaseen 80-luvun Glasgow’hun sijoittuva romaani on sydäntäsärkevä tarina Shuggie-pojasta, joka yrittää pelastaa äitinsä alkoholismin syövereistä. Tämä todella väkevä esikoinen voittaa kevyesti julistamani “Palkittua kurjuutta” -kisan. Kisaani ovat tämän lisäksi osallistuneet aiemmin palkitut kurjuustarinat: Penelope Fitzgeraldin Offshore (kurjuutta Lontoon asuntolaivoissa 60-luvulla, Booker 1979) ja Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeli (kurja lapsuus katolisessa Irlannissa, Pulitzer 1997). Toivotan Douglas Stuartille ja hänen Shuggie Bainilleen onnea Booker-kisaan!

Hugh “Shuggie” Bain on suloinen poika, jolle sattuma on jakanut huonot kortit jo syntymässä. Glasgow 80-luvulla on rankka paikka kasvaa. Thatcherin politiikka on vienyt työt, kaivoksia on suljettu ja työttömyys rehottaa. Huumeongelmakin on räjähtämässä käsiin. Shuggien elämän suurin valo ja suurin pimeys yhdistyy äidissä. Agnes on parhaimmillaan valovoimainen ja rakastettava, Glasgow’n Elizabeth Taylor, jonka kampaus ja asu on aina moitteettoman tyylikäs. Huolitellun pinnan alla on kuitenkin holtiton alkoholisti, jonka teemukista löytyy extravahvaa lageria, tietysti avustusrahoilla ruoan sijaan hankittua. Kun pahin putki on päällä, Agnes tarttuu puhelimeen ja soittaa läpi puhelinmuistionsa haukkuakseen kaikki häntä pettäneet miehet alimpaan helvettiin. Niiden joukossa on myös Shuggien isä, taksikuski “Big Shug”, joka häipyi heti kun oli auttanut Agnesin ja tämän lapset muuttamaan suljetun kaivoksen rapistuneelle asutusalueelle. Naapurustossa kaikki tuntuvat olevan sukua keskenään eikä uusia tulokkaita katsota hyvällä. Tosin alkoholistit kyllä tunnistavat pian toisensa ja ruokkivat toistensa riippuvuutta.

Kun Agnesin alkoholismi ja ongelmat syvenevät, isommat lapset Leek ja Catherine löytävät kumpikin vuorollaan tavan irtautua kodista, jättäen nuoren Shuggien yksin huolehtimaan äidistä. Samalla Shuggie yrittää elää normaalia koulupojan elämää, olla “normaali poika”. Hän saa kuitenkin jatkuvasti sekä hävetä kotiolojaan että kuulla olevansa kaikkea muuta kuin tavallinen poika. Hän kuulemma puhuu hassusti eikä osaa edes kävellä kuin kunnon sällit. Hän kamppailee ymmärtääkseen itseään ja ympäröivää maailmaa, joka tuntuu puskevan häntä kuraan vaikka mitä tekisi. Kaikkein eniten hän toivoo sitä, että hänen rakkautensa ja kärsivällisyytensä pelastaisi äidin. Hän seikkailee yksin taksilla hakeakseen juhliin sammuneen alastoman äidin kotiin, hän varmistaa ettei äiti tukehdu oksennukseen, hän riisuu ja peittelee äidin, laittaa oksennusämpärin valmiiksi ja tarkkailee äidin hengitystä. Hän kuuntelee äidin lupaukset raitistumisesta, ja yrittää uskoa niihin, yhä uudelleen.

Shuggie Bain on sydäntäsärkevä tarina riippuvuudesta ja rakkaudesta. Se kolisee luissa ja ytimissä, saa toivomaan parasta Shuggielle ja Agnesille. Palaan mielessäni koko ajan siihen hetkeen, kun Shuggie tanssii kotona Janet Jacksonin musavideon tahtiin ja huomaa kiusaajansa ikkunan takana nauramassa. Äiti rauhoittaa hätääntynyttä poikaansa ja kannustaa jatkamaan: You know they only win if you let them. Ja Shuggie tanssii. Kun Agnesilla on pidempi selvä jakso ja elämä alkaa viimein hymyillä Shuggielle, lukija tietää jo, että pudotus on tulossa. Kun se koittaa, pettymys tuntuu lähes fyysisenä kokemuksena. Niin vahvasti Stuart imaisee lukijan maailmaansa. Ilmeisesti kirja on saanut vaikutteita hänen omista lapsuudenkokemuksistaan. Oli niin tai näin, Shuggie Bain on kaikessa rankkuudessaan upea kuvaus työväenluokan elämästä 80-luvun Skotlannissa.

Kuuntelin romaanin äänikirjaversion, jonka lukee paksulla skottiaksentilla Angus King. Kirjassa on jonkin verran puhekielistä dialogia Glasgow’n omalla murteella sävytettynä, mikä tekee ymmärtämisestä väliin hieman haastavaa. Mutta olipa ilo kuunnella! Paljon englanniksi kuuntelevalle ei ole mitenkään ylitsepääsemättömän vaikeaa, voi jopa olla että kuunneltuna on helpompi ymmärtää kuin luettuna. Jos rakastaa kieliä, kannattaa kokeilla! Well, don’t say I didnae warn ye.

Douglas Stuart: Shuggie Bain
Dreamscape Media 2020
Äänikirjan lukija: Angus King
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#helsinkilit2022 äänikirja alkoholismi Booker Douglas Stuart Glasgow köyhyys Shuggie Bain Skotlanti


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up