menu Menu
Cecile Pin: Wandering Souls
Fourth Estate, Iso-Britannia, Pin Cecile, Ulkomainen kaunokirjallisuus 29/03/2023 0 kommenttia
Meri Eskola: Ehdin rakastaa häntä Edellinen Alba de Céspedes: Ylioppilaskoti Seuraava

There’s a tradition in Vietnamese culture,’ he said. ‘They believe that you need to give your dead a proper burial in their hometown. If not, their souls are cursed to wander the earth aimlessly, as ghosts.’ He looked down at the bottom of his empty glass, his smile slowly fading from his face, a frown forming in its stead. ‘Their soldiers were dying. Every day, more dead than they could keep up with. Just like ours. They couldn’t afford to observe their burial rites. We thought we could take advantage of that. We wanted to scare those gooks, those Viet Congs, I should say. We thought if we played tapes that sounded like they’re dead comrades, they might get scared, or become demoralised.’

Cecile Pin: Wandering Souls

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Tämän vuoden Women’s Prizen pitkältä listalta tuli poimittua taas monta kiinnostavaa kirjaa omalle lukulistalle. Yksi niistä on Cecile Pinin esikoisromaani Wandering Souls, joka kertoo Vietnamin venepakolaisten kokemuksista. Romaani seuraa kolmea sisarusta, jotka lähtevät Vietnamista sodan jälkeen ja joutuvat Thatcherin hallitsemaan Britanniaan rakentamaan uutta elämää tyhjästä. Romaani saa inspiraationsa kirjailijan äidin perheestä, jotka olivat Vietnamin venepakolaisia ja päätyivät Ranskaan. Pin itse on kasvanut Pariisissa ja New Yorkissa ja muutti 18-vuotiaana opiskelemaan Lontooseen, jossa asuu edelleen.

Vähän sen jälkeen, kun viimeiset amerikkalaiset joukot lähtivät Vietnamista, sisarukset Anh (16), Thanh (13) ja Minh (10) pakenevat kylästään ja lähtevät vaaralliselle venematkalle Hongkongiin. Heidän vanhempansa ja neljä nuorempaa sisarusta tekevät ylityksen toisella aluksella, mutta viikkojen kuluessa käy selväksi, että he eivät ole selvinneet matkasta. Anh, Thanh ja Minh huomaavat olevansa yksin maailmassa, ilman perhettä tai kotia. Heitä pallotellaan pakolaisleireillä ja uudelleensijoituskeskuksissa, kunnes heille varmistuu paikka Britanniasta. Se ei ollut heidän eikä heidän vanhempiensa toiveena, mutta Amerikan ovet eivät heille auenneet. Englannissa he yrittävät rakentaa uutta elämää itselleen, mutta haasteita riittää. Suurinta painetta kokee perheen esikoistytär Anh, joka on itsekin vielä lapsi ja jolla on yhtäkkiä vastuullaan kaksi nuorempaa veljeään.

Moniäänisen teoksen kerronta on fragmentaarista ja sisältää kiinnostavia metatasoja. Sisarusten tarinaan kietoutuu heidän kadonneen nuoremman veljensä Daon ääni, joka seuraa heitä elävien ja kuolleiden välisestä paikasta. Lisäksi kertojaäänenä toimii tuntemattomaksi jäävä tutkija, joka punoo tarinaa yhteen ja tarjoaa faktatietoa sisarusten tarinan taustaksi. Näissä tietoiskuissa kuullaan esimerkiksi Koh Kra -saaren pakolaisten verilöylystä, Thatcherin hallituksen pakolaispolitiikasta koskien vietnamilaisia sekä amerikkalaisen psykologisen sodankäynnin kampanjasta, jolta kirja saa myös nimensä. Wandering Soul -nimisessä operaatiossa amerikkalaiset nauhoittivat aavemaisia ääniä ja soittivat niitä Vietkong-taistelijoita pelotellaakseen. Vietnamilaisessa kulttuurissa vainajan asianmukainen hautaaminen on tärkeää. Jos niin ei tapahdu, vainajan sielun uskotaan jatkavan vaeltamista maan päällä haamuna tai henkenä. Aavemaisten äänien uskottiin heikentävän vietnamilaisten taistelumoraalia. Teema kytkeytyy hienosti myös sisarusten tarinaan, kun he surevat menetettyä perhettään ja kärsivät siitä, etteivät pääse hautaamaan heitä.

Wandering Souls on monella tapaa kunnianhimoinen ja taitava esikoisromaani. Kirjan teema, kerrontatapa ja sisarusten koskettava tarina muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden, jota tosin oli välillä haastavaa seurata äänikirjana. Olen lukenut melko paljon Vietnamin sodasta ja venepakolaisten elämästä. Pinin romaani tuo mieleen Kanadaan sijoittuneen Kim Thúyn fragmentaariset romaanit sekä Ocean Vuongin autofiktiivisen romaanin Lyhyt maallinen loistomme, jossa Vuong käsittelee vietnamilaisen sukunsa tarinaa ja omia kokemuksiaan maahanmuuttajana Yhdysvalloissa. Suomeen asettuneista Vietnamin venepakolaisista kertoo Quynh Tran palkitussa esikoisromaanissaan Varjo ja viileys. Suosittelen myös tutustumaan vietnamilaisen Nguyễn Phan Quế Main romaaniin The Mountains Sing, joka tutustuttaa lukijan Vietnamia ravistelleisiin tragedioihin 1900-luvun aikana. Kirja on julkaistu viime vuonna suomeksi nimellä Vuorten laulu (Sitruuna Kustannus).

Cecile Pin:
Wandering Souls
Fourth Estate 2023
Äänikirjan lukijat: Ionna Kimbook, Aoife Hinds, Ainsleigh Barber

BookBeatin 45 päivän maksuton kokeiluetu uusille käyttäjille!

Kirjaluotsin lukijana pääset kokeilemaan BookBeatin laajaa äänikirjavalikoimaa jopa 45 päivää maksutta. Kokeilujakson aikana saat käyttää BookBeatia 30 tuntia maksutta. Tutustu yli 900 000 e- ja äänikirjaan ja valitse suosikkisi. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa. Etu on voimassa kaikille uusille BookBeat-käyttäjille.

* Hyödynnä tarjous (KAMPANJAKOODI: kirjaluotsi)

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Cecile Pin maahanmuutto pakolaisuus suru Vietnam Vietnamin sota Wandering Souls Women's Prize for Fiction


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up