Kirjabloggaajat äänestävät tänään vuoden 2019 parhaista kirjoista. Blogistanian kirjallisuuspalkinnot valitaan neljässä eri kategoriassa: Blogistanian Finlandia, Blogistanian Globalia, Blogistanian Kuopus ja Blogistanian Tieto (vastuublogit linkitetty). Osallistun tänä vuonna äänestykseen kaikissa kategorioissa.
Blogistanian kirjallisuuspalkintoja organisoivat kotimaiset kirjabloggaajat. Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin. Kirjallisuuspalkinnon voittajille myönnetään tunnustuksena kunniakirja ja kukitus. Blogistanian kirjapalkintojen jakotilaisuus järjestetään Kuopiossa pe 20.3.2020 klo 17 Kirjailijayhdistysten talvipäivien avajaisissa. Kilpailun säännöt löytyvät ääntenlaskusta vastuussa olevista blogeista, jotka on linkitetty yllä.
Olen lukenut yhteensä 38 vuonna 2019 julkaistua kotimaista kaunokirjallista teosta. Niiden joukosta valitsin nämä kolme:
Meiju Niskala: Sata kirjettä kuolleelle äidille
– 3 pistettä
Sata kirjettä kuolleelle äidille on omaperäinen, rohkea, koskettava, merkityksellinen ja monenlaisia sykkyräisiä tunteita herättävä teos, joka nousee omissa lukukokemuksissani vuoden tärkeimpiin. Se on kaunis niin sanomaltaan kuin ulkoasultaan ja pääsee hyllyssäni kunniapaikalle. Pelkästään sen keltaisena ja kultaisena hohtavaa kantta katsoessaan tuntee lohtua.
Antti Rönkä: Jalat ilmassa
– 2 pistettä
Jalat ilmassa on poikkeuksellisen kypsä esikoisromaani, jonka sekä kirjalliset ansiot että koskettava sisältö tekivät minuun suuren vaikutuksen. Omakohtaiseen kokemukseen perustuvaa koulukiusaamistarinaa lukee kuin veitsenterällä, henkeään haukkoen.
Emma Puikkonen: Lupaus
– 1 piste
Pidin tämän romaanin kerronnasta valtavasti. Puikkonen kuvaa varsinkin äidinrakkautta ja arkisia hetkiä lapsen kanssa niin pakahduttavasti ja tunnistettavasti, että haluan lukea monet kohdat useaan kertaan. Tyttö takertuu tarinoihin selittääkseen maailmaa, joka on usein selittämättömissä. Tytöstä kasvaa ilmastotietoinen nuori, joka uskaltaa esittää vaikeita kysymyksiä pääministerillekin. Pyytää katsomaan laajaa kuvaa, muuttamaan perspektiiviä.
Globalia-äänestys koskee vuonna 2019 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alun perin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Tämän kriteerin täyttää 39 blogissani arvioitua kirjaa, joista osan olen lukenut alkuperäiskielellä englanniksi tai espanjaksi. Vaikean valinnan jälkeen päädyin näihin kolmeen:
Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta
– 3 pistettä
Sinun silmiesi kautta on vaikuttava romaani, joka jättää mielen pohjalle monia kutkuttavia kysymyksiä. Minkälaisia tarinoita kerromme itsestämme ja ympäröivästä todellisuudesta? Mitä jää jäljelle, jos päästämme irti niistä tarinoista? Ainakin tähän vaikuttavaan tarinaan haluan vielä joskus palata.
Trent Dalton: Boy Swallows Universe (Poika nielaisee maailmankaikkeuden)
– 2 pistettä
Rankoista teemoistaan huolimatta tämä erilainen kasvutarina on kaikkea muuta kuin rankka lukukokemus. Kuvaisin sitä esimerkiksi sanoilla sykähdyttävä, rakastettava, maaginen, hätkähdyttävä, kupliva, pakahduttava, valloittava, unohtumaton. Kirjan minäkertoja Eli Bell on vertaansa vailla. […] Trent Dalton kuljettaa lukijan todelliseen seikkailuun. Elin elämää seurataan muutaman vuoden ajalta ja tämä epätavallinen kasvutarina on täynnä tiukkoja tilanteita, mutta myös pakahduttavaa rakkautta ja elämäniloa.
Gabriel Tallent: Minun ikioma kultani
– 1 piste
Gabriel Tallentin esikoisromaani Minun ikioma kultani on ehkä kammottavinta ja samalla upeinta mitä olen lukenut pitkiin aikoihin. […] Jo ensimmäisiltä sivuilta Tallentin romaanin kieli ja maailma vie täysin mennessään eikä kirjaa pysty laskemaan käsistään, vaikka sen lukeminen tuntuu välillä fyysisenä etomisena.
Olen lukenut vain kaksi vuonna 2019 julkaistua lasten- ja nuortenkirjaa, mutta molemmat ovat niin hyviä, että ansaitsevat saada ääneni.
Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli
– 3 pistettä
Rasi-Koskinen on onnistunut punomaan kirjaansa kunnianhimoisen juonen, joka avautuu kerros kerrokselta, ripottelee sopivasti vihjeitä matkan varrelle ja yllättää yhä uudestaan. Kun viimeisen sivun on kääntänyt, mieli jää kansien väliin harhailemaan. Mitenkäs tämä nyt menikään? Tämä on sellainen kirja, joka tekisi mieli aloittaa heti alusta uudestaan, jotta voisi seurata tapahtumia uudella ymmärryksellä.
Kimmo Ohtonen: Ikimaa – Kuiskaajien kilta
– 2 pistettä
Luontotoimittajana ja -valokuvaajana tunnettu Kimmo Ohtonen ammentaa tuntemastaan maailmasta ja kirjasarjan luontokuvaus onkin kerrassaan lumoavaa. Tutut pohjoisen erämaan elementit saavat seurakseen sopivasti myyttisiä erityispiirteitä.
Olen lukenut yhteensä seitsemän vuonna 2019 Suomessa julkaistua tietokirjaa, joista osan olen lukenut alkuperäiskielellä englanniksi. Valitsin niiden joukosta nämä kolme:
Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen – Ruotsin akatemian romahdus
– 3 pistettä
Yhdeksästoista jäsen – Ruotsin akatemian romahdus on trillerimäisen koukuttava tietokirja, jota ahmii päätään pyöritellen. Kuuntelin kirjan äänikirjaversion ja kuulokkeet alkoivat särkeä korvia, kun en malttanut lopettaa. Gustavsson on tehnyt perusteellista työtä tutkiessaan Arnault’n ja Katarina Frostensonin pyörittämän kulttuurikeskus Forumin ja Ruotsin akatemian ympärille kytkeytyvää vyyhtiä.
Malena Ernman, Beata Ernman, Greta Thunberg, Svante Thunberg: Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä
– 2 pistettä
Sydämen asioita on sanomaltaan tärkeä ja vaikuttava kirja, ja vangitseva myös lukukokemuksena. Kirja koostuu lyhyistä kohtauksista, joissa Gretan äiti Malena kuvaa perheen kamppailua lastensa auttamiseksi ja koko perheen yhteistä kamppailua planeetan auttamiseksi. Kestävyyskriisi on akuutti niin perheen sisällä kuin maailmanlaajuisesti.
Jossain formaatissa tähän kirjaan kannattaa tarttua, jos haluat takuuvarmat naurut ja ehkä vähän nielaista kyyneliäkin väärään kurkkuun. […] Kay kirjoittaa kollegoistaan, kohtaamisistaan potilaiden kanssa ja työnsä realiteeteista suorasukaisesti ja kaunistelematta, mutta jatkuva sympaattinen pilke silmäkulmassa. Tavallinen alapäähuumori on viatonta verrattuna gynekologin ja synnytyslääkärin tositarinoihin.
Tulokset julkaistaan ääntenlaskijablogeissa maanantaina 2.3.2020 klo 10.00.
#blogistania blogistanian finlandia blogistanian globalia blogistanian kuopus blogistanian tieto
Vain Rasi-Koskinen meillä samaa – ensi vilkaisulla hajonta on melkoinen.
Todella paljon hajontaa näyttää olevan, vaikka nousee sieltä tietyt kirjat esiin. Minulla on usein ollut valtavirrasta poikkeavat valinnat..
Kiitos äänistäsi!
Meillä on sama ykkönen tietokirjoissa – huikean hieno kirja se onkin. Muista ehdokkaistasi olen lukenut Jalat ilmassa, joka oli myös hyvä.
Huomasinkin, että sinäkin olit valinnut Gustavssonin kirjan ykköseksi. Minä kuuntelin sen äänikirjana ihan vähän aikaa sitten ja vaikutuin todella. Miten vetävästi ja hyvin kirjoitettu tietokirja ja niin ajankohtaisesta ja tärkeästä aiheesta!
Ilahduttavaa hajontaa kirjasuosikeissa tänä vuonna! Minulla on tuo kotimaiseksi ykköseksi rankkaamasi kirja, mutta en ole kyennyt sitä vielä aloittamaan. Tarvitsen siihen oikean ajan.
Ymmärrän tuon oikean ajan odottamisen. Sitten kun se löytyy, uskon että saat kirjasta paljon ❤️
Kiitos että annoit äänesi Antille! Melkein itkin, että jouduin jättämään sen pois, mutta tein sen ihan itsekkäistä syistä. Valitsin kirjan, joka tuntui siltä, että se oli kirjoitettu juuri minulle.
Minua oli näköjään viime vuonna moni esikoiskirja säväyttänyt. Antin lisäksi Meiju ja Globaliassakin Trent ja Gabriel. Tiedossakin taitavat kaikki olla jollain tapaa ensikertalaisia.
Kiitoksia äänestykseen osallistumisesta. Globalian äänet poimittu.
Röngän esikoinen melkein pääsi minunkin listalleni Finlandiassa, mutta kolmikkoon oli tunkua. Tietopuolella Kaylle kävi samoin, jäi minulla niukasti ulos vaikka olikin ainutlaatuinen lukuelämys. Kun katselen listaasi, ihmettelen, miten tuo Høeg on minulla vielä lukematta! Täytyy paikata tilanne 🙂
Nämä valinnat on kyllä aina niin vaikeita ja monta hyvää jää ulkopuolelle. Høeg on mahtava. Minulla taas on Stridsberg vielä lukematta, se muistui mieleen muiden listoja tutkiessa.