menu Menu
John Williams: Butcher's Crossing
Bazar, Käännöskirjallisuus, Williams John, Yhdysvallat 22/03/2016 0 kommenttia
Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungista Edellinen John Irving: Avenue of Mysteries Seuraava

Juuri ennen kuin uni tuli Andrews tajusi hienoisen kytköksen kahden asian välillä: toinen oli se, kun hän oli kääntänyt selkänsä Francinelle sinä iltana Butcher’s Crossingissa, ja toinen se, kun hän oli kääntänyt selkänsä suolistamalleen biisonille aiemmin päivällä täällä Kalliovuorilla Coloradossa. Hän oivalsi, ettei ollut kääntänyt selkäänsä biisonille siksi, että olisi tuntenut naismaista pahoinvointia kohdatessaan verta, löyhkää ja sisälmyksiä; hän oivalsi, että hän oli pahoinvoivana kääntynyt pois, koska häntä oli järkyttänyt se, miten biisoni oli hetkeä aiemmin ollut ylpeä, jalo ja täynnä elämän arvokkuutta mutta sitten alaston ja avuton, untelo riippuva ruho, minuutensa menettänyt, tai käsityksensä omasta itsestään menettänyt, ja irvokas, pilkkaavana huojuva hänen edessään. Biisoni ei ollut enää oma itsensä tai se, joksi hän oli sen kuvitellut. Sen minuus oli murhattu, ja Andrews oli aistinut tuon murhan tappavan jotain hänestäkin eikä ollut kestänyt kohdata sitä. Ja niin hän oli kääntänyt selkänsä.

John Williamsin Stoner oli pienoinen tapaus viime vuonna. Itsekin sen luin ja pidin kovasti, mutten jaksanut sillä haavaa kirjoittaa lukukokemuksesta – sen verran kattavasti sitä oli jo puitu eri blogeissa. Stonerista vaikuttuneena oli tietysti pakko tarttua myös tähän uuteen suomennokseen, vaikka lännentarinat eivät oikein omaa lempigenreä olekaan. Butcher’s Crossing ei kuitenkaan ole tyypillinen länkkäri, sillä yhtään lehmipaimenta, sheriffiä, intiaania, saluunatappelua tai kaksintaistelua ei tästä tarinasta löydy. Pääosaan nousevat villi luonto ja nuoren miehen etsikkomatka oman miehuutensa ja elämän merkityksellisyyden löytämiseksi. Williams on kirjoittanut vuoteen 1873 sijoittuvan lännentarinan vuonna 1960.

Nuori Will Andrews on jättänyt yliopiston kesken ja matkustaa Coloradoon piskuiseen Butcher’s Crossingin kylään löytääkseen yhteyden villiin luontoon ja omaan itseensä. Hänellä on kaipuu johonkin tai jotain sellaista kohtaan, jota hän ei oikein osaa pukea sanoiksi. Olisivatko sitten Ralph Waldo Emersonin puheet alkuperäisestä luontosuhteesta vai silkka seikkailun kaipuu johdattanut nuoren miehen karskien vähäpuheisten miesten, huorien ja onnenonkijoiden asuttamaan preeriakylään. Nuoruuden uhmaa ja kaupunkilaisen naiiviutta on helppo käyttää hyväkseen ja Will päätyykin rahoittajaksi ennennäkemättömälle metsästysmatkalle. Neljän miehen seurue suuntaa Kalliovuorille etsimään valtavaa biisonilaumaa, jonka olemassaolosta on vain huhuja ja yhden metsästäjän monen vuoden takainen havainto. Alkaa matka, joka on tekevä pojasta miehen.

Miesten matka on kovin vaivalloista, mutta Williams tekee sen lukemisesta niin vaivatonta. On ihmeen kiehtovaa taivaltaa näiden miesten mukana ja vaikuttua avaran preerian ja vaikeakulkuisen vuoriston armottomasta kauneudesta. Kiinnostavaa on myös seurata, miten nuoruuden viattomuus ja pehmeys kuluvat pois nuoresta Will Andrewsista pala palalta jokaisen nyljetyn puhvelin mukana. Jos Willin aikomus oli vaalia luontosuhdettaan, tuhansien biisonien säälimätön teurastus vuotien takia tuntuu hieman erikoiselta tavalta sen toteuttamiseen. Luonnonvoiman hän kyllä saa tuntea, kun talven yllättäessä miehet jäävät laaksoon loukkuun moneksi kuukaudeksi. Usko on koetuksella kaikilla. Vankkurikuski Charley Hoge uskoo hiirenkorvilla olevan Raamattunsa lisäksi sokeasti myös kokeneeseen biisoninmetsästäjä Milleriin. Miller sekä nylkyri Fred Schneider taas uskovat molemmat vakaasti vain itseensä ja omiin selviytymistaitoihinsa villin luonnon keskellä. Millerin lähes hulluutta lähentelevä luottamus omaan kokemukseensa ja härkäpäinen vimma tuhota koko biisonilauma saa Fredin usein raivon valtaan ja asettaa miehet vaaroille alttiiksi. Lopulta miesten suurin vastus ei tulekaan villin luonnon taholta, vaan ihmisluonnon arvaamattomuudesta. Kukapa olisi osannut aavistaa, että biisoniturkit menevät pois muodista muutamassa kuukaudessa?

John Williams: Butcher's CrossingJohn Williams: Butcher’s Crossing
Butcher’s Crossing (1960), suom. Ilkka Rekiaro
Bazar 2016.

Biisonien perässä ovat matkanneet myös mm.:
Lukutoukan kulttuuriblogi
Lumiomena
Ullan luetut kirjat
Kaisa Reetta
Mummo matkalla

Bazar Butcher's Crossing John Williams kasvutarina lännentarina


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up