menu Menu
Barbara Pym: An Unsuitable Attachment | Naistenviikkohaaste 2021
Bello, Iso-Britannia, Pym Barbara, Ulkomainen kaunokirjallisuus 23/07/2021 2 kommenttia
Muriel Spark: Territorial Rights | Naistenviikkohaaste 2021 Edellinen Elizabeth Taylor: Mrs Palfrey at the Claremont | Naistenviikkohaaste 2021 Seuraava

’Reading, were you?’ Rupert picked up the book which lay one the little table by the fire. It turned out to be the poems of Tennyson, bound in green morocco. Could she really have been reading that? he wondered, looking around for the novel stuffed behind a cushion.
’Yes, but I was just going to make some coffee,’ said Ianthe. ’Would you like some?’
How convenient women were, Rupert thought, accepting her offer, the way they were always ’just going’ to make coffee or tea or perhaps had just roasted a joint in the oven or made a cheese soufflé.
’I didn’t think people read Tennyson nowadays,’ he said, ’but then of course you aren’t just ”people”.’
Ianthe flushed and busied herself with the coffee tray. She had not exactly been reading Tennyson but had remembered John quoting one of his poems during the first days of their acquaintance.

Now lies the earth all Danäe to the stars
And all my heart lies open unto thee. …

She was ashamed to think that Rupert might have discovered her looking it up.

Barbara Pym: An Unsuitable Attachment

Olen lukenut kaikki Barbara Pymin elinaikana julkaistut romaanit ja nyt oli aika siirtyä näihin postuumisti julkaistuihin teoksiin. An Unsuitable Attachment on se kuuluisa seitsemäs romaani, jota kustantaja ei enää huolinut ja joka aloitti kuudentoista vuoden julkaisutauon. Romaani julkaistiin lopulta kolme vuotta kirjailijan kuoleman jälkeen vuonna 1982 ja se on kirjoitettu vuonna 1963. Jonathan Capen hylkäyksen perusteena oli, että Pymin tyyli on liian vanhanaikaista eikä sen uskottu myyvän entiseen tapaan. Kieltämättä tämä romaani on hyvin samankaltainen kuin sitä edeltäneet romaanit, mutta kuka näihin voi kyllästyä!! Itse aion lukea Pymin romaanit vielä uudestaan.

An Unsuitable Attachment sijoittuu Pohjois-Lontoolaisen seurakunnan ympärille. Keskushenkilö on 35-vuotias kirjastonhoitaja Ianthe Broome, joka muuttaa seudulle vanhempiensa kuoltua. Arvostetun kaniikin tytär on tervetullut jäsen St. Basilin vaatimattomaan seurakuntaan ja kirkkoherra Mark Ainger Sophia-vaimoineen ottaa hänet heti suojelukseensa. Myös Ianthen naapuriin muuttanut Rupert Stonebird herättää seurakunnassa kiinnostusta, vaikka onkin hieman epäilyttävä antropologi. Sophian boheemi sisko Penelope etsii epätoivoisesti miestä itselleen ja Rupert vaikuttaa lupaavalta. Rupert taas kokee Ianthen itselleen sopivammaksi, vaikka Penelopessakin on oma viehätyksensä. Sophian mielestä Ianthen kannattaisi nauttia itsenäisestä asemastaan ja asettua viehättävään taloonsa viehättäväksi vanhaksipiiaksi. Mutta mitä Ianthe itse haluaa? No, hänpä menee ja rakastuu uuteen työkaveriinsa Johniin, joka on häntä selvästi nuorempi ja sosiaalisesti ja taloudellisesti Ianthea alempana. Muiden silmissä aivan sopimaton suhde siis! Etenkin Sophia tuntuu lähes loukkaantuneen siitä, että Ianthen antama kuva itsestään miellyttävänä ja elämäänsä tyytyväisenä itsenäisenä naisena näin tuhotaan. Että se elämä ei muka riitä, vaan koko ajan on haaveiltu jostain muusta. Törkeää! Myös Ianthen pomo Mervyn vainuaa suhteen ja päättää tehdä oman siirtonsa ennen kuin nuorempi kollega ehtii kosia. Hänellä tosin taitaa olla tähtäimessään Ianthen hienot antiikkihuonekalut. Vientiä siis Ianthella riittää, mutta vain ”sopimaton” John saa sydämen sykkimään.

Tuttuun tapaan romaani on täynnä tavallisen omalaatuisia henkilöitä ja vähäeleistä sosiaalista komediaa. Yksi kohokohta on seurakunnan matka Roomaan. Sophian, Markin, Penelopen ja Ianthen lisäksi reissuun lähtee rasittavanpuoleinen Sister Blatt sekä eläinlääkäri Edwin Pettigrew siskonsa Daisyn kanssa. Daisy vie mukanaan matkalaukullisen kissanruokaa roomalaisille kulkukissoille. Myös Sophia on kissaihmisiä ja kovasti huolissaan rakkaasta Faustinasta, joka jäi Pettigrewn kissahoitolan lomatuuraajien hoteisiin. Faustina on lapsettomalle Sophialle kuin pilalle hemmoteltu tytär, joka ei hellitä henkistä otettaan edes keskellä roomalaista kulttuuria. Roomaan tupsahtaa myös Rupert Stonebird, joka yrittää huonolla menestyksellä lähestyä sekä Ianthea että Penelopea. Rupert-raukka tutkii työkseen afrikkalaisen heimon avioliittokäytäntöjä, mutta on omista seurustelukuvioistaan aivan pihalla.

Tässäkin romaanissa vilisee paljon tuttuja hahmoja Pymin aiemmista kirjoista. Esikoisromaanista Some Tame Gazelle tuttu Harriet Bede on lomalla Roomassa, tietysti seuranaan nuori pappismies. Antropologipiireistä tavataan mm. Excellent Women -kirjasta tuttu Everard Bone ja Esther Clovis sekä Less Than Angels -romaanista tutut professori Fairfax ja Digby Fox. A Glass of Blessings -romaanissa keittotaidoillaan hurmannut Wilf Bason mainitaan myös. Näitä ”vanhoja ystäviä” on aina hauska bongata Pymin kirjoista. An Unsuitable Attachment osuu muutenkin tunnelmaltaan lähemmäs alku-uran keveämpiä romaaneja kuin julkaisutauon jälkeen kirjoitettuja melankolisempia teoksia. Aina yhtä viihdyttävää, vaikka ei ehkä Pymin parhaimmistoon ylläkään.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 32 – Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa.

Barbara Pym:
An Unsuitable Attachment
Bello 2013 (alun perin julkaistu 1982)
Omasta hyllystä

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#naistenviikko2021 #naistenviikkohaaste An Unsuitable Attachment Barbara Pym helmet2021 helmethaaste


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Joo, tavallaan tästä kirjasta melkein ymmärränkin miksi kustantaja alkaa huomautella, kun se on hyvin pitkälle samaa kamaa kuin aikaisemmat, muttei ihan niin terävä (mikä toki silti tarkoittaa erinomaista teosta faneille). Muistijäljet ovat jo päässeet katoamaan teoksesta, paitsi Rooman matkaa muistelen viihdyttäväksi.

    1. On tosiaan hyvinkin samankaltainen kuin edeltäjänsä, mutta sitä fanit varmasti odottivatkin. Ajat olivat kuitenkin muuttuneet ja myyntilistojen kärjessä oli romaaneja, jotka julistivat vapaata rakkautta ja seksuaalista vallankumousta. Pymin kirjallinen maailma oli niihin verrattuna liian siveä ja kesy (vaikka elämäkerrasta käykin ilmi, että hän itse oli aivan toista). Onneksi hän jatkoi kirjoittamista ja pitkän julkaisutauon kitkeryydestä nousi sellaisia helmiä kuin The Sweet Dove Died.

keyboard_arrow_up