menu Menu
Claire Fuller: Unsettled Ground
Fuller Claire, Iso-Britannia, Penguin Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus 19/04/2021 0 kommenttia
Leïla Slimani: Toisten maa Edellinen Marianna Kurtto: Seitsemäs piste Seuraava

Jeanie rounds up the chickens early and sits beside Dot’s grave to eat a sandwich she made at Bridget’s. Already the earth mound is green with a forest of seedling weeds and the area is visible only if you know to look for it. She feels as though she should apologize to Dot for making a mess of things in such a short space of time, when her mother managed to keep them all together in the cottage for more than fifty years. Undone in a couple of weeks. Although perhaps her mother should share some of the blame, except Jeanie can’t unravel it yet; doesn’t have the energy for it until she and Julius are settled. She’s excited that he has found somewhere, hopeful – as always – and she tries not to remember the schemes and plans that have gone wrong in the past. Instead she picks some spinach, garlic and the last winter cabbage and cycles with Maude in the trailer to Cutter Hill, to work on Saffron’s garden. Saffron and Angel are not at home, but an envelope has been taped to the handles of the lawnmower and inside is another cheque. Jeanie wonders how easy it is to tell that a cheque hasn’t been paid into an account – she has heard about online banking, but she can’t imagine how it works. She puts the envelope in her pocket, knowing that, just like Julius with Shelley Swift, she is working without being paid.

Claire Fuller: Unsettled Ground

Olen lukenut aiemmin Claire Fullerilta romaanin Bitter Orange, joka sekä kiehtoi että jätti nimensä mukaisesti vähän karvaan jälkimaun. Sen sijaan tähän uuteen romaaniin rakastuin täysin pidäkkeettä. Unsettled Ground on niin ansainnut paikkansa Women’s Prize for Fictionin ehdokaslistalla! Toivottavasti se pääsee myös lyhyelle listalle, joka julkaistaan 28.4. Unsettled Ground on vahvatunnelmainen ja myötätuntoa huokuva romaani nykypäivän syrjäytyneistä. Henkilövetoisessa tarinassa on lumovoimaa, joka kumpuaa sen marginaalisista sankareista ja juurevasta miljööstä. Se on sydämeenkäyvä tarina sisaruudesta, köyhyydestä, vanhemmuudesta, vastoinkäymisistä ja selviytymisestä niillä korteilla, jotka itse kullekin on jaettu.

Jeanie ja Julius ovat kaksosia, jotka edelleen 51-vuotiaana asuvat yhdessä äitinsä Dotin kanssa lapsuudenkodissaan, pienessä ja vaatimattomassa mökissä Englannin maaseudulla. Äiti säilyttää keittiön purkissa perheen vähäisiä varoja, jotka saadaan kasaan myymällä omassa puutarhassa kasvatettuja vihanneksia. Julius tekee myös satunnaisia hanttihommia. Jeanie on luku- ja kirjoitustaidoton ja lapsuudesta saakka kärsinyt heikosta sydämestä. Heillä on kuitenkin turvaa äidistä ja toisistaan sekä mökki, jossa he saavat asua ilman vuokraa niin pitkään kuin haluavat. Sellaisen sopimuksen äiti on ilmeisesti tehnyt tilanomistaja-maanviljelijä Rawsonin kanssa, kun isä 40 vuotta sitten kuoli traktorionnettomuudessa hänen hommissaan. Juliukselle on jäänyt onnettomuudesta muistoksi myös paha matkapahoinvointi minkä tahansa moottoroidun ajoneuvon kyydissä.

Sisarusten elämä mullistuu, kun äiti yllättäen kuolee. Heillä ei ole varaa edes kunnon hautajaisiin ja äidin jäljiltä alkaa paljastua jos jonkinlaista salaisuutta: velkoja, vääriä valintoja ja suoranaisia valheita. Äidin luoman turvapuskurin kadottua paikalle saapuvat myös haaskalinnut, jotka yrittävät eri tavoin hyötyä sisarusten haavoittuvasta asemasta ja ahdingosta. Erityisesti Jeanien on opittava tunnistamaan ihmisten erilaiset tarkoitusperät ja myös ottamaan vastaan apua. Se ei ole helppoa, sillä he ovat tottuneet tulemaan toimeen omillaan ja elämään omassa kuplassaan. Ja miten voi löytää töitä, jos ei osaa lukea, käyttää tietokonetta tai omista pankkitiliä? Myös sisarusten keskinäiset välit ovat koetuksella. Jeanie haluaisi tukeutua kaikessa Juliukseen, Julius taas haikailee muita sosiaalisia suhteita, romanssiakin. Yhteistä lohtua he saavat musiikista, tarttuvat huiluun ja kitaraan ja laulavat kaihoisia kansanlauluja helpottaakseen ahdistusta.

Fuller on taitava herättämään henkiin kirjojensa tapahtumapaikat, niin että niistä tulee kuin yksi päähenkilöistä muiden joukossa. Romaanissa Bitter Orange eloon heräsi rapistunut aateliskartano, tässä romaanissa miljöö on vaihtunut vaatimattomammaksi, mutta tekee yhtä voimakkaan vaikutuksen. Kodikas maalaismökki puutarhoineen ja kontrastina hylätty homeinen asuntovaunu metsän siimeksessä piirtyvät silmien eteen todellisina, kouriintuntuvina. Myös äänimaailma välittyy tekstistä, sisarusten soitto soi mielessäni niin vahvana, että hetken mietin oliko äänikirjassa joku taustamusiikki. Ei ollut, elin vain tarinan mukana niin vahvasti. Jeanien ja Juliuksen puolesta saa jännittää ja heille toivoo vain parasta. Elämä ei kohtele heitä reilusti, mutta surullisen ja karikkoisen polun päässä siintää toivo edes himpun verran vakaammasta maaperästä. Löytyy hyväntahtoisiakin ihmisiä, muodostuu uudenlaisia perhesiteitä ja apua saa, kun uskaltaa avata sydämensä.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 6 – Kirja kertoo rakkaudesta.

Claire Fuller:
Unsettled Ground
Penguin 2021
Äänikirjan lukija: Rachel Bavidge
Kuunneltu Audiblesta

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Claire Fuller helmet2021 helmethaaste kaksoset köyhyys kuolema perheet perhesalaisuudet selviytymistarina sisarussuhteet syrjäytyminen Unsettled Ground Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up