menu Menu
Barbara Pym: No Fond Return of Love
Iso-Britannia, Pym Barbara, Tantor Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus 27/07/2020 2 kommenttia
Agatha Christie: The Mysterious Affair at Styles | Klassikkohaaste 11 Edellinen Barbara Pym: Some Tame Gazelle | Naistenviikkohaaste 2020 Seuraava

’I can’t think why you’re so inquisitive. It isn’t as if you’d even met Neville Forbes.’
’No, but it’s like a kind of game,’ said Dulcie. It seemed – though she did not say this to Viola – so much safer and more comfortable to live in the lives of other people – to observe their joys and sorrows with detachment as if one were watching a film or a play. ’Perhaps,’ she went on, ’we might ask Aylwin to come in one evening – for a drink on his way home?’
’On his way home? But this could hardly be on anybody’s way home,’ said Viola scornfully.
’If he had been to Deodar Grove,’ suggested Dulcie tentatively, ’it could be – almost. But then, if he had been there, it’s perhaps hardly likely that he would want to go on anywhere else afterwards. Could we invite him to a meal? That might be better. I could ask another man,’ she said, going rapidly through the list of her male acquaintances. But somehow none of those who first came to mind – Paul Beltane, Senhor MacBride-Pereira, her uncle Bertram – seemed all suitable.
’Yes, that would be best. What about your – er – ex-fiancé – Maurice?’
’Maurice? Why, of course.’ It would show him, she thought, not quite certain what it would show – perhaps that she could now bear to meet him in the ordinary course of social life – that she was a delightful hostess, a wonderful cook – that she knew people like Aylwin Forbes? ’And Aylwin Forbes, she went on. ’Will you ask him or should the invitation come from me?’

Barbara Pym: No Fond Return of Love

Naistenviikko hurahti Barbara Pymin seurassa, ja juuri kun huokaisitte helpotuksesta, täältä kuuluu jälleen Pym pom! No Fond Return of Love on toistaiseksi viimeinen saatavilla oleva Pym-äänikirja, joita olen nyt kuunnellut putkeen viiden viihdyttävän tarinan verran. Pym-tyhjiön aion ensihätään täyttää Penelope Fitzgeraldilla ja postissa on tulossa jo pino Pymia ja muita ironisia brittinaisia. Ette siis pääse niin vähällä eroon tästä pakkomielteestäni! Toivottavasti Pym-kärpänen puraisee edes yhtä puolihuolimattomasti näille sivuille päätynyttä lukijaa.

No Fond Return of Love on Pymin kuudes romaani ja julkaistu vuonna 1961, joten viimein päästään edes 50-luvulta eteenpäin. Dulcie Mainwaring osallistuu kustannusalan konferenssiin unohtaakseen purkaantuneen kihlauksen aiheuttaman mielipahan. Dulcie ja konferenssin muut naiset tekevät työkseen akateemista tutkimusta, mikä käytännössä tarkoittaa sisällysluettelojen laatimista miesten kirjoittamiin kirjoihin. Konferenssin puhujat ovat tietysti tällaisia miehiä, kuten mahdottoman komea Aylwin Forbes. Dulcie ystävystyy konferenssissa Viola Daceen, joka on epätoivoisen rakastunut naimisissa olevaan Aylwiniin. Huhutaan, että Aylwinin vaimo olisi jättänyt tämän hiljattain, ehkäpä juuri Violan takia. Dulcie eläytyy Violan romanttisiin haaveisiin ja huomaa itsekin ajattelevansa lakkaamatta Aylwin Forbesia.

Dulcie kuvataan tavanomaisen näköisenä naisena, johon kukaan ei juurikaan kiinnitä huomiota. Dulcie itse nauttii toisten tarkkailusta ja Aylwinista tulee hänelle suorastaan pakkomielle. On niin paljon turvallisempaa ja miellyttävämpää tarkkailla ulkopuolelta muiden elämän draamoja, kuin elää niitä itse. Kun Viola sopivasti muuttaa asumaan Dulcien vapaana olevaan huoneeseen, Dulcielle avautuu mahdollisuus toden teolla sotkeutua enigmaattisen Aylwin Forbesin elämään. Samaan aikaan Dulcien luo muuttaa myös 18-vuotias siskontyttö Laurel, johon Aylwin iskee tietysti silmänsä. Sen sijaan Dulcien uteliaisuus kohdistuu koko Forbesin sukuun: Aylwinin äiti, vaimo, veli ja anoppi ovat kukin tietämättään tarkkailun kohteena. Lopulta kaikki osuvat samaan aikaan Forbesin suvun omistamaan hotellin Taviscombeen, jossa ei vältytä noloilta tilanteilta.

Aiemmissa Pym-jutuissani en ole tainnut vielä mainita kuinka taitava Pym on kuvaamaan pieniä yksityiskohtia, kuten pukeutumista, kukkia ja koristeita. Ja tietysti ruokia. Hänen siskonsa Hilary Pym on julkaissut yhdessä Honor Wyattin kanssa Barbara Pym keittokirjan, jossa on reseptejä niistä lukuisista klassikkoannoksista, joita Pymin kirjoissa mainitaan. Se onkin tullut useasti mainittua, että näissä romaaneissa juodaan jatkuvasti teetä. No Fond Return of Love on siinä mielessä poikkeus, sillä teetä useammin tässä kirjassa nautitaan alkoholijuomia: giniä, sherryä, shamppanjaakin. Ja tietysti Ovaltinea, eli mallaspitoista kaakaojuomaa, sillä Dulcie uskoo sen auttavan kaikkiin huoliin: Life’s problems are often eased with hot milky drinks.

Tietysti tässäkin romaanissa vierailee tuttuja henkilöitä Pymin aiemmista kirjoista. Kirpputorilla kuullaan ohimennen Less Than Angelsista tuttujen Deirdren ja Digbyn iloisista perheuutisista. Taviscomben linnassa Dulcie ja Viola törmäävät erikoiseen seurueeseen, johon kuuluu A Glass of Blessings -romaanista tutut Wilmet ja Rodney sekä Piers ja Kieth. Kieth kiinnittää ominaiseen tapaansa linnassa huomiota siivouksen kannalta hankalaan verhovalintaan. Tämän keskustelun merkitys olisi mennyt täysin ohi, jollen olisi juuri lukenut tuota romaania. Pymin kirjojen intertekstuaalisuus pääsee todella oikeuksiinsa näin tiiviillä lukutahdilla. Odotan mielenkiinnolla, vieläkö Dulcie tai joku muu tämän kirjan sankareista tavataan seuraavissa kirjoissa.

Barbara Pym:
No Fond Return of Love
Tantor Audio 2020
(julkaistu alunperin 1961)
Äänikirjan lukija: Mary Sarah
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

60-luku Barbara Pym Englanti No Fond Return of Love


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Kun luin tämän hyvän matkaa ennen A Glass of Blessingia niin minulta on tietysti mennyt tuo kohtaaminen ihan ohi…

    Tämän muistan kyllä muuten varsin mainiona kirjana. Ja seuraan kyllä jatkojakin, niiden joukossa oli tuttuja kirjoja mutta myös joitain jotka ovat olleet harkinnassa. Quartet in Autumn oli hyvä mutta sävyltään kyllâ jossain määrin erilainen, ja toivottavasti saat jostain hankittua myös The Sweet Dove Died -kirjan, se oli suosikkejani.

    Ja onhan minullakin hyllyssä odottamassa muutama teos…

    1. Ilmestymisjärjestyksessä lukeminen auttaa toki myös bongaamaan noita tuttuja. Muuten olen pysynyt järjestyksessä, mutta esikoinen ilmestyi äänikirjana jostain syystä myöhemmin kuin nuo muut. Nyt ajattelin jatkaa ilmestymisjärjestyksessä loppuun, mutta tietysti hitaammalla tahdilla. The Sweet Dove Died oli jo ostoskorissani, mutta poistin sen kun oli huomattavasti kalliimpi kuin muut. Yritän vähän jarrutella tämän innostuksen kanssa ja säästää herkkupaloja myös tuleviin kesiin.

      Juuri sain viestin, että D. E. Stevensonin kirja olikin toimittajalta loppunut, joten se jää nyt edelleen mysteeriksi. Muut kirjat ovat kohta matkalla. Miten ikinä saan päätettyä, mistä kirjasta aloitan 😉

keyboard_arrow_up