menu Menu
Colson Whitehead: Harlem Shuffle
Penguin Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Whitehead Colson, Yhdysvallat 13/03/2022 4 kommenttia
Abdulrazak Gurnah: Afterlives Edellinen Eeva Joenpelto: Elämän rouva, rouva Glad Seuraava

It was unreal to have your city turned inside and out. He felt unreal those days of the riots when his streets were made strange by violence. Despite what America saw on the news, only a fraction of the community had picked up bricks and bats and kerosene. The devastation had been nothing compared to what lay before him now, but if you bottled the rage and hope and fury of all the people of Harlem and made it into a bomb, the results would look something like this.

Colson Whitehead: Harlem Shuffle

Olen säästellyt Colson Whiteheadin uuden romaanin lukemista sopivaan hetkeen ja nyt hetki oli otollinen, onhan Whitehead tulossa toukokuussa vieraaksi Helsinki Litiin! Harlem Shuffle on ilmestynyt jo suomeksikin, mutta päädyin kuitenkin tähän englanninkieliseen äänikirjaan, kun edellisetkin Colsonini olen nauttinut englanniksi. Harlem Shuffle on vahva aikalaiskuvaus 60-luvun New Yorkista ja näyttelijä Dion Graham lukee sen niin autenttisesti, että hetki meni totutellessa puheen nuottiin ja rytmiin. Piti välillä kelata taaksepäin, kun huomasin vain tempautuvani puheen svengiin rekisteröimättä mitä sanottiin, kuin olisin kuunnellut musiikkia.

Huonekalukauppias Ray Carney on omien sanojensa mukaan vain lievästi kiero mies. Perheeseen on tulossa toinen lapsi ja unelma asunnosta vähän paremmalla alueella elää vahvana. Huonekaluliikkeen normibisneksellä sellaisesta on turha haaveilla, joten Carneyn on tehtävä pientä sivubisnestä diilaamalla varastettua tavaraa. Siinä häntä auttaa Freddie-serkku, jolla on paha tapa ajautua vääriin piireihin ja hankaluuksiin. Kun Freddie pyytää apua erääseen hotelliryöstöön liittyen, Carney joutuu osalliseksi liian isoihin kuvioihin. Tavallisen perheellisen huonekaluyrittäjän kaksoiselämä alkaa muodostua haastavaksi, kun Harlemin alamaailman korstot ja suojelurahaa janoavat poliisit alkavat rampata huonekaluostoksilla. Ruskeita kirjekuoria siirrellään kädestä toiseen.

Whitehead kuvaa kiinnostavasti 60-luvun New Yorkissa rehottavaa korruptiota ja sosiaalista eriarvoisuutta, jossa valkoisten ja rikkaiden etuoikeudet jyräävät muut alleen. Myös Harlemin mustien kesken vallitsee tarkka nokkimisjärjestys, jota määrittää niin raha kuin ihonsävykin. Carney saa huomata olevansa liian musta Dumas Clubille, menestyneiden mustien klubille, jossa hänen appiukkonsa vaikuttaa. Carney ei saa jäsenyyttä edes rahalla ja tulee rikkaan pankkiirin huijaamaksi, mikä saa hänet kostonhimoiseksi ja sysää syvemmälle alamaailmaan. Lukija saa jännittää miten Carneyn käy ja onnistuuko hän säilyttämään kaksoiselämänsä kulissit pystyssä. Vaikka Harlem Shuffle on vahvasti kiinni 60-luvussa, yhtymäkohtia nykypäivään on helppo löytää, etenkin Black Lives Matter -liikehdintään. Romaanin kolmannessa osassa Harlemin kaduilla mellakoidaan, kun valkoinen poliisi ampuu kuoliaaksi 15-vuotiaan mustan pojan. Tässäkin asiassa joutuu siis toteamaan, ettei maailma ole juuri mitään historiasta oppinut.

Harlem Shuffle on selvästi edeltäjiään kevyempi romaani, vaikka tässäkin käsitellään mustien kokemaa rotuerottelua ja rasismia, kuten Whiteheadin kirjoissa yleensä. Tämä rikosromaanin takkiin puettu perhetarina on kuitenkin kerronnaltaan pehmeämpi kuin orjien vapauttamisesta kertova Maanalainen rautatie tai koulukodin raakuuksista kertova Nickelin pojat. Vaikka Harlem Shufflessakin on vaaroja, väkivaltaa ja mellakointia, sen maailma on hitusen armollisempi ja kerronta humoristisempaa. Carney ehtii tiukoissakin tilanteissa huomioida pahisten huonekaluvalinnat. Sivuhenkilöistä löytyy myös herkullisia hahmoja, kuten kovapintainen korsto Pepper, josta kuoriutuu esiin myös pehmeämpiä kerroksia. Harlem Shuffle on svengaava romaani, jonka taiten luotuun ajankuvaan ja tarinaan uppoutuu mielellään.

Colson Whitehead:
Harlem Shuffle
Penguin Audio 2021
Äänikirjan lukija: Dion Graham

Muissa blogeissa:
Kirjasähkökäyrä
Kirjavinkit
Kirjojen kuisketta
Mummo matkalla

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#helsinkilit2022 1960-luku äänikirja alamaailma Colson Whitehead englanninkielinen Harlem Harlem Shuffle New York perhe rikollisuus


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Hyvä avaus teoksesta! Colson Whiteheadista on tullut yksi suosikkejani,vakuuttava kirjailija, jonka jatkotuotannnolta on lupa odottaa paljon:)

    1. Whitehead on yksi minunkin suosikkejani. Mielenkiinnolla odotan, mitä hän kertoo Helsinki Litin keskustelussa Sirpa Kähkösen kanssa.

  2. Ehkä voisinkin aloittaa tutustumisen sitten tästä. Jotenkin vähän pelkään erityisesti Nickelin poikien kohdalla kaiken raskautta. Tähän hetkeen ei nyt ylenpalttista raskautta toivoisi.

    1. No tämä on ainakin noista kolmesta suomennetusta romaanista kevyemmästä päästä. En tiedä olenko jotenkin paatunut lukija, kun minua ei rankat teemat häiritse. Enemmän välttelen kevyttä ja huumorinkin pitää olla mustaa, että innostun. Hilpeä ihminen 😅

keyboard_arrow_up