menu Menu
Barbara Pym: Crampton Hodnet
Hachette Audio, Iso-Britannia, Pym Barbara, Ulkomainen kaunokirjallisuus 21/07/2022 2 kommenttia
Barbara Pym: An Academic Question Edellinen Elizabeth Taylor: In a Summer Season Seuraava

’I don’t know if if we could have a curate here,’ said Mr Cleveland doubtfully, as if it were some strange kind of animal.

’As a matter of fact I was thinking that perhaps, that is just perhaps, Miss Doggett might like to have him,’ said the vicar, bringing out the words with a rush.

Everyone looked at Miss Doggett doubtfully, but to their surprise she seemed very much taken with the idea.

’Of course I don’t pretend to be a young woman,’ she declared in a measured tone. ’I don’t think I could spend my time running up and down the stairs with glasses of hot milk and poached eggs.’

’Oh, I would do that,’ broke in Miss Morrow eagerly.

’Well, I hardly think it would be necessary,’ said the vicar seriously.

’Oh, Ben, you know it wouldn’t be necessary,’ said his wife, ’but it always happens with curates. Don’t you remember Willie Bell?’ she added, referring to a former curate who had lodged with a widow and eventually married her.

The vicar looked rather embarrassed. ’I hardly think that this is the same sort of thing,’ he said hastily.

’No, Mr Wardell, it is not. Mr Latimer would be quite safe in my house,’ declared Miss Doggett.

’There are no widows in Leamington Lodge,’ said the vicar, in a hearty tone.

’But there are two spinsters,’ whispered Anthea to Miss Morrow. ’Surely that’s just as dangerous?’

Barbara Pym: Crampton Hodnet

Ilokseni Hachette Audio on julkaissut tänä vuonna tuoreina äänikirjaversioina suurimman osan rakastamani Barbara Pymin (1913-1980) teoksista. Joukossa oli myös Pymin postuumisti julkaistut teokset, joista kolme oli minulla vielä lukematta. Nautinkin sitten ne kaikki putkeen. Vuonna 1985 julkaistu Crampton Hodnet on kirjoitettu vuonna 1940, Pymin ollessa 27-vuotias. Tätä ennen Pym oli kirjoittanut romaanit Some Tame Gazelle ja Civil to Strangers, joista ensimmäinen julkaistiin esikoisromaanina vuonna 1950 ja jälkimmäinen jäi hyllylle ja julkaistiin postuumisti (siitä lisää pian). Esikoisromaanin julkaisun aikaan maailma oli jo ehtinyt sodan myötä muuttua ja Pym itse koki ajan kulkeneen Crampton Hodnetin ohi. Pymin kuoleman jälkeen hänen ystävänsä Hazel Holt editoi kirjan julkaisukuntoon.

Crampton Hodnet sijoittuu Oxfordin yliopistokaupunkiin ja sen pohjoiseen lähiöön, North Oxfordiin, ennen toista maailmansotaa. Miss Doggett pitää sunnuntaisin teekutsuja viktoriaanisessa talossaan Banbury Roadilla. Leamington Lodgen kutsuihin osallistuu opiskelijanuorukaisia ja nuoria seurakuntalaisia, joilla yleensä on joku etäinen sukulaisyhteys Miss Doggettiin. Järjestelyistä vastaa Miss Doggettin palkattu seuraneiti, vaatimaton Jessie Morrow, joka tuntuu tyytyneen vanhanpiian osaansa. Tilannetta sotkemaan saapuu nuori naimaton kuraatti Mr. Latimer, joka majoittuu Miss Doggettin luona. Mr. Latimer saa yhtäkkiä päähänsä, että ehkä hänen olisikin itse asiassa parempi avioitua ja Jessie Morrow voisi olla hyvä vaimoehdokas. Jessie itse ei asiasta pahemmin innostu ja Mr. Latimerin yli-innokas tuppautuminen saa aikaan kiusallisia tilanteita. Kirjan nimi tulee itse asiassa valheesta, jonka Mr. Latimer kertoo kirkkoherran rouvalle peitellessään sitä, että oli kirkonmenojen sijasta käynyt kävelyllä Miss Morrow’n kanssa. Hän sanoo olleensa tuuraamassa ystäväänsä läheisen kylän kirkossa. Rouvan tiedustellessa kylän nimeä, Mr. Latimer vain möläyttää ensimmäisenä mieleen tulleen nimen: Crampton Hodnet. Tästä hän saa vielä kuulla kuittailuja tätä julkeaa valhetta todistaneen Jessien taholta. Näitä kuraatteja Pymin kirjassa muuten vilisee ja jos tuo nimitys ”curate” ei ole tuttu, niin se tarkoittaa katolisen tai anglikaanisen kirkon apupappia. Yleensä ovat nuoria ja komeita ja naiset kutovat heille kilpaa villasukkia.

Omanlaisensa skandaali poikineen muhii Miss Doggettin sukulaisten talossa. Kirjallisuuden professori Francis Cleveland ottaa ja rakastuu nuoreen opiskelijaansa Barbara Birdiin. Hämmentynyt Barbara vastaa rakkauteen, mutta ei oikein saa selitettyä edes itselleen, mikä ero on rakkaudella ja ihailulla. Seuraa puolijulkisia tapaamisia the Bodleian-kirjaston lukusaleissa ja lähistön kahviloissa, salakuunneltuja rakkaudentunnustuksia British Museumissa, väkinäisromanttisia soutelutreffejä ja lopulta hetken mielijohteesta tehty romanttiseksi tarkoitettu viikonloppureissu Pariisiin, joka päättyy nolosti jo Doverissa. Clevelandin vaimo Margaret ei oikein tahdo ottaa tosissaan huhuja miehensä salasuhteesta, hän jopa usuttaa miestään tapaamaan opiskelijoitaan. Onhan se lopulta uskottava todisteiden edessä, mutta koko episodi on niin säälittävä, ettei miehelle kauaa voi olla vihainen. Myös perheen tytär Anthea saa pakit ihastukseltaan, mutta onneksi Maude-tädin eli Miss Doggettin sunnuntaiteekutsuilta voi aina löytää uuden nuoren miehen piiritettäväksi.

Olipa taas kotoisaa päästä Barbara Pymin maailmaan! Crampton Hodnetia on sanottu hänen heikoimmaksi työkseen, mutta näköjään heikoimmillaankin Pym on varsin viihdyttävä ja terävä. Pymillä oli tapana kierrättää henkilöitään kirjasta toiseen ja koska tätä nimenomaista romaania ei hänen elinaikanaan julkaistu, hän hyödynsi Miss Doggettin ja Jessie Morrow’n toisessa romaanissaan Jane and Prudence. Siellä Jessie Morrow onkin sen verran kyllästynyt asemaansa Miss Doggettin seuraneitinä, että on valmis kilpailemaan miehen huomiosta päästäkseen vapauteen. Jos Mr. Latimer ei herättänyt Jessien intohimoja, komea leskimies Fabian Driver saattaa niin tehdäkin. Nyt tekisi mieli lukea tuo romaani uudestaan. Pymin romaanit kestävät onneksi uudelleen lukemisen ja uskon, että niistä löytää aina vaan uusia viittauksia toisiinsa ja Pymin omaan elämään. Pymin romaanit toimivat loistavasti äänikirjoina, mutta joskus haluan kerätä nämä kaikki myös hyllyyn. Jonkinlaisia lohtukirjoja nämä kai minulle ovat.

Barbara Pym: 
Crampton Hodnet
Hachette Audio 2022
(alun perin julkaistu 1985)
Äänikirjan lukija: Kristin Atherton

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#naistenviikko2022 äänikirja avioliitto Barbara Pym Crampton Hodnet englanninkielinen Oxford postuumisti julkaistu rakkaus


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Muistelen ihan mainioksi, ei parhaimpia muttei heikoinkaan (ja itse luin tämän ennen Jane and Prudencea, joten kiinnitin huomiota kierrätykseen).

    Anglikaanisessa kirkossa tuo nuorien kuraattien sosiaalinen asema on varsin jännä, kun osa avioituu mutta osa ihan periaatteellisesti päättää pysyä naimattomina, ja sitten on näitä jotka arpovat periaatteittensa kanssa…katolisilla tämä on selkeämpää 🙂

    1. Huomenna vielä luvassa Civil to Strangers -kokoelma, jonka yhdessä novellissa seikkailevat jälleen Miss Doggett ja Miss Morrow. Olivat ilmeisesti Pymin lemppareita. Mainioita hahmoja kyllä.

      Tuo kuraattien asema tuntuu näiden kirjojen perusteella todellakin varsin erikoiselta. Ainakin tyrkyllä on paljon innokkaita vaimoehdokkaita eikä ainakaan tule pulaa villapaidoista. 😜

keyboard_arrow_up